Börzsöny

Börzsöny hegység Magyarország északi részén,Pest és Nógrád fekszik. Az Északi-középhegység legnyugatibb tagja. A mintegy 600 km²  területű hegységet északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence határolja. 

Földrajzi szempontból Magyarország egyik középtájának minősül az Északi-középhegységen mint nagytájon belül. Kistájai

Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége, a 100 legmagasabb magyar hegycsúcs közül 9 található a Börzsönyben.

A változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál. A Börzsöny nagy része nemzeti park. A Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban.

Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például DrégelyvárHont váraIpolydamásdi vár.

Magas-Börzsöny

A Magas-Börzsöny hegység központi része. Határait a Kemence-patak, az Ipoly völgye, a nagybörzsönyi Hosszú-völgy, illetve aKóspallag-Szokolya vonal jelöli ki. Észak-dél irányú gerincén találhatók a legmagasabb csúcsok: a Csóványos (938 m), Magos-fa(916 m), Nagy-Hideg-hegy (864 m) és Nagy-Inóc (826 m). Az ősvulkán legaktívabb időszakában keletkezett.

Észak-Börzsöny

A hegység északi területét a Kemence-patak határolja el a Magas-Börzsönytől. Keletkezése nem annyira egyértelmű, mint a Magas-Börzsöny esetében, eltérő felépítésű hegycsoportok alkotják. Két fő részre osztható, melyeket egy völgy határol el egymástól. Az északi részt nagyrészt üledékes kőzetek alkotják, melyek még a vulkáni tevékenység előtt keletkeztek. A völgytől délre lávakőzetek a meghatározó építő anyagok.

Nyugat-Börzsöny

A Nyugat-Börzsöny a Nagybörzsöny-Márianosztra vonaltól nyugatra húzódik. Csúcsainak magassága a Nagy-Sas-hegy kivételével nem éri el a 600 métert. Lepusztult réteg- és kürtővulkánok alkotják.

 

forrás:Wikipedia

 

Berkenye****

Tökéletes kikapcsolódás

( ~ 55 km)

 

Kóspallag ****

 Kolostor, rom... 

( ~ 60 km)

 

Nógrád vára ***

A gondozott rom, ahol még tollasozni is lehet!

( ~ 63 km)

 

 

Zebegény ****

 

Ahol az órák csak úgy suhannak!

( ~ 70 km)

 

 

 

 

Drégelypalánk *****

Vár a Börzsöny csúcsán

( ~ 75km)

 

Hont ****

Tsitári forrás 

( ~ 80 km.)

 

 

Nagybörzsöny ****

                       Nagybörzsönyi kisvasút

( ~93 km)

 

 

 

Kemence ****

Kemencei kisvasút

( ~97 km)

Nógrád vára ***

A gondozott rom, ahol még tollasozni is lehet!

( ~ 63 km)

 

 

Flag Counter