Budapest ---->  Ócsa  ~ 35 km.

 

Ócsa - Skanzen (Tájház)

 

A Gyáli járás egy csodás települése Ócsa. A több, mint 60 műemléki védettséget élvező ófalu központi részén, a gyönyörű református templom mellett található egy aprócska kis skanzen...

Az ablakban két cserép muskátli fogad, majd egy hang érkezik valahonnan: Jövök! ...és elkezdődik valami, melyhez hasonlót Pécelen, Eszterházán, és a Fáy-kastélyban éltem át!

A hölgy oly nagy szeretettel mesél, s kalauzol körbe a kis skanzenben, melyre nehéz szavakat találni! Érzem, hogy szívében, s a lelkében is itt van, ezt egy hivatásnak éli meg, s ennek jelen esetben én nagyon örültem!

Első állomás az "iroda", ahol megvásárolom a belépőt, de már itt is van látnivaló, vannak történetek, bele lehet veszni, a talán nem is olyan régmúlt tárgyi emlékeibe, melyeket még talán az Ön nagymamája is használt. 

Az istállóban tárolt eszközök  között látható disznóvágásnál használatos pörkölő, kolbász és hurkatöltő, szövőszék, de a paraszti gazdálkodáshoz köthető tárgyakból is sorakozik itt jónéhány. 

A szépen gondozott, megfiatalodott házakban látható egy kiállítás, melynek a főszereplői a környék népviseleteibe öltöztetett babák. A gyermekek letelepedhetnek a búbos kemence mellé, magunkba szívhatjuk a régi korok aromáját, s eközben nem tudunk mást csinálni, csak figyelni, s befogadni.... A hölgy akkora szeretettel mesél a faluról, a múltról, a kis porták kialakulásának "titkáról", hogy az idő, mint egység elveszik. Jó szándékkal mondom, hogy ez a mini Hollókő többet adhat sokaknak, mint a turisták hadától "fuldokló nagy testvér"! ...és ezzel a gondolatommal a világért sem szeretném Hollókő szépségét, romantikáját csorbítani, a turisztikai iparát megkárosítani, de szeretném a fókuszt kicsit tágítani! Szeretném, ha a ebben a csodás országban, ahol élünk sokkal több szépség kerülne be a köztudatba!

Lehetséges, hogy az én tudásom egyik rése volt ezidáig az, hogy nem hallottam azt a szót, hogy turján, ám a látogatásom során ez a szó tartalommal is töltődött fel! 

A házak bejárásával még nem ért végére a túra, hiszen a hölgy átvisz egy, a tájháztól néhány méterre lévő másik portára, ahol egy újabb kiállításba csöppenek bele. Már a kapuban megtudom, hogy miért ágas a ház, hol voltak, és miért voltak felsőkertek... 

Az épületben lévő magángyűjtemények is csodálatosak! A környék lakosainak gyűjteménye ez. Láthatóak ásványok, gyönyörűségesen, különféle technikákkal megfestett tojások, és visszakalandozhatunk a régmúlt iskolájába... is!

(Ha esetleg régi tornaruha, vagy bármilyen olyan iskolai szere van, mely még ott lapul valahol a polcok, vagy a padlás mélyén, mielőtt kidobja hívja fel a skanzent, vagy ha Ócsán jár kérdezzen rá, hogy kérik-e! Köszönöm!)

További programok, s látnivalók a környéken:

  • A tájház szomszédságában lévő, a XIII. századi román stílusban épült templom alalpjain megépült református templom, mely önmagában is csodálatos! (belőpődíj van!)
  • A Tájház programjairól a honalpjukon tud tájékozódni
  • A hajdani Ős-Duna partján lévő magaslaton épült, a felszínből csak a nádfedelével kiemelkedő pincesor. A régi dabasi úton (Tesco előtti/után Y elágazás) kell haladni, s a FÉG után a vasúti átjáró előtt egy földúton lehet megközelíteni. Az úton kint van egy tábla "Pincesor".

Javaslom, hogy vásárloja meg az Ócsai Tájvédelmi Körzetről szóló kiadványt, mert ebben sok érdekes információt talál a környékről, kerékpárral bejárható túrákról, tanösvényekről...

 

Értékelés *****

Azt szokták mondani, hogy a csodák a közelünkben vannak, csak észre kell őket vennünk! Ez a program egy tökéletes visszaigazolása ennek a gondolatnak!

Flag Counter