Sztúpák

 

Amikor megállok egy Sztúpánál, különös vonzás érzek. Amikor a közelébe érek, valami megfogalmazhatatlan nyugalom árad szét bennem. Elcsendesedik a lelkem, megnyugszom, és kitisztul az elmém. Egy ilyen alkalommal olyan erősen feltötlődöm, hogy több napig egészen más felfogásban értékelek "problémákat", és különös módon, a problémának nevezett dolog is más értelmezést nyer. ...és nem vagyok buddhista!


"A buddhista tanítások szerint nyolc fő sztúpaforma létezik. Mindegyik egy-egy fontos eseményt ábrázol Buddha életéből."

"Ázsiában több ezer éves buddhista hagyomány a sztúpaépítés, és mára Európa számos országában is találkozhatunk ezzel a szakrális jellegű építménnyel, mint például Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Svájcban, Spanyolországban, Görögországban és Magyarországon. A sztúpa nem csak különleges építészeti szépségével vonzza a látogatókat: élő ereje áthatja és lenyugtatja az embert és a tájat; harmóniát és fejlődést hoz, gazdagságot teremt és védelmezi a környezetét.

A sztúpa (tibetiül: csörten) a teljesen kibontakozott, minden lényben ott rejlő tapasztaló tudat és a világegyetem tökéletes összhangjának a szimbóluma. A buddhista gyakorlók számára azt szimbolizálja, hogy a tudat tökéletes, igaz természete – a félelemnélküliség, a spontán öröm és az aktív együttérzés –, amelyet a megvilágosodott tanító, Buddha két és fél évezrede felismert, mindenkiben ott rejlik, és mindenki számára elérhető. Békét és szeretetet teremt, amit szinte minden vallás a legfőbb értéknek tekint. Külső formája a meditációs tartásban ülő Buddhát jelképezi, az alapjától a tetejéig a megvilágosodás felé tett lépéseket – a buddhista utat – jeleníti meg. Belsejében relikviák, buddhista szövegek és agyag- vagy gipszszobrok találhatóak.

A sztúpák számtalan módon hatnak ránk. Már az is pozitív változást idézhet elő bennünk, ha csupán meglátunk egyet: aktivizálja tudatunk képességeit, a bennünk rejlő megvilágosodott tulajdonságokat.

A sztúpa közelébe érve egyszerűen csak élvezhetjük a jelenlétét, meditálhatunk mellette vagy körbejárhatjuk a hagyománynak megfelelően, az óra járásával megegyező irányban.

Még akkor is, ha különösebb cél nélkül, látogatóként érkezünk egy sztúpához, váratlanul megtapasztalhatjuk a tudatosság tiszta pillanatait. A sztúpák megmutatják minden egyetemes érték harmóniáját és tökéletességét, egyben arra inspirálnak, hogy fejlődjünk, és kifejlesszük a tudat határtalan képességeit.

Egy sztúpa az egész világ javát szolgálja. A szél elviszi áldását minden lénynek és rengeteg negativitástól szabadít meg. Aki sztúpát emel a buddhista tanítások és Buddha tiszteletére, biztosan eléri a megvilágosodást. Nagy érdem részt venni az építésében – aki ezt teszi, az a bölcsesség magvait ülteti el a tudatában."

"Úgy tartják, hogy a sztúpák körbejárása által felhalmozott érdemek ahhoz hasonlatosak, mintha Buddhának ajándékot adnánk. A buddhisták szerint a sztúpa közelében tett jókívánságok valósággá válhatnak. "
Lopön Csecsu rinpocse
 

Értékelés: 

Vannak dolgok, melyekről, nem azért nem lehet beszélni, írni, mert titkosak, hanem azért, mert szavakkal kifejezhetetlen dolgok nyílnak meg előttünk. A sztúpák is ilyenek, biztosan vannak olyan emberek, akik semmi különöset nem éreznek a közelükben, ...mások pedig hosszasan regélnek, az ott tapasztaltakról.
(forrás:buddhizmusma.hu)
(Fénykép: saját készítés Becskéről)