Budapest ---> Pilisborosjenő  16 km.

Egri vár   -   Levendulamező   -    Szódás-barlang

Nincs kétségem arról, hogy nagyon sokan ismerik Pilisborosjenő közelében felépített várat, mely anno az Egri csillagok forgatásának a színhelye volt. A környezete alkalmas piknikezésre, tollasozásra, a gyerekek rohangálhatnak, felfedezhetik a "vár" minden szegletét, lehet üldögélni, falatozni, révedezni, a kutyusok is kedvükre szimatolhatnak....

 

A megközelítése sem okozhat gondolt. A legcélszerűbb a Jenői Faló Büfétől indulni... a levendulamező után a helyiek összefogásának, s munkájának köszönhetően fasor "létesült", mely néhány év múlva árnyas sétánnyá varázsolhatja az út első szakaszát, melynek az első állomása, a Teve szikla, innen csakhamar a várnál lesznek. 

Van egy kicsit melósabb út is, mely a Kevélyhegyi utca végétől indul, az erdőn át. Az út gyönyörű, odafelé viszonylag könnyű, ám ez az út vissszafelé egy picit, mondhatni tüdőszaggató, hiszen hosszú "métereken" keresztül csak felfele, felfele, felfele... , hiszen odafele, csak lefele, lefele, lefele... volt.  :) 

 

Innen, a Kevélyhegyi utcától indulva lehet eljutni a Szódás-barlanghoz, vagy más néven a Nagy-Kevélyi kőfülkéhez. A Sárga jelzésű úthoz csakhamar csatlakozik a Kék, majd a Zöld jelzés. Gyakorlatilag az első felfelé haladó úton kell elindulni... A  hatalmas fehér dolomitsziklák már önmagukban is csodálatosak, ám ha fel is kapaszkodnak a barlangig, vagy még feljebb, káprázatos panorámában fognak gyönyörködni! 

A helyiek elnevezéséből származó Szódás-barlang, az alatta található útról kapta a nevét, ugyanis a ezen az úton vitték anno a szódát a Kevély-nyergi turistaházhoz, melynek a romjait 2000-ben elbontották.

 

 

Pilisborosjenőn és a környékén nem csak az Egri csillagok című filmet forgatták! A Rab ember fiai, a Magyar vándor, és az Angyalbőrben című filmsorozatot is megjelennek pilisborosjenői forgatási helyszínek!

 

Értékelés:

Kellemes hétvégi családi program, kutyával, babakocsival, biciklivel, túrabottal...

 

Flag Counter