Budapest --> Gödöllő ~ 32 km.

      

booked.net

Erdészeti Arborétum

 

A Gödöllőről Isaszeg felé vezető úton, a város határától egy karnyújtásnyira található az Erdészeti Arborétum. Az Isaszegi úton, az első lehetőségnél balra fordulva, átkelve a vasúti átjárón... pár méter, s már meg is érkezett...

A József főherceg ligetet 1902- ben alapították, s a növények telepítésével a század harmincas éveire végeztek. Sajnos a II. világháború nagy károkat okozott az gyűjteményben. 1960-tól az Erdészeti Tudományos Intézet felügyelete alatt elkezdődött a park megújítása, telepítése, s bővítése, s a jelenleg is látható "kép" kialakítása, mely azon felül, hogy a látogatóknak kellemes kikapcsolódást nyújt, komoly kutatási feladatokat is ellát. Kicsit bővebben a gyűjtemény honlapján tud tájékozódni a témában.

...a bejárathoz, ahonnan indulhat is a séta! A széles arborétumi "sugárútról bárhol" letérhet, s kezdetét veheti egy csodás erdei séta.

Hozzon egy plédet, s telepedjen le egy réten, vagy üljön le egy padra, és olvadjon bele a természet csodás csendjébe. ...de ha aktívabb pihenésre vágyik annak sincs akadálya! A két tanösvényen, számos ismeretterjesztő tábla segít a gyűjtemény állat, és növényvilágának megismerésében! A gyermekeket játszótér várja, és már épül a kisvasút is, mely az előzetes tervek szerint 2019 őszén szállított utasokat. A kisvasút nem volt hosszú életű a parkban. Az utosló szerelvény 2023 őszén "robogott" végig a rövidke pályán!

Jó hír a kutyusoknak, hogy őket is nagy szeretettel várják, ám annyi megkötéssel, hogy a séta, és az izgalmas illatokban való tobzódás csak pórázon lehetséges, no és a gondos gazdiknak is készült egy informatívan humoros plakát...

Aki szeretne önkéntesként, a munkájával is hozzájárulni az Arborétum szépítéséhez, ennek sincs akadálya, de természetesen előzetes egyeztetés szükségeltetik! A továbbiakban beszéljenek helyettem a képek!

 

Értékelés:

Csodálatos program minden korosztály számára, minden évszakban! 

Flag Counter