Budapest ----> Pécel ~ 30 km.

A kastélyt bezárták, csak remékni tudom, hogy a közeli jövőben újra látogatható lesz!

2023-03-25

Ráday-kastély

 

Budapest (M0-ás) felöl érkezve Pécelre, Maglód felé kell a körforgalomban elkanyarodni. Csakhamar az út bal oldalán megpillantja a vakolt, sárgára színezett kerítést. Az egykori főúri palota előtt, a Kálvin téren talál parkolóhelyet szerintem bőséggel!

Látogatásomkor a  kastélyt csak vezetett formában lehetett megnézni. A úr, aki engem körbevitt olyan fantasztikus élménnyel ajándékozott meg, mely azt gondolom páratlan a maga nemében. Hasonló élményben Fertődön részesültem! A kastély előtt megállva, egy pillanatra Gödöllőn éreztem magam. Némi hasonlóságot felfedeztem a két palota között, de itt minden kisebb. A hasonlóság nem a véletlen műve, ugyanis a hajdani családi kúria barokk kastéllyá bővítéséhez 1755-ben látott hozzá Ráday pál fia, Ráday Gedeon. A munkálatokhoz a gödöllői kastély építőjét Mayerhoffer Andrást, s a fiát Jánost bízta meg.

 

 

A kastélynak is sok-sok pénzre lenne szükség ahhoz, hogy a régi pompáját visszaszerezze. A felújítás elkezdődött, de abbamaradt. Mivel a kastély kórház volt sokáig, a falakat lefestették, a berendezési tárgyakat széthordták. A pusztítás ellenére valami megfogalmazhatatlan érzés kebelez be, ám nem csak megfogalmazhatatlan érzések vannak jelen az épületben. A dísztermet mindenképpen kiemelném. A falakat, és a mennyezetet fekete-fehér, görög-római mitológiához kapcsolódó falfestmények díszítik. Tudomásom szerint hazánkban nincs még egy ehhez hasonlítható díszterem! Számomra a másik kiemelkedő élmény, az épület alagsorában található barokk konyha volt! 

A túra végén kettős érzések vannak bennem. Öröm volt itt lenni, öröm volt látni mindazt, amit itt láthattam, és szomorúság látni az álló munkákat, a... Elgondolkozom. Mi olyat adott ez a kastély, melyet más, esetenként szebb kastély nem tud átadni? Talán a régmúlt emlékeinek láthattlan követei laknak itt, akik védik, s óvják a megmaradt szépséget, és hangulatot. ...vagy a kastély őrangyalainak erőn feletti munkája az, hogy amit most látunk, az ami megteremtődhetett, ami megújulhatott, és megőrződött? Ki tudja? 

Szépek a tervek, temérdek még a munka, remélhetően a kastély egyszer visszanyeri eredeti szépségét. 

 

 

 

...és ha ismerősek ezek a falak, ha azt érzi, hogy már látta valahol őket, valamelyik filmben, akkor ne töprengjen tovább. A Dunai hajós című filmsorozat számos jelenetét ebben a kastélyban forgatták, ám Pécelen több filmhez forgattak jeleneteket. Ilyen például a 2010-ben forgatott Holló, illetve a 2014-ben forgatott Brillliants.

 

 

 

Értékelés ****

A kastélyok szerelmeseinek mindenképpen ajánlom! Egyszerű megközelítés, a vezetés egy bő óra, mely nem tűnik soknak, ám egy rövidke kikapcsolódásnak tökéletesen megfelel! Az elvárásokat hagyja otthon, és tiszta szívvel fogadja be azt amit itt lát! Ne azt a kérdést tegye fel magában, hogy miért ilyenek a falak, hol a vakolat, stb, stb, hanem induljon az "igen" oldalról, és csodálja azt ami megmaradt, és megmenekült! Ha így nézi, felejthetetlen élményben lesz része!

 

 

Képek: saját felvételek

frissítve:2014-04

Flag Counter