Sztúpák

 

Amikor megállok egy Sztúpánál, különös vonzás érzek. Nem tudok nem felmenni "hozzá". Amikor a közelébe érek, valami megfogalmazhatatlan nyugalom árad szét bennem. Lecsendesedek, megnyugszom, és kitisztul az elmém. Egy ilyen alkalommal olyan erősen feltötlődöm, hogy több napig egészen más felfogásban értékelek "problémákat", és különös módon, a problémának nevezett dolog is más értelmezést nyer. ...és nem vagyok buddhista!


"A buddhista tanítások szerint nyolc fő sztúpaforma létezik. Mindegyik egy-egy fontos eseményt ábrázol Buddha életéből."

 

"Ázsiában több ezer éves buddhista hagyomány a sztúpaépítés, és mára Európa számos országában is találkozhatunk ezzel a szakrális jellegű építménnyel, mint például Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Svájcban, Spanyolországban, Görögországban és Magyarországon. A sztúpa nem csak különleges építészeti szépségével vonzza a látogatókat: élő ereje áthatja és lenyugtatja az embert és a tájat; harmóniát és fejlődést hoz, gazdagságot teremt és védelmezi a környezetét.

A sztúpa (tibetiül: csörten) a teljesen kibontakozott, minden lényben ott rejlő tapasztaló tudat és a világegyetem tökéletes összhangjának a szimbóluma. A buddhista gyakorlók számára azt szimbolizálja, hogy a tudat tökéletes, igaz természete – a félelemnélküliség, a spontán öröm és az aktív együttérzés –, amelyet a megvilágosodott tanító, Buddha két és fél évezrede felismert, mindenkiben ott rejlik, és mindenki számára elérhető. Békét és szeretetet teremt, amit szinte minden vallás a legfőbb értéknek tekint. Külső formája a meditációs tartásban ülő Buddhát jelképezi, az alapjától a tetejéig a megvilágosodás felé tett lépéseket – a buddhista utat – jeleníti meg. Belsejében relikviák, buddhista szövegek és agyag- vagy gipszszobrok találhatóak.

A sztúpák számtalan módon hatnak ránk. Már az is pozitív változást idézhet elő bennünk, ha csupán meglátunk egyet: aktivizálja tudatunk képességeit, a bennünk rejlő megvilágosodott tulajdonságokat.

A sztúpa közelébe érve egyszerűen csak élvezhetjük a jelenlétét, meditálhatunk mellette vagy körbejárhatjuk a hagyománynak megfelelően, az óra járásával megegyező irányban.

Még akkor is, ha különösebb cél nélkül, látogatóként érkezünk egy sztúpához, váratlanul megtapasztalhatjuk a tudatosság tiszta pillanatait. A sztúpák megmutatják minden egyetemes érték harmóniáját és tökéletességét, egyben arra inspirálnak, hogy fejlődjünk, és kifejlesszük a tudat határtalan képességeit.

 

Egy sztúpa az egész világ javát szolgálja. A szél elviszi áldását minden lénynek és rengeteg negativitástól szabadít meg. Aki sztúpát emel a buddhista tanítások és Buddha tiszteletére, biztosan eléri a megvilágosodást. Nagy érdem részt venni az építésében – aki ezt teszi, az a bölcsesség magvait ülteti el a tudatában."

Lopön Csecsu rinpocse
 
 
(forrás:buddhizmusma.hu)
(Fénykép: saját készítés Becskéről)
 

Értékelés ***** (...spirituálisan fogékonyaknak)

Vannak dolgok, melyekről, nem azért nem lehet beszélni, írni, mert titkosak, hanem azért, mert szavakkal kifejezhetetlen dolgok nyílnak meg előttünk. A sztúpák is ilyenek, biztosan vannak olyan emberek, akik semmi különöset nem éreznek a közelükben, ...mások pedig hosszasan regélnek, az ott tapasztaltakról.

 

"Úgy tartják, hogy a sztúpák körbejárása által felhalmozott érdemek ahhoz hasonlatosak, mintha Buddhának ajándékot adnánk. A buddhisták szerint a sztúpa közelében tett jókívánságok valósággá válhatnak. "
 

Flag Counter