Budapest ----> Sződliget  ~ 30 km.

Sződligeti horgásztó

 

 

Göd felöl Sződligetre beérve, az erdővel szegélyezett "kanyargós" úttól nem is olyan messze, van egy kis paradicsom. A főútról, ha nincs áradás, csak egy keskeny kanyargó patak látható, mely sietősen halad idilli zöld köntösében a Duna felé. 

A kanyarok után, a cukrászdánál le tud térni jobbra, s az erdőt átszelő, jól járható földes úton hamarosan a patakon átívelő hídnál találja magát. A hídon átkelve... Sokszor jártam már itt, s nem tudtam bemenni, csak bekukucskáltam s már ettől is elolvadtam! Egyszer forgatás volt, majd "csak" zárva volt, s nem egyszer, sokszor. Kikerült egy "írás" a bejárathoz, hogy már korábban is kint volt-e nem tudom, de csak most figyeltem fel rá. ...tehát az írás szerint (többek között) szombaton délelőtt a látogatók sétálhatnak a "paradicsomban"! A horgászok, a pontos rendről, s hogy egyáltalán vendég horgászokat fogadnak-e, kérem tájékozódjanak a Sződligeti Sporthorgász Egyesületnél!

Türelemmel kivártam... s bejutottam. Nehéz szavakat találni arra, ami a kapun belépve elém tárult, de a képek ebből adnak egy kis ízelítőt, ám van valami amit a képek nem tudnak átadni! A természet zajos csendjéhez párosul valami egészen káprázatos nyugalom, valami olyan érzés, melyet kevés helyen éreztem eddig. Nem tudom miből, s honnan ered, de nem is biztos, hogy tudni kell!

Látható, hogy én itt vendég vagyok, akit szívesen látnak, s aki bebocsájtást nyert ebbe az édenkertbe. Csendben sétálok a tó partján. Néhol megállok, s a szemeim percekre megpihennek egy kis részleten, egy ágon, egy levélen, egy "gunyhón", ahonnan akár Tutajos, Bütyök, vagy az öreg Matula is kiléphetne... Igen itt még a aprócska kunyhók is meg vannak komponálva, s ezáltal részeivé válnak a természetnek, a tökéletes egységnek. Megeshet, hogy túlzok, de nem tudok másként írni erről a ... apró sziget, rajta házikó, kis híd, ringatózó ladik... mintha egy forgatásba csöppentem volna, ahol díszletépítő mesterek megalkották a tökéletest!

Kérem, ha ellátogat ide, fogadja el, hogy Ön itt vendég! Fogadja el, hogy valami nagy "kegyben" részesült, hogy ide eljöhetett, s kérem fogadja el azt is, amit a bejáratnál kérnek Öntől. Csendben sétáljon, ne hozza el a házi kedvencét, ne... Ide hozza el Önmagát, a csendjét, mely az itteni csenddel frigyre lépve, talán napokig táplálja majd a lelkét...

 

Értékelés:

Nem ismerem az ide illő szavakat... de talán csak annyi, hogy ide kevés az öt csillag!

 

Flag Counter