Budapest

Tiszta Tudat sztúpa

booked.net


A 3-as villamos megállójától pár percre, egy lakótelep kellős közepén, áll egy kis sztúpa, melynek már a közelében is jó lenni. Megeshet, hogy a Tan Kapuja Buddhista Főiskola közelsége is ad ehhez az érzéshez... Látogatásomkor sajnos nem tudtam a sztúpa közelébe menni, mert szabálytisztelő emberként komolyan veszem a kapun található figyelmeztetést, tiltást. Azt gondolom, hogy értem a "tiltást", hiszen építkezés folyik a sztúpa közelében, így érthető...

 

"Holdújév (2019.02.04.) napján jelölte ki a sztúpa pontos helyét és szentelte fel a területet Mireisz László az egyház elnöke és Cser Zoltán az egyház igazgatója. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola kertjében helyet kapó sztúpa, vagyis a buddhizmus szent építményének munkálatai ezután szinte azonnal meg is kezdődtek. A sztúpa terveit Dobosy Antal, A Tan Kapuja Zen Közösség apátja készítette és az méreteiben és formájában a szintén A Tan Kapujához tartozó bükkmogyorósdi Uszó Buddhista Oktatási, Kulturális és Elvonulási Központ kertjében található A Nyugati Tanítvány Sztúpához hasonlatos. A sztúpa építője többek között Berhidai Tamás volt.
A sztúpában lévő ereklyék elhelyezésére 2019.04.18-án került sor Mireisz László részvételével, melyet aztán a sztúpa középső kamrájának lezárása követett.
A mongol buddhizmusról szóló budapesti konferencián részt vevő, Gandan kolostor szerzetesei egy csodaszép szertartás keretében megszentelték az épülő Tiszta Tudat Sztúpát.

Magyarország legújabb és egyben Budapest első, szabadon látogatható buddhista szenthelyének avatási ünnepségére A Tan Kapuja Vészák-ünnepségén került sor, 2019. május 18-án. A sztúpa mindenki számára szabadon látogatható! Váljon minden lény javára!"

 

forrás: www.buddhafm.hu/

 

Flag Counter