Budapest ----> Tápiószele ~ 80 km.

Blaskovich Múzeum

Egy igazi különleges, és egyedülálló múzeumot szeretnék a figyelmükbe ajánlani

 

Tápiószelén található hazánk talán egyetlen olyan Kúriamúzeuma, mely átvészelte a II. világháború pusztítását, megmenekült a fosztogatásoktól, és elkerülte a háború utáni időszak nagy államosításainak negatív hatásait. Azért persze nem ennyire idili a helyzet, ám "szerencsére CSAK" a birtok területe csökkent minden más...

"A kúria szó, udvarházat jelent, ahol nemesemberek élnek. Az úrilak fontos eleme, hogy földszintes, több helyiségből áll, melyek különböző funkciókat látnak el."

A múzeum megközelítése navigáció nélkül... nos, ha nagyon akkor észrevhető a MÚZEUM feliraú tábla, a főút mentén, parkolásra a kúria előtt van lehetőség.

Látogatásunkkor a park még csak ébredezett a téli álmából, ám még ebben az "álmoskás" állapotában is gyönyörű volt. A kiépített sétautak mentén információs táblák mutatják be a védett, természeti értékké nyilvánított park növényeit.

Az épületbe nem az egykori bejáraton lehet bemenni, hanem egy "kiskapun", mely az főépület jobbján található. Csengetünk, s hamarosan be is lépünk az előtérbe. A kiállítást kizárólag vezetett módon tekinthető meg, melynek hossza... mh... talán egy óra, ám igen eseménydús óra! 

Fényképezni a kúriában nem lehet. Egészen pontosan nincs "megtiltva" fotózás, ha cserébe egy jelképes, 15 000 Ft-os összeget befizet a kasszába.

A kúriában, és ez az egyik különlegessége, csaknem minden eredeti, hiszen a Blaskovich testvérek a halálukig itt éltek, s ez volt a záloga annak is, hogy a kúria sértetlenül átvészelte a háború utáni időszakot. 

A "túra" első állomása az ebédlő, ahol indul az időutazás. A falakat vadásztrófeák díszítik, az agancsos csillár hajdan 

petróleummal, és gyertyákkal "üzemelt", de 1952 bevezették a villanyt, s azóta... Az ebédlő legfényesebb kincse a tápiószentmártoni szkíta aranyszravas, mely a világon megtalált négy aranyszarvas legkisebbike, és egy szkíta fejedelem pajzsát díszítette. 

Az ebédlőből a szalonba sétálunk át, ahol egy Napóleon kori ülőgarnitúrára hívja fel a vezető a figyelmet, melynek még eredeti a kárpitozása! A szalon másik érdekessége, egy festmény,( Kisfaludy Károly - Bűnbánó Magdolna ) mely mintha a követné a látogatókat a szemével! Az érdekességek sorában egy kopnya tetőből készült tibeti áldozócsésze (Kapala) követi, mely annyi kis ezüst koponyával van kidíszítve, amennyit a harcos az életében, a harcok során... 

A szalont híres olasz, osztrák, német és magyar festők alkotásai díszítik. Az innen nyíló kis toronyszobában többek között megtekinthető a az  Arany biblia mely 1896-ban lett kiadva.

A nappali szoba egyik érdekessége a pipatórium, a pipákkal, valamint a hölgyek gömb alakú varrószekrénye. A szomszéd toronyszobában látható egy korabeli marhabőr "relax-fotel" is!. A nappaiból a dolgozószobába érkezünk, ahol a csodás könyvtár mellett egy masszív, az 1700-as évekből származó, vas láda rabolja el a tekintetet. A testvérek ezt a ládát használták "páncélszekrényként". A dolgozó másik ékköve egy 400 éves, magyar nyelven nyomtatott könyv, melynek minden lapja meg van! A túra következő állomás a a történeti szoba, melyben helyet kapott a pipagyűjtemény, látni régi fegyvereket, díszes "lószerszámot" és egy különleges írószekrényt, melynek mindösszesen egy kulcsa van, ám ha az elveszik, akkor nagy a baj...

 ...és Kincsem, a híres paripa trófeái, története is helyet kapott a kiállítási anyagban megosztozva a szobában korabeli játékokkal, könyvekkel...

A túra utolsó állomasa a folyosó, melyen a megtekinthető egy kis ásvány és kagylógyűjtemény, valamint Blaskovich György hihetetlen vadászszerencséjének "bizonyítékai". A Kárpátokban két lövéssel három medvét ejtett, s erről fotó is készült!

 

..és ha oda, vagy visszafele szeretne még... álljon meg Farmoson, s nézze meg a Víizparti Élet Házát, mely a Tápió-vidék élőhelyeti mutatja be! Nagyon nem kell keresgéni, mert ha meglátja a falu víztornyát... pontosan mellette található! Mi zárva találtuk, ám az igaz, hogy nem jeleztük az érkezésünket. Az ablakra kirakott írás szerint, előzetesen be kell jelentkezni... 

Webes elérhetőségért IDE Kattintson! (bejelentkezés)

 

Értékelés *****

Páratlan, egyedülálló, "kötelező" látnivaló!

Egy kis ízelítő:

 

    A szalon                            Dolgozószoba 

(Fotó: Gócsa Mihály)                                            (Fotó: itthon.hu) 

 

Flag Counter