A Duna mentén


A Duna Európa második leghosszabb folyója, 2850 km hosszan kanyarog az öreg kontinens szívében. Németországban a Fekete-erdőben ered két patak a Berg és a Brigach összefolyásánál Dounaueschingennél. A folyó a Fekete-tengerbe ömlik Sulinánál. A világ legnemzetközibb folyója. Tíz országon halad  át, valamint vízgyüjtő területei által még hét ország kapcsolódik hozzá. Partjai mentén jelentős kereskedelmi központok, városok alakultak ki. Közülük a négy legjelentősebb fővárosi ranggal is rendelkezik (Bécs ; Pozsony ; Budapest ; Belgrád)

Magyarország területén a főág hossza 417 km, ebből 140 km a magyar-szlovák határ részét képezi. Magyarországi szakasza végig hajózható, fontos nemzetközi hajóút. 1992 óta a Rajna-Majna-Duna csatorna részeként meghatározó folyama a transzeurópai viziútnak. A folyónak két jelentős áradasá van évente. Tavasszal az olvadás után a jeges ár, nyár elején pedig a zöldár állítja próba alé a védműveket. A jeges ár különösen

akkor veszélyes, amikor még a folyókat még jég borítja. A folyamszabályozás eredményeként ugyan csökkent a veszélyessége, ám ennek ellenére a jégtörő hajók ilyenkor készenlétben állnak, az esetleges jégtorlaszok kialakulásának megakadályozásban, megszüntetésében. A zöldárt az nyáreleji esőzések táplálják, a szeszélyessé váló időjárás által bármikor kialakulhatnak kisebb-nagyobb áradások. A minimális és maximáis vízszintje között akár 6-8 méter is lehet. 

A folyó mentén számos csodálatos látnivaló várja a kirándulókat. Győr, Esztergom, Szentendre, Zebegény...

 

(forrás: Wikipedia)

Kirándulási ajánlatom:

Sződliget *****

Budapest - Sződliget ~ 30 km.

Vác - Ártéri-Tanösény****

 

 

Budapest - Vác ~ 42 km.

Flag Counter

Vác ****

schiffe-0020.gif von 123gif.de

Budapest - Vác ~ 42 km.

Szob ****

schiffe-0020.gif von 123gif.de

Budapest - Szob ~ 75 km.

 

Az oldalon feltüntetett távolsági adatok, a 

budapesti "0" kilométerkőtől 

értendőek tájékoztató jelleggel, az autópályák kiiktatásával!