Gödöllői-dombság

 
A Gödöllői-dombság Pest megyében Budapesttől keleti irányba a Galaga folyóig tartó kistáj. Északról a Cserhát délről és keletről az Alföld, nyugatról pedig a Duna és a Budai-hegység határolja. Nagytájegységileg az Északi-középhegységhez tartozik, de jellegéből adódóan inkább átmenetet képez a hegység és az alföld között.
 
Az átlagosan 150–250 méter tengeszint feletti magasságú dombságot főleg lösz és homok borítja. A Szada település területéhez tartozó Margita csúcs a maga 345 méterével a tájegység legmagasabb pontja. A Margitán is keresztül húzódik az Albertirsáig tartó vízválasztó. Ettől keletre a Tiszába, nyugatra a Dunába tartanak a folyók, és patakok.
 

A legjellemzőbb erdőtársulás a juharos-tölgyes  és a hársas-tölgyes. Ezeket az erdőfoltokat löszös mocsaras puszták tagolják. Talán a legismertebb mocsaras területe a Mezse-mocsár  mely Budapest XVII. kerületének szélén szélén található. Az élővilágára jellemző, hogy jelentős nagyvadállomány található a területen (őz, szarvas, vaddisznó), valamint a madárvilága is értékes. Gyakori madárfaj a gyurgyalag, a fekete harkály, a zöld küllő, a jégmadár, a darázsöjv, a kaba, ls a kerecsen sólyom. 

A kistáj egy részét 1990 nyarán védetté nyilvánították. Itt hozták létre a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetet.

 

forrás: wikipedia

 

 

Gödöllő ****

Traktorok, gépek, lánctalpasok

( ~ 32 km)

 

Gödöllő  ****

A mesebeli vén vackorfa története

( ~ 32 km)

 

 

Gödöllő, Grassalkovich-kastély *****

Csodálatos, fantasztikus... 

( ~ 32 km )

 

 

Gödöllő ***

Erdészeti Arborétum

( ~ 32 km)


 

Veresegyházi Macifarm****

Ahol már nem csak medvék laknak!

 

( ~39 km )

 

Flag Counter