Budapest ----> Tar ~ 94 km.

 Béke sztúpa

 

 

A "kapun" belépve valami hirtelen más lesz, valami megváltozik, békesség, nyugalom árad szét testben, s lélekben egyaránt. Ha megszomjazott, esetleg megéhezett, javaslom, hogy üljön be a tibeti Tara Teaházba, és válogasson kedvére a különleges teákból. Az ajándékbolt választékát inkább visszafelé jövet böngéssze át. Túl nagy a kínálat ahhoz, hogy ne találjon magának valami apróságot!

A Taron található a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark és Békesztúpa. Az emlékpark legfőbb vonzereje a sztúpa, melyet Őszentsége a Dalai Láma szentelt fel 1992-ben. 

A sztúpa, a tibetológus halálának 150. évfordulója alkalmából épült fel. A belsejében  ereklyék és felszentelt tárgyak vannak kiállítva. A sztúpában éjjel-nappal forog az imamalom (mani-korló), mely egy tonna papírtekercset rejt magában. A papírtekercsen négyszázmillió mantra található(!). 

"Amikor Buddha tanított, megforgatta tan kerekét" 

Amikor belép a sztúpába, az imamalom forgásával megegyező irányba haladjon (háromszor járja körbe, de ne "kellből", hanem szívből!), és ha gondolja fogalmazzon meg jókívánságokat, erre a sztúpa áldását fogja adni. A sztúpákhoz kapcsolódó hagyományos gyakorlat a felajánlástétel: gyertya, füstölő gyújtása, pénzadomány stb., amelyet személyes vagy általános jellegű jókívánságok kísérhetnek.

A sztúpa közelében békességet, nyugalmat talál minden látogató. Ezt sokan fedezték már fel, és járnak vissza időről - időre töltekezni, akár csak néhány órára is. 

...elcsendesedve, kicsit magunkba mélyedve megpihenhetünk egy padon, és beleolvadhatunk a tájba. A sztúpa szívének hangja kitisztít belőlünk valamit, mely szavakkal éppúgy megfogalmazhatatlan, mint egy tavaszi mező virágainak az illatözöne.


Az Emlékparkban található a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpavilon is, mely hagyományos tibeti szakrális stílusában épült, és a nagy tudós zarándokunknak állít emléket, bemutatva az életútját.

A sztúpákat világnézetre. és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja, és megtapasztalhatja annak erőteljes hatását; a sztúpák emlékeztetnek minket a személyes fejlődés lehetőségére, amely során kibontakozik saját belső tökéletességünk, az összes csodálatos tulajdonság és képesség, ami bennünk rejlik, és amivel a mások és a saját magunk hasznára válhatunk.

 

 

"A Buddhista Meditációs Központ területén épült fel a Szabadító Buddha Anya Temploma. A templom az összes lény boldogságáért épült, tekintet nélkül a faji, nemzeti, vallási, világnézeti vagy egyéb elkötelezettségére,megépítése ezért felbecsülhetetlen jótétemény mindannyiunk számára akik csak részt vettünk benne, akár munkával, vagy felajánlással. Ilyen alkalom csak egyszer adódik az életben.

Az épület az ősi hun templomok építészeti stílusát követi, melyet Tibetben és Mongóliában őriznek a mai napig. Ez az első ilyen templom Magyarországon, megalkotása által ősi hagyományunk hatalmas fájának élő hajtását telepítjük hazánk termőföldjébe, az ázsiai őshaza távoli vidékéről."

 

2023 júniusában átadták a Szkíta és Magyar Szellemiség Templomát. Szkíta oltáron Nimród, Hunor, Magor és Attila Nagyfejedelem, a templomban nemzeti jelképeink... A  templom előtt Kőrösi Csoma Sándor szobra, a bejárattal szemben megjelenik  a szkíta csodaszarvas képe... Én eddig csak képeket láttam, mert látogatásmkor a templom sajnos zárva volt, de nincsenek kétségeim affelöl, hogy energetikailag, és spirituálisan is egyarán nagyon erőteljes  élmény lesz belépni a templomba! 

(Fényképek: saját készítés)

 

 

Flag Counter