Budapest - Keszthely ~ 190  km.

Keszthely

Keszthely egy újabb kivétel azon turisztikai célpontok sorában, mely nem azért kerültek a fel az Országjáró válogatásába, mert kevésbé ismert, eldugott kincse hazánknak. Jogos lehet a kérdés, hogy akkor miért? ...ha csak a nyári szezonra fókuszálnék, egészen biztosan eszembe sem jutna, hogy megosszam az élményeimet, de szerencsére a Balaton fővárosában nem csak a főszezonban lehet töltődni, kikapcsolódni! Biztatom, hogy, akár egy téli hétvégén is bátran keljen útra, és fedezze fel a kicsit csendesebb Keszthelyt is!

A környezettudatosság jegyében induljunk a vasútállomásról, ahonnan néhány perc alatt a le tud sétálni a "nagy vízhez", de a belváros sincs sokkal messzebb!

Balaton, kikötő, sétány, hattyúk, sirályok, gondozott park, városi strand, no és két, hogy is fogalmazzak... jobb sorsra érdemes hajdani szálloda, melyek homlokzata az elmúlt években  némileg "rendezettebb" lett, de véleményem szerint még így is messze vannak a fénykorukat idéző állapottól!

Fénykor, amikor még hatalmas nádasok szegélyezték a partot, és a balatoni fürdőkultúra is csak éppen hogy bontogatta a szárnyait, nos ebben az időszakban fürdőszigetek épültek, melyekből egy, néhány esztendeje, a XIX. századi formájában újjáépült, és szerintem rövid idő alatt Keszthely egyik jelképévé is vált! A város első vízre épített fürdőháza 1864-ben készült el. A megnyitást követő években kerek fürdőszigeteket, majd 1893-ban díszes főbejáratot építettek hozzá.

A kikötő "forgatagát", a hattyúkat, a sirályokat, a récéket magunk mögött hagyva, a Helikon Park melletti sétányon majdhogynem egyenes úton lehet eljutni a belvárosba, ám mielőtt a Fő tér szépségéről zengenék ódákat, mindenképpen szeretnék néhány gondolatot írni a Mártírok útján található Balatoni Múzeumról! Néhány szóban nagyon nehéz, de... ebben a múzeumban mindent megtudhat a Balatonról, és a környékéről. Néprajz, állat-, és növényvilág, kialakulás, múlt, némi retro... Keszthely azon látnivalóinak egyike ez a múzeum, mely sokakhoz szól, és minden kirándulónak, a Balatont szerető embernek tiszta szívemből ajánlok!

A múzeumtól egyenes út vezet a főtérre. Keszthely legrégebbi épületek, az 1390 körül templomnak a tornya kiváló tájékozódási pont mely a főtér sarkán található. Javaslom, hogy a templom melletti parkban nézze meg a középkori templom alapfalának a "maradványait" is. A templom egyik érdekessége, hogy itt található hazánk egyik legteljesebben megmaradt gótikus falfestménye, melyet villanyszerelési munkálatok közben, a '70-es években fedeztek fel!

A főtér csodásan felújított épületei, a gondosan ápolt zöldfelületek, az harmónia, a... A hajdani artézi kút helyén áll  "A halas kisfiú" szobra, egy színes üvegekkel díszített sátortetős kútházban. A talapzatán halfejű kifolyókból csaknem mindig folyik a víz. Háttérben a Balaton Színház modern épülete... Emlékeim szerint itt még néhány éve autók közlekedtek, ma pedig egy fantasztikus közösségi tér teremtődött itt meg!

A sétálóutca mely pontosan a kastély bejáratáig vezet... de Mivel a Keszthelyről nem lehet úgy beszélni, hogy ne említenénk meg a Festeticseket, nos akkor "belekezdek" abba, melyet a fürdőháznál még nem említettem. A főúri család nagy támogatója volt a város fejlődésének, számtalan ügyhöz adták a nevüket, és ennek is köszönhetjük, hogy mára ezért ilyen jó ide eljönni! Talán a múlt és a család előtt tisztelet okán is, a ma emberének, kötelessége a méltó módon kezelni ezt az örökséget. A köztudatban sokunknak ha a keszthelyi kastélyról beszélünk, akkor a család "nagy" kastélya kerül elsősorban a fókuszba, pedig van itt egy másik kastély is, mely Fenékpusztán található, és hosszú évekig csak pusztult, de nagy örömmel "jelentem", itt is elkezdődtek a munkálatok! A fenékpusztai majorság és a kastély közötti egyenes út része a sétálóutca is! Szeretném hinni, hogy belátható időn belül a Keszthelyről szóló erősen tömörített élménybeszámolóm III. oldala is el fog készülni, melynek a majorság és a közelében található római erőd lesz a fókuszában.

Sétálóutca, ahol a sok szép épület mellett a férfiaknak külön játékboltja van ( A bolt mottója: A férfi mindig gyerek marad, csak a játékai változnak!)! A vadászó, halászó... férfiak boltja mellett kiemelnék egy épületet, mely a legrégebbi, már ha csak az alapjait nézzük. A XV. században itt álló Pető kúria a XVIII. században nyerte el mai formáját. A mai napig Pethő, vagy Goldmark-házként ismert épület utcafrontján takaros üzletek sorakoznak. A ház nem látogatható, de az udvara igen, ahol nyaranta a borkereskedés vendégei olthatják a szomjukat jóféle nedűkkel. A kert végében zsinagóga áll, ha hívást érez, és ha mód van rá nézzen be ide is!

A sétálóutca, minden túlzást nélkülözve, hemzseg a múzeumoktól! Önnek csak választania kell, mi áll önhöz közel, honnan érez hívást... A teljesség igénye nélkül egy kis felsorolásba kezdek, de a csatolt linkben részletesen olvashat mindegyiktől!

A Matuláriumban, Fekete István két regényébe csöppenünk bele. Ha csak annyit írok, hogy Matula bácsi, Bütyök, Tutajos... picit visszatérünk mindannyian az iskolás éveinbe, vagy felelevenedik (számomra) az eredeti film néhány filmkockája! 

A Nosztalgia, és Giccs Múzeumban megnézhet mindent, ami a mai 40-es,, 50-es, 60-as, (és folytathatnám a felsorolást) korosztály számára már csak emlék... Időutazás, egyeseknek érdekesség, másoknak fájó emlékek sokasága érkezhet meg... 

Ugyan ebben a háztömbben, csak már a Georgikon utcáról nyílik a Rádió és Televízió Múzeum, melyben közel 1000 darab készüléket csodálhatnak meg, melyek közül egy-két darab biztosan ismerős sokunknak!

Hazánk, és egyben Közép-Európa legnagyobb Babamúzeumában a babák a Történelmi Magyarország 720 különböző népviseletébe vannak beöltöztetve, sőt egy külön kiállási egység mutatja be a "babák" hazait, templomait is! A múzeum 2009-ben "Pro Cultura" díjat kapott!

A folytatásban egy következő "leg", mely a város sétálóutcája alá nyúlik, és egy "szövevényes" pincerendszer ad otthont neki. Hazánk legnagyobb Panoptikumában "korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Attilától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá".
A harmadik szint "leg", a Csigaparlament, melyet Miskei Ilona néni 14 évek keresztül készített!

A Vidor Játékmúzeum kincsei között olyan emblematikus játékokat nézhetnek meg, melyekkel a mai kor gyermekei már nem nagyon találkoztak... minőségben meg főként, gondolok itt a számomra is nagyra becsült Matchbox autókra! Ha még akad önnek a szekrényben egy-egy eredeti darab, nos ha nem is arany árban mérik ezeket a darabokat manapság, de közelében van az árfolyamuk!

A Horroráriumban és Kínzómúzeumban betekintést kaphat fél évezred kínzási technikáiba, korhűen elkészíttet eszközöket láthat...

A felsorolásban utolsóként a három év alatt elkészült Középkori Erotikus Panoptikumról írott ajánlóból idéznék: "A világon egyedülálló kiállítás - az amszterdamival és a prágaival szemben - újszerűségével, merész naturalizmusával - a látogatók szerint- igazi kuriózum; eddig nem látott erotikus csemege.
Belépés csak 16 éven felülieknek, prűdek és nyárspolgárok reményeink szerint, fiatalkorúnak minősítve magukat, távol maradnak tőlünk".

A sétáló utca múzeumainak sorát a hajdani Amazon szállodában, mai nevén Amazon Ház, Látogatóközpontban megtekinthető Főúri utazások, úti kalandok címet viselő kiállítás "bemutatásával folytatnám... ha oly egyszerű lenne! Nehéz vállalás röviden bármit is írni erről a kiállításról, mert oly csodás, és a maga nemében különleges, hogy... nehéz! Mondhatnám a kiállítás mindent megmutat, ami a korabeli utazáshoz kötődött. Korabeli gyógyszeres ládikák, bőröndök, hajszárító, gyorsforraló... és a legbecsesebbnek számító kincs, mely III. Festetics György tulajdona volt, egy eredeti, számozott, Elegant típusú, egyedi kiadású Louis Vuitton utazóláda​! ​

A különlegességek listája természetesen itt nem ér véget, sőt! Számomra külön öröm volt megpillantani,​ azt a​ ​néhány gyönyörű makett hajó​t​, melyet gyermekként​,​ a Városligetben idő előtt lebontott Közlekedési Múzeumban oly nagy áhítattal nézegettem! Tehát láthat itt modelleket, maketteket, Benz, Lancia, Tatra, és Steyr autót​, oldalkocsis Harley Davidson motort, egy léghajó makettjét, ​melyet a keszthelyi születésű Schwarcz Dávid feltaláló "készített".  Ez a  merev szerkezetű, fémvázas, kormányozható léghajó​ volt az alapja a későbbi Zeppelin gróf által világszerte ismertté vált Zeppelinnek!

A​ kiállításnak bővebb anyaga kötődik a vasúthoz, a vasút fejlődéséhez. Kétségtelenül az egyik leglátványosabb kiállítási darab a korabeli, luxuskategóriába tartozó termes kocsi felújított "részlete", de én nem nagyon szeretnék különösebben semmit, mert nincs értelme! Jómagam hosszú perceket töltöttem el egy monitor előtt, ahol végig követhettem, hogy fejlődött az ország vasúti hálózata, de egy másik monitoron is döbbenetes volt látni, hogy két megadott célpont hány órát, esetenként napot utaztak az "ősök"!

​Azt gondolom, hogy ez a kiállítás oly széles közönségnek szól, hogy nem túlzás kijelenteni, hogy "kötelező látnivaló" kategóriába sorolható!

​A fő utca végén, csaknem a kastély kapujában található a Kályhák háza, ahol minden a cserépkályhákról szól. Ez nem kimondottan múzeum, de vannak makettek, és vásárlásra is van lehetőség!

Végül, de nem utolsó sorban egy újabb különlegességre szeretném felhívni a figyelmét a Georgikon, Majortörténeti Múzeumra. Nem voltam még itt, így csak annyit írok, a honlapjuk megtekintése után, hogy kihagyhatalan élménynek ígérkezik!​

Mivel a kiinduló pontunk a ​vasútállomás volt, így azt gondolom, úgy helyes, ha a beszámolóm is ott zárul.... ám nem tehetem meg, hogy egy keszthelyi beszámolóban nem említsem meg a csodás Helikon parkot, melynek "közepén" áll a Helikon-emlékmű, mely számomra a város sokadik olyan építménye, melyet ha bárhol meglátok, azonnal erre a fantasztikus városra gondolok!

 

Értékelés *****

Keszthely oly sokszínű, oly gyönyörű, oly sok lehetőséget kínál a minőségi kikapcsolódásra, hogy talán még két nap "megfeszített" tempóban is nagyon kevés a bejárására, felfedezésére!

 

Flag Counter