Budapest ----> Uszó ~ 170 km.


 

A Nyugati Tanítvány Sztúpa 

A Bükk egy eldugott völgyében, található egy kis sztúpa, melyről néhány hónapja hallottam először, s talán sokan nem is tudnak róla! 

A turisták hadától fulldokló Szilvásváradtól nem messze található Bükkmogyorósd. Én innen "közelítettem" meg a sztúpát, a Kinizsi utcából "indulva". A google térkép Csernelyről visz be, az Uszói úton, ezt az utat nem jártam be, nem tudom, hogy jobb, vagy rosszabb...

Tehát a Kinizsi utcába  (a buszmegálló után) bekanyarodva indulhat a kaland! Az út nagy része laza szerkezetű, nagyon rossz minőségű földút, mely egy átlag autóval szerintem csak száraz időben "járható". Igen sok az idézőjel, és ez nem véletlen, hiszen nagyon ki kell centizni azokat a részeket, amin anélkül lehet átmenni, hogy bármilyen károsodás érné az autót. Kicsit jobb lehet a helyzet a magasabb építésű kocsiknál, de azzal sem fenékig tejfel! Számomra megkönnyebbülés volt megpillantani a völgy egyetlen lakóházát, mely mellett található a sztúpa. Az érkezésem természetesen felkeltette a helyi kis közösség érdeklődését, s volt szerencsém pár szót váltani egy nagyon barátságos férfival.

Megtudtam, hogy a sztúpa mellett épülő templom még ebben az évben elkészül, és tervezik az út járhatóbbá tételét is, ami nagy ajándék lesz minden erre tévedő vándornak, bármilyen módon is érkezik!

A sztúpa a Nyugati Tanítvány Sztúpa nevet kapta. Történetét a hivatkozásban olvashatja. Érdekes módon, én csak letelepedtem a sztúpa elé, és nem vágytam arra, hogy körbesétáljam... A csend, a nyugalom, a kora tavaszi napsütés, a néha-néha megélénkülő szellő, és madarak csiripelésének csodás elegye teljeséggel "elbódított". Oly tiszta itt minden, oly romlatlan, annyira érezni, hogy ez nem egy úgymond felkapott kegyhely! Nem tudom mennyi időt töltöttem itt el. Nem tudom mennyi ideig üldögéletem a sztúpa előtt, nem tudom milyen hosszú volt a meditáció, melyet ebben a kis édenkertben csináltam. Természetesen nem hagytam ki a sztúpa körüli sétát sem... Biztos más egy kicsit, ha már a természet magára ölti a zöld számos árnyalatában pompázó ruháját, ám így sem volt okom panaszra. Nekem sokat adott ez a látogatás!

Flag Counter