Budapest ----> Vác ~ 42 km.

 

Ártéri Tanösvény

 

Budapest felöl érkezvén... az Aldival szemben, az út bal oldalán, az erdős, ligetes terület szélén található a Hétkápolna-kegytemplom, mely Szűz Mária búcsújáróhelye. A templom környékére itt-ott be tud kanyarodni, de ha a  körforgalomnál tér le, a sportpálya felöli kijáratnál lévő kis parkolóban is megállhat. 

Ha itt áll meg, mármint a körforgalomnál, akkor javaslom, hogy Gombás-patak mellett induljon el a Duna felé. Csakhamar eléri a kerékpáros "sztrádát", melyről már korábban, a Vác határában lévő parti napozással, fürdőzéssel kapcsolatban írtam. Nos ezen út mentén besétálhat a belvárosig is, de most induljon el az ellenkező irányba, a patak medre mentén. Átérve a "kerékpáros hídon" lesz egy kis út a "rengetegbe", a Duna felé... ha erre az útra rálel, célba ért! Ez a tanösvény egyetlen bejárata, mely tulajdonképpen egy hosszan kígyózó deszkaösvény. 

Állapota hagy némi kívánni valót, éppen ezért célszerű nem csak a ártéri erdő állat, és növényvilágának megfigyelésével foglalkozni! Nem mondom, hogy életveszélyes, mert az túlzás, de bizony a figyelmesség és az óvatosság alapfeltétele a látogatásnak!

 

A fa pallók alatt kisebb-nagyobb vízzel borított területek találhatóak. Szemet gyönyörködtető növények sokasága mellett, számtalan madárkát láttam, és a nádasból kiszűrődő hangok, neszek is hosszú percekre elragadták a figyelemet. Lassú tempóban, kb 20 perc alatt értem, el az ösvény végénél lévő egyik madármegfigyelő helyet. Nos itt aztán telik az idő! 

A sűrű nádfal között visszaindulva betérek a másik állásba is, ahol valóban a nádfal ölelésében érzi magát a látogató! A visszaút lehetőséget teremt arra, hogy amit odafele nem... azt visszafele jó eséllyel!

Az ösvény mentén színes festett táblák vannak kihelyezve, megjegyzem érthető okból kifólyólag kicsit magasabban a megszokottól. A táblákon nincs sok információ, néhány növény, s állatka képe látható, s olvasható. 

Visszaérve a kerékpárúthoz, javaslom, induljon el előre... át a réten, a sportpálya mellett... hamarosan eléri a csodás Liget tavat. A parton pihenő kacsák oly bátrak, hogy biza ritkán látni ennyire emberhez szokott szárnyasokat a nemzetségükből! Ez a kis tó szerintem egy kis rejtett kincse a nagyvilágnak, egy karnyújtásnyira a "civilizációtól"!

Innen valóban nincs már messze a főút. Bárhonnan is indult, már sem a stadion parkolója, sem a kegytemplom nincs messze!

 

 

Értékelés ****

Mint írtam nincs jó állapotban az ösvény , de ennek ellenére ez egy fantasztikus, és egyben különleges célpont! Remélhetően hamarosan áldoznak rá, és kicserélik a pallókat, s gerendákat a megrogyott, és hiányos szakaszokon!

Flag Counter