Budapest ----> Tápiószele ~ 80 km.

Blaskovich Múzeum

Egy igazi különleges, és egyedülálló múzeumot szeretnék a figyelmükbe ajánlani

 

Tápiószelén található hazánk talán egyetlen olyan Kúriamúzeuma, mely átvészelte a II. világháború pusztítását, megmenekült a fosztogatásoktól, és elkerülte a háború utáni időszak nagy államosításainak negatív hatásait. Azért persze nem ennyire idili a helyzet, ám "szerencsére CSAK" a birtok területe csökkent minden más, csodák csodájára megmaradt!

A múzeum megközelítése navigáció nélkül, mh... de, ha nagyon figyel, akkor észrevhető a MÚZEUM feliraú tábla, a főút mentén. 

 

"A kúria szó, udvarházat jelent, ahol nemes emberek élnek. Az úrilak fontos eleme, hogy földszintes, több helyiségből áll, melyek különböző funkciókat látnak el."

 

Látogatásunkkor a park még csak ébredezett a téli álmából, ám még ebben az "álmoskás" állapotában is gyönyörű volt. A kiépített sétautak mentén információs táblák mutatják be a védett, természeti értékké nyilvánított park növényeit.

Az épületbe nem az egykori bejáraton lehet bemenni, hanem egy "kiskapun", mely az főépület jobbján található. Csengetünk, s hamarosan be is lépünk az előtérbe. A kiállítást kizárólag vezetett módon tekinthető meg, melynek hossza... mh... talán egy óra, ám igen eseménydús óra! 

Fényképezni a kúriában nem lehet. Egészen pontosan nincs "megtiltva" fotózás, ha cserébe egy jelképes, 15 000 Ft-os összeget befizet a kasszába.

A kúriában, és ez az egyik különlegessége, csaknem minden eredeti, hiszen a Blaskovich testvérek a halálukig itt éltek, s ez volt a záloga annak is, hogy a kúria sértetlenül átvészelte a háború utáni időszakot. 

A "túra" első állomása az ebédlő, ahol indul az időutazás. A falakat vadásztrófeák díszítik, az agancsos csillár hajdan 

petróleummal, és gyertyákkal "üzemelt", de 1952 bevezették a villanyt, s azóta... Az ebédlő legfényesebb kincse a tápiószentmártoni szkíta aranyszravas, mely a világon megtalált négy aranyszarvas legkisebbike, és egy szkíta fejedelem pajzsát díszítette. 

Az ebédlőből a szalonba sétálunk át, ahol egy Napóleon kori ülőgarnitúrára hívja fel a vezető a figyelmet, melynek még eredeti a kárpitozása! A szalon másik érdekessége, egy festmény,( Kisfaludy Károly - Bűnbánó Magdolna ) mely mintha a követné a látogatókat a szemével! Az érdekességek sorában egy kopnya tetőből készült tibeti áldozócsésze (Kapala) követi, mely annyi kis ezüst koponyával van kidíszítve, amennyit a harcos az életében, a harcok során... 

A szalont híres olasz, osztrák, német és magyar festők alkotásai díszítik. Az innen nyíló kis toronyszobában többek között megtekinthető a az  Arany biblia mely 1896-ban lett kiadva.

 

 A szalon                            Dolgozószoba 

(Fotó: Gócsa Mihály)                                            (Fotó: itthon.hu)

A nappali szoba egyik érdekessége a pipatórium, a pipákkal, valamint a hölgyek gömb alakú varrószekrénye. A szomszéd toronyszobában látható egy korabeli marhabőr "relax-fotel" is!. A nappaiból a dolgozószobába érkezünk, ahol a csodás könyvtár mellett egy masszív, az 1700-as évekből származó, vas láda rabolja el a tekintetet. A testvérek ezt a ládát használták "páncélszekrényként". A dolgozó másik ékköve egy 400 éves, magyar nyelven nyomtatott könyv, melynek minden lapja meg van! A túra következő állomás a a történeti szoba, melyben helyet kapott a pipagyűjtemény, látni régi fegyvereket, díszes "lószerszámot" és egy különleges írószekrényt, melynek mindösszesen egy kulcsa van, ám ha az elveszik, akkor nagy a baj...

 ...és Kincsem, a híres paripa trófeái, története is helyet kapott a kiállítási anyagban megosztozva a szobában korabeli játékokkal, könyvekkel...

A túra utolsó állomasa a folyosó, melyen a megtekinthető egy kis ásvány és kagylógyűjtemény, valamint Blaskovich György hihetetlen vadászszerencséjének "bizonyítékai". A Kárpátokban két lövéssel három medvét ejtett, s erről fotó is készült!

..és ha oda, vagy visszafele szeretne még... álljon meg Farmoson, s nézze meg a Vízparti Élet Házát, mely a Tápió-vidék élőhelyeti mutatja be! Nagyon nem kell keresgéni, mert ha meglátja a falu víztornyát... pontosan mellette található! Mi zárva találtuk, ám az igaz, hogy nem jeleztük az érkezésünket. Az ablakra kirakott írás szerint, előzetesen be kell jelentkezni... 

 

Értékelés:

Páratlan, egyedülálló,  szerintem "kötelező" látnivaló!