Gödöllői-dombság

A Gödöllői-dombság Pest megyében Budapesttől keleti irányba a Galaga folyóig tartó kistáj. Északról a Cserhát délről és keletről az Alföld, nyugatról pedig a Duna és a Budai-hegység határolja. Nagytájegységileg az Északi-középhegy

séghez tartozik, de jellegéből adódóan inkább átmenetet képez a hegység és az alföld között.

Az átlagosan 150–250 méter tengeszint feletti magasságú dombságot főleg lösz és homok borítja. A Szada település területéhez tartozó Margita csúcs a maga 345 méterével a tájegység legmagasabb pontja. A Margitán is keresztül húzódik az Albertirsáig tartó vízválasztó. Ettől keletre a Tiszába, nyugatra a Dunába tartanak a folyók, és patakok.

A legjellemzőbb erdőtársulás a juharos-tölgyes  és a hársas-tölgyes. Ezeket az erdőfoltokat löszös mocsaras puszták tagolják. Talán a legismertebb mocsaras területe a Mezse-mocsár  mely Budapest XVII. kerületének szélén szélén található. Az élővilágára jellemző, hogy jelentős nagyvadállomány található a területen (őz, szarvas, vaddisznó), valamint a madárvilága is értékes. Gyakori madárfaj a gyurgyalag, a fekete harkály, a zöld küllő, a jégmadár, a darázsöjv, a kaba, ls a kerecsen sólyom.  A kistáj egy részét 1990 nyarán védetté nyilvánították. Itt hozták létre a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetet.

forrás: wikipedia

 

 

Kirándulási ajánlatom:

 

 

Pécel - Ráday-kastély ****

 

Budapest --> Pécel ~30 km.

Erdészeti Arborétum ***

Budapest --> Gödöllő ~ 32 km.

Flag Counter

Veresegyház - Macifarm ****

Budapest --> Veresegyház ~ 39 km.

 

Az oldalon feltüntetett távolsági adatok, a 

budapesti "0" kilométerkőtől 

értendőek tájékoztató jelleggel, az autópályák kiiktatásával!