Budapest ----> Göd   ~ 25 km

Bármilyen évszakban látogatunk el Gödre, azt gondolom, hogy sokunknak az elsődleges célpont a Duna, és a környéke.

Ha Dunakeszi felől érkezik, már a város határában talál egy táblát, mely a Szakáts-kerti horgásztóra hívja fel a figyelmet.

A tó festői szépségű, fás-bokros környezetben található. Mintha egy kert lenne, de mégsem. Hajdan állt itt egy kis kastély, vagy inkább villa. A terület anno Dr.Szakáts Nándor miniszteri tanácsos birtoka volt... A kastélyt pár éve lebontották, mert már életveszélyes állapotban volt. A tó partján körbe lehet sétálni, le lehet telepedni. Mivel a tavacska pontosan a Duna szomszédságában terül el, a végéből pompás kilátás nyílik a nagy folyóra.

Innen sétálva, vagy biciklizve tova indulhat. Szépséges házak között „zsákutcákba” fordulva jut le a Dunához. Talál itt játszórétet, ösvényeket a parti „susnyás” között, kidőlt fákat, melyre kiülve akár kettecskén is ...csodákkal gazdagodva A csoda maga a Duna, a napsütés, a madarak csirip-koncertje, és minden más, mely az Ön meghozza a feltöltődést, a kikapcsolódást, a megnyugvást...

A következő állomás, a Béke út „végén” található strand, ahonnan révvel akár a Szigetmonostorra is áthajózhat. A strand ahol bármely évszakban jó megpihenni, a strand, ahonnan már rálátni a Homokszigetre, s ahol kisvendéglő és csárda is várja az éhes vándort!

A strandtól kiépített út indul a part mentén... ami egy idő után széles ösvénnyé „változik”. A vadregényes ártéri erdő szélén haladó sétaút első állomása a Feneketlen-tó, ám mielőtt elérne a tó előtti rétig, jobbra lesz egy széles, láthatóan „nagy forgalmú” ösvény a Duna felé. Sétáljon le a vízhez. ..és ha nyár derekán azt látja, hogy sokan a derékig érő vízben a szemben található sziget felé tartanak, nem csodálkozzon. Alacsonyabb vízállásnál, akár száraz lábbal is át lehet itt kelni a szigetre, melyről a későbbiekben még fogok írni.

A Csodálatos kis tó partján több helyen le lehet telepedni, bele lehet révedezni a víztükörbe, a nádasba, az itt-ott felbukkanó 

teknősökbe... és ha megéhezett, javaslom, hogy térjen be a Tó bisztróba, akár egy „zsíros deszkára” is!

 

"Floch Henrik a sződrákosi gyár mellett Gödön is terjeszkedni kívánt, ezért megvette Arany László (1844-1898) költő-népmesegyűjtőtől az 1898-ban még Adélháza néven is ismert Kis-Gödön, a Kis-sziget végétől a Pest-Váci országútig terjedő területtel a nagy mennyiséggel és jó minőséggel kecsegtető gödi agyagdombot. A gödi gyár területe kb. 50 hold volt. A gyárban 100 alkalmazott dolgozott, akik közül 40-60 nő volt. Évi termelési kapacitás Gödön a sződrákosinak közel kétszerese,7-10 millió tégla volt. A gyár különleges terméke a kút- és csatornatégla volt. Az égetéshez szükséges szenet a közeli dorogi bányákból szerezték be.(…) A gödi téglagyár téglái a manapság „Feneketlen-tónak” nevezett helyről kitermelt agyagból készültek. Az agyag bányászatának egyes források szerint nem az agyag kimerülése, hanem egy talajvízbetörés vetett véget. Így keletkezett a Dunához közeli, ma már fákkal sűrűn körbenőtt, a Bartók Béla utca – Luther Márton utca – Tó köz által határolt alsógödi tó, melynek medrében és partján is számos forrás fakad."

ilovedunakanyar.hu

 

A sétát vagy „tekerést” tovább lehet folytatni a part mentén. Az árnyas fák alatt bármilyen melegben kellemes a séta. A látkép pedig... mintha nem is egy város szélén lennénk, hanem... a víz fölé hajló, vagy bedőlt fák, a part szélébe kapaszkodó, vagy a meder alja felé törő gyökérdzsungelek... Káprázatos. Bogarak persze vannak, de a miért is ne lennének, hiszen ez az otthonuk! Ha árad a folyó nem biztos, hogy a sziget végéig el lehet menni a part menti ösvényen, de az biztos, hogy a szigetre átvezető kőgát után még egy darabig el lehet sétálni. Alacsony vízállásnál az ösvény a sziget végéig, sőt még azon is túl vezet!

A szigetről

A Strand felőli csúcsa, és a főág felőli része homokos egy darabig. Felsőgöd felé haladva a homokot apró kavics váltja fel. Vízállástól függetlenül a hely fantasztikus! Természetesen ha kicsi a víz... igen, sokan itt alszanak nyaranta, esténként a part mentén sok helyen tábortüzek gyúlnak, a dunai szellő illatához finom ételek illata párosul. Helyenként zene szól, vagy beszéd foszlányok hallatszanak ...nagy itt az élet, és senki nem zavarja a másikat, és annak ellenére sincs szemét, hogy nincs kuka, nincs semmi... Szenzációs!

Csodálatos nyár esti program itt üldögélni, s beleolvadni a tájba, a vízbe, a csillagokba, a fényekbe, a...

A kis szigeti kitérő után, folytatva a sétát, két lehetőség kínálkozik. Az első, hogy még tovább a parton, vagy fel a házak közé, és az irány tartva... Ha a part, akkor a vízmosta partszakaszt követő ösvény egy kis idő után elkanyarodik a víztől, s a Sződrákosi-patak partja mentén halad tovább, majd a Határ utcánál egy aszfaltos utcába torkollik. Innen tovább haladva, már aszfalton, csakhamar ismét a nagy folyó partján, a gát tetején sétálva lehet eljutni a Duna-parti Csónakházig, de sokaknak a Duna Csárda sokkal nagyobb vonzerő lehet! A csárdában, saját tapasztalat alapján írom, hogy fantasztikus a sült hal... is! Sajnos, s egyben érthető módon a téli időszakban zárva tartanak, de kora tavasztól késő őszig...

 

Értékelés *****

A főváros közelében, ilyen sokszínű kikapcsolódást biztosító célpontot kívánni sem lehetne! ...és akkor még nem írtam a meleg vízű strandról, a vízi életről, a horgászatról, a...