Budapest ----> Kemence  ~ 97 km.


     

 

 

Kemence község számomra egyet jelent a börzsönyi túrákkal, és a kisvasúttal. A főútról, a  táblát követve egyszerűen megtalálhtó a kisvasút végállomása, mely a felújítás óta múzeum is. Ennek az az ára, hogy a menetjegyen felül meg  a múzeumi belépőt is meg kell vásárolni. Aki nem akar, a kis minivasutas bámészkodásba invesztálni, annak javaslom, hogy a következő (gyalog 5-10 perc) állomáson szálljon fel a vonatra, és feledkezzen bele a tájba.

 

A Fekete-völgyig autóval is el lehet jutni, de a kisvasúttal kicsit azért másabb az út! A végállomáson leszállva a Börzsöny egy fokozottan védett rengetegébe tehet túrát. Az "őserdőbe" ahol valaha még járt a kisvasút, de a természet visszavette magának, amit akart. 1999-ben a nagy áradás nagyrészt használhatatlanná tette az akkor már üzemen kívül álló vágányokat... A tájra a legjobb szó az, hogy csodálatos! Túracipő ajánlott, de a szárazabb időben egy jó kiránduló cipő is megteszi. Az út többször keresztezi a Csarna-patak kavicsos medrét. Számítson arra, hogy sokszor kell köveken, kisebb sziklákon egyensúlyozva átkelni a patakon. A Hamuháznál meg tudnak pihenni, s innen bármerre indulhat tovább...  Önre bízom, mit csomagol be a hátizsákba, ám a fényképezőgép semmiképpen se maradjon otthon! 

Az állatvilág csodálatos! A háborítatlan környezetnek hála, hazánkban egyedülálló módon még hiúz is él erre, de számtalan védett állat élőhelye az "őserdő".

Ha nem szeretne vonatozni, s esetlegesen nem cél a Fekete-völgyből való indulása a túrának, a kiépített úton haladjon tovább a strand mellett, és ha még eddig nem tette meg húzzon túracipőt és olvadjon bele a rengetegbe. Élvezze az erdő lenyűgözően "zajos" csendjét, mely minden pillanatban nyújthat valami egyedi, páratlan, és egyben megfogalmazhatatlan csodát! Kiépített aszfaltozott erdészeti úton akár Diósjenőig is elsétálhat, de ezt az "erőpróbát" inkább a bringásoknak ajánlom! 

A kemencei Nagyvölgyben található strand szépséges környezete magáért beszél. A medencéket vigyázó fókák, az ápolt gyep, a virágözön... 

Hazafelé (Budapest) tartva térjen be Bánkra, vagy ha még erőt érez magában, induljon hódító útra, s vegye be Drégely várát!

 

frissítve : 2020-05-02

 

Flag Counter