Budapest ----> Pécel ~ 30 km

 

Ráday-kastély

 

 

Budapest (M0-ás) felöl érkezve Pécelre, Maglód felé kell a körforgalomban elkanyarodni. Csakhamar az út bal oldalán megpillantja a vakolt, sárgára színezett kerítést. 

A kastélyban csak vezetővel lehet körbemenni. A úr, aki engem körbevitt olyan fantasztikus élménnyel ajándékozott meg, mely azt gondolom páratlan a maga nemében. Hasonlót Tatán illetve Fertődön tapasztaltam. 

A kastélyról ...sokkal jobb állapotban van a turai kastélynál, de így is sok-sok pénzre lenne szükség ahhoz, hogy a régi pompáját visszaszerezze. A felújítás elkezdődött, de abbamaradt. Mivel a kastély kórház volt sokáig, a falakat lefestették, a falfestményekbe ajtókat vágtak, a berendezési tárgyakat széthordták. A pusztítás ellenére valami megfogalmazhatatlan érzés kebelez be. Talán a régmúlt emlékeinek láthattlan követei laknak itt, akik védik, s óvják a megmaradt szépséget, és hangulatot, vagy a kastély őrangyalainak erőn felettti munkája az, hogy amit most látunk, az megteremtődhetett, megújulhatott, és megőrződött? Ki tudja? ...

Szépek a tervek, temérdek még a munka, remélhetően a kastély egyszer visszanyeri eredeti szépségét.

A továbbiakban fogadja szeretettel a képeket, melyek többet  mondhatnak 1000 szónál! 

 

 

 

Értékelés ****

A kastélyok szerelmeseinek mindenképpen ajánlom! Egyszerű megközelítés, a vezetés egy bő óra, mely nem tűnik soknak, ám egy rövidke kikapcsolódásnak tökéletesen megfelel! Az elvárásokat hagyja otthon, és tiszta szívvel fogadja be azt amit itt lát! Ne azt a kérdést tegye fel magában, hogy miért ilyenek a falak, hol a vakolat, stb, stb, hanem induljon az "igen" oldalról, és csodálja azt ami megmaradt, és megmenekült! Ha így nézi, felejthetetlen élményben lesz része!

 

 

Képek: saját felvételek

frissítve:2014-04

Flag Counter

booked.net

Útvonal: 

Autó: 
 
Budapest - Pécel
 
Tájékoztató jelleggel:
 
Busz: 
Budapest, Örs vezér tér - Pécel (BKV busszal)