Budapest ----> Gödöllő  ~ 32 km.

booked.net

Gödöllő, Grassalkovich-kastély

A bevezetőmben azt írtam, hogy közismert célpontokról nem írok, ám azt gondolom, hogy néhány kivétel erősítheti a szabályt.

Majdnem biztos vagyok benne, hogy nagyon nagyon sokan ismerik, s hallottak a gödöllői Grassalkovich-kastélyról.

Amikor Gödölllőre gondolok, elsőként a kastély képe jelenik meg. Megeshet, hogy ebben az iskolás éveimnek is van némi szerepe, hiszen nap, mint nap láthattam az akkoriban még bizony elég elhanyagolt épületet.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy picivel többet hallottunk erről a kastélyról az elmúlt években, mint  más, hasonló sorsú főúri épületekről. Az okokat számtalan szálon lehetne keresni, de minek tennénk? Élvezzük azt, amit most látunk, és örüljünk annak, hogy sok más környékbeli kastélyhoz képest, ez a főúri rezidencia ilyen gyönyörű lett! Hozzáteszem, teendő van még bőséggel, de ami már megújult, ami kész van, az fantasztikus. ...és számunkra, a látogatók számára valójában ez a lényeg!

A barangolás során az egyik ámulatból a másikba esünk. Minden túlzást nélkülözve, Eszterházához hasonlító élmény itt sétálni! "Szobáról-szobára" barangolva, egy pillantás alatt bele lehet feledkezni a kiállításba, mely elkalauzol a múltba. A fényes, és kevésbé csillogó korszakok között bandukolva, bekebelezenk a színek, elvarázsolnak a berendezési tárgyak, és a diszkréten elhelyezett kamerák sem rondítanak bele az összképbe!

Az állandó kiállítás részeként megtekinthető az Erzsébet királyné (Sisi) emlékiállítás ...de engedtessék meg nekem, hogy a kiállításokról most ne írjak részletesebben, hiszen egyrészt a kastély honlapján erről bővebben is olvashat, másrészt az fontosabb információ, hogy nehéz innen elmenni. A kora tavaszi lombtalan kert is marasztal, nem enged tovább! Lassul a lépés, megszépül a még romos fal is. Miért lehet ez? Talán azért, mert ez a kastély él! A színek, a berendezési tárgyak, a történelem, és a jelen kor egységbe olvadó elegye, ismét erővel töltötte fel az épület szívét, és ezt a látogatók is érzik, hiszen jönnek ...sokan, és nem csak belföldről, hanem külföldről is!

Ami nekem személy szerint kicsit "fájt", hogy a falak között nem lehet fényképezni. 

 

Értékelés:

Gödöllő fantasztikus, a kastély és a környéke csodálatos, ha teheti látogasson el ide!

 

Flag Counter