Budapest ----> Csévharaszt ~ 45 km.

Sétaerdő és Ősborókás

A Monori járás egy eldugott kincsét szeretném Önnek bemutatni, mely nincs is oly messze a fővárostól. Megeshet, hogy csak nagyon kevesen hallottak eddig Csévharasztról, pedig, van itt bőséggel különleges látnivaló!

A 4-es főútról, Monor határában lekanyarodva, csakhamar Csévharasztra érkezik. Beérve a településre, el sem tudja téveszteni az útirányt. Néhány perc autázást követően elérkezik egy kereszteződéshez, ahol talál egy hatalmas fa táblát...

...itt haladjon tovább egyenesen, a parkolóig. Szerintem, a gyermekek tekintete rögtön rá fog szegeződni a játszótérre, de van itt még sok minden más is!

Az 1880-ban épült, s szépen felújított házat, már 1885-ban  erdőőri laknak jelölték a korabeli térképeken. Előzetes bejelentkezéssel két kiállítást lehet megtekinteni az épületben. A térség növényvilágába, valamit az erdészek munkájátba betekintést nyújtó kiállát után (melyes sajnos én még nem láttam) irány a nagybetűs természet! A lak mellett található a pajta, mely esőbeállóként, és tűzrakó helyként is szolgál. A ház mellett talál egy kutat, és egy nagyon ötletes madáretetőt, valamint a gyermekek tekintetét elragadó játszóteret. 

Látogatásunkkor a madáretetőnél rengeteg cinkét, s rozsdafarkút, sőt mókust is láttunk!

 

A Sétaerdő területén három, különböző hosszúságú sétaút lett kialakítva. (0,6 km, 2,2 km és 3,1 km) A Buckás sétakör mentén ismertető táblák, illetve pihenők épültek. Az erő állatvilága is nagyon színes! Láttunk őzeket, és  a mókusok sem csak a hajdani vadőri lak körül "randalíroznak", hanem az egész erdőt benépesítik! 

A fantasztikus, sétákra csábító ösvények mellett, van itt még valami nagyon- nagyon különleges látnivaló, az ősborókás, mely páratlan látnivalóval, s élménnyel ajándékozza meg a vándorokat!

 

"Az un. Buckás-erdő vegetációja nyáras borókással váltakozó homoksztyepp, melyben védett növényfajok közül a homoki árvalányhaj, a báránypirosító állományai tenyésznek, és a fokozottan védett, endemikus tartós szegfű is. A terület rovarfaunájában a Duna-Tisza közi hátság ritka fajait találhatjuk meg (pl. futrinkák, hangyalesők). A hüllők közül a homoki gyík és a zöld gyík, a madárfaunából a fokozottan védett szalakóta említhető. A buckasorok tájképi, geológiai értékei is jelentősek."

(forrás:www.dunaipoly.hu)

 

 

Értékelés *****

Tökéletes és csodálatos  családi program., A sétautak színes választéka, a tüdőszaggató emelkedőket nélkülöző erdei ösvények, a dimbes -dombos táj ...minden korosztály megtalálja itt a kedvére való túrautat!