Közép-Magyarország járásai

Általános földrajzi leírás
 

Főváros központú régió, mely Pest megyét és Budapestet foglalja magába. Magyarország legfejlettebb térsége. Az ország területének csupán 6%-át foglalja el, népességének azonban több mint egynegyede (2,9 millió fő) él itt. A népsűrűség ennek köszönhetően a négyszerese az országos átlagnak (414 fő/km2). A régió évtizedek óta is a legdinamikusabban fejlődő térsége az országnak, amelynek oka főként a főváros kiemelkedő szerepe. A régió az országos GDP 47%-át termeli, amiből Budapest részesedése 37%, Pest megyéé pedig 10% [2]. Nemcsak társadalmi és gazdasági, hanem földrajzi értelemben is Magyarország valódi centrumának tekinthető. Az ország földrajzi középpontja (Pusztavacs), népességi (Vasad) és gazdasági-jövedelmi súlypontja (Alsónémedi) is a régióban található. Az ország közlekedési és kommunikációs hálózataiban fontos szerepet tölt be, innen ágaznak szét sugarasan a fő vasútvonalak, autópályák, a „gazdasági növekedés tengelyei”. Ezáltal fontos közlekedési csomópont és mind a személy-, mind az áruszállítás szempontjából egy fontos hazai és nemzetközi állomás.
A régió több tájegység találkozásánál fekszik. Északon hegyek, délen alföldi területek találhatóak, amelyeket észak-déli irányban kettészel a Duna. Számos természeti értékkel rendelkezik e térség, amelyek több kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget nyújtanak, mint például a Dunakanyar, a Pilis és Budai-hegység, Aquincum, gyógyvízforrások, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Hungaroring stb. Közigazgatásilag a régió két részre bomlik (főváros és Pest megye), viszont a valódi térszervezői tagolódás nem követi ezt. Külön egységként kezelendő a főváros és az azt körülvevő agglomeráció, mint funkcionális városi térség (81 település, 2,5 millió fő). Ezt öleli körbe Pest megye megmaradt része.

 

Természet- és tájföldrajzi adottságok

 

A Közép-magyarországi régió három jellegzetes tájegység metszéspontjában fekszik. Délre az Alföld sík területe helyezkedik el, nyugatra a Vértesalja dombvidéke, a Budai-hegység, északon a Visegrádi-hegység és a Börzsöny található, keletre pedig a Cserhátalja és a Gödöllői-dombvidék alacsonyabb, dombvidéki térszínei helyezkednek el.
 

Forrás:www.terport.hu/

Képek:Saját készítés

 

Flag Counter