Budapest ----> Vác ~ 42 km.

  schiffe-0020.gif von 123gif.de

Vác

 

Vácra, Budapest irányából megérkezve, javaslom, hogy körforgalomból kiérve, a Kőhíd  utáni... 

A híd több okból is nevezetes. A Gombás-patakon "átívelő" híd, hazánk egyetlen barokk hídja, s a rajta álló szobrokkal pedig egyedülálló együttest alkot! A híd másik nevezetessége, hogy hazánk legrégebbi közúti hídja!

...lámpás kereszteződésnél forduljon el balra. Ez az út egészen a központig vezet, ám annyit érdemes tudni, hogy  a főtérre már nem lehet behajtani. Javaslom, hogy a székesegyháznál forduljon el balra, s guruljon le a Duna-partra, és ott is tud parkolni (2021-ben) költség nélkül. ...de ha eltévesztené, a 2-es útról forduljon le a komp felé, és akkor is ide jut!

A Duna-part

 

Jó érzés itt sétálgatni. A gyönyörűen parkosított váci Duna-partra leruccanni Budapestről, egy lelki felfrissüléssel is beér. A Duna méltóságteljes hatalmasságába belefeledkező emberek sokasága, a játszótereken önfeledten viháncoló gyermeksereg, és a kerékpárosok nem kis közössége békességgel megfér egymás mellett!

A Duna-parton találják a hajdani vár falának maradványait, I. Géza király szobrával, aki a szobor mögött lévő, Barátok templománál van eltemetve. Bíztatom, hogy sétálon egy nagyot a parton, feledkezzen bele a folyóba, élvezze a csodás környezetetet, üljön be egy kávéra a kompnál, vagy sétáljon el a kerékpárút mentén Budapest felé, és fedezze fel az Ártéri Tanösvényt, melyről külön oldalon írok!

...és ha már ennyire visszamentünk... Budapest felöl érkezve, Vác "határában" lesz egy sziklákkal elzárt út, melynél parkolni fog néhány autó. Ha itt megáll, és a kikövezett úton lesétál a Dunáig, akkor ismét gazdagabb lesz egy apró csodával. A bringások talán jobban ismerik ezt a környéket, mert itt halad a Budapest-Szob kerékpárút. Tehát az apró csoda, a Duna-part. Van itt fedett pihenő, apró kavicsos, és igen változatos part, és temérdek hely napozásra és bátortalanul jegyzem meg, hogy fürdőzésre. Bátortalanságom fő oka, hogy nincs információm arról, hogy itt hivatalosan lehet-e, ám amikor erre jártam... sokan! :) 

A belváros

A Duna-partról indulva, számtalan kis utca csábít a barangolásra. Ahány utca annyi élmény, s látnivaló. Van ahol csak egy kapu ragadja el a tekintetet, máshol egy templom, megint máshol csak jó megpihenni egy fagyi társaságában, nézegetve az utca forgatagát.

A keskeny utcák varázsát magunk mögött hagyva megérkezünk a főtérre. Tudomásom szerint ez hazánk egyetlen háromszögtletű barokk főtere, melynek minden "szeglete" tartogat valami "izgalmat", kincset, látnivalót! Ha megfáradt, a cukrászdák széles választékkal és mosolygós alkalmazottakkal várják Önt. A főtér egyik sarkában, a harangjáték szomszédságában isteni forró csokikat kóstolhat,  innin pár lépésre hajótörténeti gyűjteményt tekinthet meg. A főtér csúcsának közelében várja a látogatókat az öntöttvas kiállítás, illetve a Sajdik Ferenc életműkiállítás. Itt kóstolhatja meg  a hazai cukrászat egyik csúcsának a Mihályi cukrászdának a műremekeit! A cukrászdától pár perc séta a Bécsi, vagy Felső-kapu...

Ha Vác és templom, mi másra is gondolhat az utazó elsőként, mint a székesegyházra. Vác belvárosában, azonban még számtalan kisebb, s nagyobb kegyhely van. Szeretném felhívni a figyelmet a Duna-part felé vezető apró utcák egyikében lévő görög templomra is, mely sajnos nem látogatható!

A város országosan is egyedülálló nevezetessége a Diadalív, mely a börtön mellett található, a Duna közelében.. A kőkaput anno Mária Terézia tiszteletére emelték két hét alatt! Szegény Mária Terézia nem is mert alatta átmenni az érkezésekor, mert félt, hogy összedől!

Engem megfogott Vác! Mintha egy mediterrán városkában sétálnánk... szívből ajánlom, hogy látogasson el ide, fedezze fel, barangolja be kedve szerint! Sétáljon nyitott szemmel, szerelmetesen, kutyásan, vagy a barátaival...

Vác a forgatócsoportok számára is kedvelt helyszín! Számtalan film, számos jelentét forgatták már a városban. A teljesség igénye nélkül... 

A kőszívű ember fiai – 1965

A Várkonyi Zoltán rendezte klasszikus történelmi alkotásban a bécsi hajóállomást a filmben a Pokol-szigeten található révkikötő helyettesítette. A képen a bécsi polgárság köszönti a gőzhajóval érkező magyar forradalmi küldöttséget. 

Abigél – 1978

A szinte minden magyar által ismert és kedvelt történetben Szabó Magda ifjúságának  helyszínei jelennek meg, magát a filmet javarészt Vácott forgatták: a Matula intézet a váci püspöki palota, annak kertje a vácrátóti arborétum, a Kokas Pál intézet a mai Apor Vilmos főiskola épülete, a templom, ahová a diákok rendszeresen jártak, és amelyiknek a harangzúgását többször is hallhattuk, valamint annak lépcsőit is láthattuk, az a székesegyházé volt, valamint a vasútállomáson játszódó jelenteket szintén Vácon vették fel.
 

Sipsirica – 1979

Mikszáth Kálmán regényének televíziós változata, az 1979-ben forgatott A Sipsirica idilli környezetben kezdődik: a Lengyelhonból ideszakadt Jahodovszka asszony tabáni kertvendéglőjében, a Fehér Pávában a kvaterkázó törzsvendégek asztalai körül ott sürög-forog a vendéglősné kamasz lánya, Sipsirica is.

(forrás: vaconline.hu)

 

 

Értékelés:

Egy Duna-parti séta, barangolás a néhol szűk utcákban, forró csoki, vagy kis borozgatás zsíros kenyérrel a belvárosban,  és hogy éppen milyen évszak van, azt nyugodtan felejtse el! ...Budapesthez viszonylag közel, de a benyomás tekintében mégis távol.