Budapest ----> Veresegyház  ~ 39 km.

Medveotthon

 

 

A tórendszer

A Macifarm felé vezető út, a város több pontján jelezve van, tehát bármerről is érkeznek, odatalálnak. Mielőtt a Macifarmról írnék, fel szeretném hívni a figyelmüket a veresegyházi tórendszerre, mely szintén nagyon kellemes kirándulási célpont lehet. A tórendszer legszebb tava a Csomád felé vezető út mentén, a termálfürdő közelében van. A Malom-tó (Öreg-tó) természetvédelmi terület. Úszó nádszigetei, élővilága, tanösvénye szerintem megér egy kis kitérőt.

A tó mellett van étterem, kávézó, parkoló és egy strand. A strand pénztáránál (2014) kapható a tanösvényt bemutató információs kiadvány. ( a kiadvány kapható még: Vargabetű könyvesbolt, a főtéri harnagnál). A horgászok, az étterem melleti horgásztanyán válthatnak napijegyet erre a tóra.

A tavakat körbe lehet sétálni, akár kettecskén is. A stégekről ( Malom-tó ) megfigyelhető a nádi élet, láthatunk jégmadarakat, a nádas előtt néhol tavirózsák színpompás virágai vonják magukra a figyelmet, miközben a vizipókok népes csoportja teszi mozgalmassá a vízfelszín világát. Sajnos időnként, mivel a tó eléggé körbeépült, a civilizáció "neszei" megzavarhatják a töltekezést. Próbálják meg kizárni ezeket a zajokat, és csak arra legyenek nyitottak, ami megfogta, megérintette önöket!

A tórendszer középső tava a horgászok paradicsoma. A neve is erre utal, Haldorádó Horgásztó. Veresegyház Ivacs részében található a harmadik tó, melynek az egyik partját gyönyörű fenyves határolja, partja szépségesen gondozot, tehát akár csak kiülni is alkalmas... de itt is lehet horgászni!

Macifarm

A Macifarmra vezető út mentén, alkalom nyílik sétarepülésre, láthatunk szürke marhákat valamint ha kedvünk tartja lovagolhatnak is. Megérkezvén a medveotthonba, elsőként a barnamedvék hatalmas élőhelyéhez érkeznek. Elő lehet venni a mézet, répát almát... és apró porciókban (ügyelve, hogy minden, a kerítés mentén sétáló mackónak jusson valami) el lehet kezdeni az etetést. A mézhez az étterem előtt találunk fakanalat, melyre rácsurgathatják a mézet, amit a macik látszólag nagy örömmel nyalogatnak le. A maciotthon az évek során egy kisebb állatkertté fejlődött fel. Láthatunk a medvék mellett gólyákat, stuccokat, sőt már oroszlánok is érkeztek! 

A szépen kiépített sétaút mellett nemrég kilátó épült, van játszótér, gyermekeknek való kalandpálya, és  egy Maci-Lift. "Két medve" húzza fel kb 6-8 méter magasba a jelentkezőket. Ilyen magasból kényelmesen megfigyelhetjük, a növények között cammogó, az erdős részen heverésző, a tavacskában fürdőző  és a kerítés mellett falatozó, nyalakodó medvecsapat csaknem minden tagját. Medvebocsok születtek!

Hétvégeken és ünnepnapokon a színes programokkal kedveskednek a látogatóknak.. Ezeken a napokon a medvék területét kisvonattal is körbe lehet járni.

Azt gondolom, és a rengeteg látogató is ezt támasztja alá, hogy ez a program minden korosztálynak remek kikapcsolódás lehet!

 

Értékelés ****

Ez a program egy kellemes félnapos kikapcsolódás. A maciknál az élmény garantált ...és ha még vágyna a család egy kis nézelődésre, a közelben van Vácrátóti Botanikus Kert. 

Jó szórakozást kívánok!


Fotó: saját készítés

Flag Counter