Budapest ----> Vác ~ 42 km

Vác

 

Vácra, Budapest irányából megérkezve, javaslom, hogy körforgalomból kiérve, a híd  utáni lámpás kereszteződésnél forduljon el balra. Ez az út egészen a központig vezet, ám annyit érdemes tudni, hogy  a főtérre már nem lehet behajtani. Javaslom, hogy a székesegyháznál forduljon el balra, s guruljon le a Duna-partra, és ott is tud parkolni (2019-ben) költség nélkül. ...de ha eltévesztené, a 2-es útról forduljon le a komp felé, és akkor is ide jut!

 

A Duna-part

Jó érzés itt sétálgatni. A gyönyörűen parkosított váci Duna-partra leruccanni Budapestről, egy lelki felfrissüléssel is beér. A Duna méltóságteljes hatalmasságába belefeledkező emberek sokasága, a játszótereken önfeledten viháncoló gyermeksereg, és a kerékpárosok nem kis közössége békességgel megfér egymás mellett!

A Duna-parton találják a hajdani vár falának maradványait, I. Géza király szobrával, aki a szobor mögött lévő, Barátok templománál van eltemetve. Bíztatom, hogy sétálon egy nagyot a parton, feledkezzen bele a folyóba, élvezze a csodás környezetetet, üljön be egy kávéra a kompnál, vagy sétáljon el a kerékpárút mentén Budapest felé, és fedezze fel az Ártéri Tanösvényt, melyről külön oldalon írok!

...és ha már ennyire visszamentünk... Budapest felöl érkezve, Vác "határában" lesz egy sziklákkal elzárt út, melynél parkolni fog néhány autó. Ha itt megáll, és a kikövezett úton lesétál a Dunáig, akkor ismét gazdagabb lesz egy apró csodával. A bringások talán jobban ismerik ezt a környéket, mert itt halad a Budapest-Szob kerékpárút. Tehát az apró csoda, a Duna-part. Van itt fedett pihenő, apró kavicsos, és igen változatos part, és temérdek hely napozásra és bátortalanul jegyzem meg, hogy fürdőzésre. Bátortalanságom fő oka, hogy nincs információm arról, hogy itt hivatalosan lehet-e, ám amikor erre jártam... sokan! :) 

A belváros:

A Duna-partról indulva, számtalan kis utca csábít a barangolásra. Ahány utca annyi élmény, s látnivaló. Van ahol csak egy kapu ragadja meg a tekintetet, máshol egy templom, megint máshol csak jó megpihenni egy fagyi társaságában, nézegetve az utca forgatagát.

A keskeny utcák varázsát magunk mögött hagyva megérkezünk a gyönyörűen felújított főtérre, melynek minden "szeglete" tartogat valami "izgalmat", kincset, látnivalót! Ha megfáradt, a cukrászdák széles választékkal és mosolygós alkalmazottakkal várják Önt . A főtér egyik sarkában isteni forró csokikat kóstolhat, sőt a szomszédban borkóstolásra is van lehetőség. 

Ha Vác és templom, mi másra is gondolhat az utazó elsőként, mint a székesegyházra. Vác belvárosában, azonban még számtalan kisebb, s nagyobb kegyhely van. Szeretném felhívni a figyelmet a Duna-part felé vezető apró utcák egyikében lévő görög templomra is!

A város országosan is egyedülálló nevezetessége a Diadalív, mely a börtön mellett található. A kőkaput anno Mária Terézia tiszteletére emelték. Könnyen megtalálja, ha a városon áthaladó 2-es útról, a váci komp felé veszi az irányt.

 

 

Engem megfogott Vác. Szívből ajánlom, hogy látogasson el a városba. Fedezze fel, barangolja be kedve szerint. Sétáljon nyitott szemmel, szerelmetesen, kutyásan, vagy csak a barátaival, nevetgélősen.

 

 

 

 

Értékelés ****

Egy Duna-parti séta, barangolás a néhol szűk utcákban, forró csoki, vagy kis borozgatás zsíros kenyérrel a belvárosban,  és hogy éppen milyen évszak van, azt nyugodtan felejtse el! ...Budapesthez viszonylag közel, de a benyomás tekintében mégis távol.

 

 

Flag Counter