Budapest ----> Vác ~ 42 km.

A tanösvény állapota egyre csak romlik, csak romlik... tehát én még láttam ilyennek is!

 

 

Ártéri Tanösvény

 

Budapest felöl érkezvén... az Aldival szemben, az út bal oldalán, az erdős, ligetes terület szélén található a Hétkápolna-kegytemplom, mely Szűz Mária búcsújáróhelye. A templom környékére itt-ott be tud kanyarodni, de ha a  körforgalomnál tér le, a sportpálya felöli kijáratnál lévő kis parkolóban is megállhat. 

Ha itt áll meg, mármint a körforgalomnál, akkor javaslom, hogy Gombás-patak mellett induljon el a Duna felé. Csakhamar eléri a kerékpáros "sztrádát", melyről már korábban, a Vác határában lévő parti napozással, fürdőzéssel kapcsolatban írtam. Nos ezen út mentén besétálhat a belvárosig is, de most induljon el az ellenkező irányba, a patak medre mentén. Átérve a "kerékpáros hídon" lesz egy kis út a "rengetegbe", a Duna felé... ha erre az útra rálel, célba ért! Ez a tanösvény egyetlen bejárata, mely tulajdonképpen egy hosszan kígyózó deszkaösvény. 

Állapota hagy némi kívánni valót, éppen ezért célszerű nem csak a ártéri erdő állat, és növényvilágának megfigyelésével foglalkozni! Nem mondom, hogy életveszélyes, mert az túlzás, de bizony a figyelmesség és az óvatosság alapfeltétele a látogatásnak!

 

A fa pallók alatt kisebb-nagyobb vízzel borított területek találhatóak. Szemet gyönyörködtető növények sokasága mellett, számtalan madárkát láttam, és a nádasból kiszűrődő hangok, neszek is hosszú percekre elragadták a figyelemet. Lassú tempóban, kb 20 perc alatt értem, el az ösvény végénél lévő egyik madármegfigyelő helyet. Nos itt aztán telik az idő! 

A sűrű nádfal között visszaindulva betérek a másik állásba is, ahol valóban a nádfal ölelésében érzi magát a látogató! A visszaút lehetőséget teremt arra, hogy amit odafele nem... azt visszafele jó eséllyel!

Az ösvény mentén színes festett táblák vannak kihelyezve, megjegyzem érthető okból kifólyólag kicsit magasabban a megszokottól. A táblákon nincs sok információ, néhány növény, s állatka képe látható, s olvasható. 

Visszaérve a kerékpárúthoz, javaslom, induljon el előre... át a réten, a sportpálya mellett... hamarosan eléri a csodás Liget tavat. A parton pihenő kacsák oly bátrak, hogy biza ritkán látni ennyire emberhez szokott szárnyasokat a nemzetségükből! Ez a kis tó szerintem egy kis rejtett kincse a nagyvilágnak, egy karnyújtásnyira a "civilizációtól"!

Innen valóban nincs már messze a főút. Bárhonnan is indult, már sem a stadion parkolója, sem a kegytemplom nincs messze!

 

 

Értékelés:

Mint írtam nincs jó állapotban az ösvény , de ennek ellenére ez egy fantasztikus, és egyben különleges célpont! Remélhetően hamarosan áldoznak rá, és kicserélik a pallókat, s gerendákat a megrogyott, és hiányos szakaszokon!

Flag Counter