Programajánló

Vácra elmenni mindig nagy élmény!

Sok éve hívta fel a figyelmemet Vácra egy kedves kollégám. Megfogadtam a tanácsát, és nem tagadom egy pillanat alatt elbűvölt a város, és beleszerettem! Az első "találkozásunk" óta rengeteget fejlődött, változott... s azt érzem, hogy itt mindig történik valami! 

Természetesen nem tudom felvállalni, hogy naprakészen minden váci programról beszámoljak, de most...

Az írásom hátterében két művész iránti tiszteltem bújik meg! 

Az ukrán származású, ám Vácon élő Kolodko Mihály szobrászművész három kicsiny alkotása gazdagítja mostantól Vácot! 

Az első szobor a Diadalívnél, egy talapzaton található, s az aggódó Mária Teréziát ábrázolja, aki a legenda szerint nem mert áthajtatni a kocsijával a kőkapu alatt, mivel az pusztán két hét alatt készült el, és félt, hogy összedől!

A vasútállomásnál Petőfi Sándor 1848-ban írott versének egy megformált pillanata csal mosolyt sokunk arcára. Morzsa kutya és a tyúkanyó...

"Morzsa kutyánk, hegyezd füled,
Hadd beszélek mostan veled,
Régi cseléd vagy a háznál,
Mindig emberűl szolgáltál,

Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhusra,
Élj a tyúkkal barátságba’...
Anyám egyetlen jószága."

 

A harmadik szobor, a Csúzli szobor, Sajdik Ferenc ihlette, s egyben utal a szobortól pár lépésre lévő  Pannónia házban látható Sajdik Ferenc grafikusművész kiállításra. Ki is Sajdik Ferenc? Ha annyit írok, hogy (többek között) Pom-pom, és Gombóc Artúr , vagy a nagy Ho-ho-ho horgász... Biztos vagyok benne, hogy kedves emlékek sokasága  kel új életre Önben is! A megnyitón a Vác polgármestere, megpróbálta "szóra bírni a művészt", de ő csak annyit mondott, hogy "Én azrét rajzolok, hogy ne kelljen beszélni!"

Bíztatom, hogy ha ellátogat Vácra, látogasson el ide, s lépjen be ebbe a szenzációs világba! keresse meg Hofi Géza "poénbombás" portréját, lássa meg a rajzokban Vác kanyargós utcáit, épületeit... és ha a rajzok világában kellően megfürdőzött, tekintse meg az Öntöttvas gyűjteményt is!

...és ha már Gombóc Artúrról szó esett, nem tudom megállni, hogy ne szóljak egy szót a A Pannónia ház mellett található Mihályi cukrszdáról, mely szerintem a cukrászat olyan minőségét, olyan magas szintjét képviseli, hogy én csak ajánlani tudom mindenkinek! 

 

2021-07-10-22