Budapest ----> Gödöllő  ~ 32 km.

Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum

A Szent István Egyetem terültén található egy nagyon különleges gyűjtemény. Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb ismertségben kellene fürdőznie annál, mint melyben jelen pillanatban éli a napjat. Megeshet, hogy rosszkor voltunk ott, és azért nem volt látogató. Megeshet, hogy... de ez egy akkora nemzeti kincs, mely véleményem szerint páratlan a maga nemében!

A 3-as útról lekanyarodva az egyetem felé, pár száz méter megtétele után tábla hívja fel a figyelmet a múzeumra, mely kifejezetten a magyar mezőgazdaság múltját, s kis mértékben a jelenét mutatja be a látogatóknak. Itt minden kiállított eszköz, gép, s szerkezet a honi mezőgazdaságban dolgozott anno (természetesen a meketteket nem értem ide)!

Érdekes élmény volt, hogy egy „kihalt” múzeumba nyitottunk be. Az ajtón „csengettyű”, melynek a megszólalása után megjelent egy nagyon kedves mosolygós hölgy, akitől meg tudtuk vásárolni a belépőket, melyek ára teljesen családbarát! A fotójegy kicsit megdobja a költségvetést, de egye-csuda! 

Tehát a múlt, mely messzire nyúlik vissza, tulajdonképpen a kőbaltától indul a tárlat. Melyek a főépület emeletén láthatóak, sok más ősi eszköz másolatával egyetemben. A nézelődés közben folyamatosan ámulatba esünk. Maketteket csodálunk, melyek itt-ott életképben is bemutatják, hogy anno hogy is, miként is! Az utunk gépek, s „szerkezetek” között visz tovább, majd irány az udvar, ahol néhány lánctalpas, meg gumikerekes, meg...

S innen besétálunk egy csarnokba, az ekék birodalmába... ám nem most ne gondolja a Kedves Olvasó, hogy ilyen „snassz” mai hiper-szuper ekék között sétálunk. Ámulat, komoly ámulat, még egy olyan ember számára is, akinek nem volt az élete az ipari gazdálkodás, nem érzett hívást még arra sem, hogy megálljon egy mai nagy, légkondis erőgép láttán! Látható az erő, mely a gépből sugárzik! Hihetetlen konstrukciók, szerkezetek  művelték hajdan a földeket... de ne ragadjunk le a ekéknél, van itt traktor, lánctalppal, fém és gumi kerékkel, gőzgépek, malom makettek, mely életre kelnek...

Ebben a múzeumban elképesztő a személyzet kedvessége!

 Engem lenyűgözött a sok mosoly! Ezúton is köszönjük ezt az élményt is!

Még az udvaron találkoztunk egy kedves Úrral. Érezhető volt, hogy a szíve, s lelke ebben a kiállításban van. Egy későbbi találkozáskor, megtudjuk, hogy, közel 80 makett, gép hozható működésbe különféle módon. Motorral, sűrített levegővel, vízzel... igen vízzel, hiszen számtalan különféle szerkezű vízimalom makettjét is meg tudja tekinteni a látogató, de látható egy lánctalpas „metszet” is, melyben a szelepek működése, a dugattyúk, s ezáltal az egész hajtáslánc működése is remekül megfigyelhető!

Figyelem! Ha osztálykiránduláson töri a fejét, s nem tudja, hogy hová kéne vinni a nebulókat, nos...


Tehát a múlt... mely kincsei között hosszasan barangolunk, s itt ott, nem is értjük, hogy ez hogy... Sajnos még táblák nincsenek. Hangsúlyozom MÉG! Készülnek, tervben vannak, úgy, mint a galéria megnyitása a "traktorok" csarnokában. Oda sem lehet MÉG felmenni. 2 esztendeje az eső áztatta ezeket a kincseket az udvaron, tehát ez a kiállítás fejlődési, épülési szakaszban van. Hiszem, hogy hamarosan az itt dolgozók munkájának gyümölcsekén újabb, s újabb csodák lesznek láthatóak!

A múlt kincsei után a jelen, és a közeli múlt is kézközelbe kerül. Micsoda kontraszt a múlthoz, az eddig látottakhoz képest! Egy kis Fordson, vagy a 250 lóerős Rába-Steiger erőgép...

A továbbiakban beszéljenek a képek!

 

 

Értékelés*****

Én nem tudok mást, s máshogy... ez a gyűjtemény egy nemzeti kincs, és csodálatos, hogy létezik!

 

Flag Counter