Budapest ---> Szigetszentmiklós  ~ 25 km.

Úszóláp tanösvény
 
A Ráckevei (Soroksári)-Duna egy kicsiny gyöngyszemét szeretném bemutatni, mely Európa második legnagyobb kiterjedésű úszólápja. A szigetszentmiklósi csodát, mindössze a franciaországi Rhone-deltában található úszóláp előzi meg!
Megközelítése rendkívül egyszerű! Ha a tömegközlekedést választja, akkor egyértelműen a HÉV-et javaslom, hiszen az állomástól 10-15 perc kényelmes sétával megközelíthető. Autóval, motorral... a navigáció mindent tud!
A civilizációtól mindössze néhány méterre, található tanösvény elején a gyermekeket játszótér, a felnőtteket teniszpálya és egy szerény tornapálya, a sakkozni szeretőket pedig egy asztali sakktábla várja (a bábukat ne hagyja otthon!).
A tanösvény nem hosszú, ezért elvileg 25-30 perc alatt bejárható, de ez egy olyan hely, ahol repül az idő, ahol kiránduló és horgász békében él egymás mellett, ahol én még szemetet eldobálva nem nagyon láttam, ahol nem jön szembe lehorgasztott fejű, a telefonjába mélyedő ember..! 
A Ráckevei-Dunaágat zsilipek választják el a főágtól, így a viszonylagosan állandó vízszintnek "köszönhetően"  több helyen alakult ki úszóláp, melyeket nád, gyékény, harmatkása, tavikáka és más mocsári, illetőleg vízparti növények alkotják. Ezeknek a növényeknek a vízminőség alakulásában nélkülözhetetlen szerepük van. A vízben lévő tápanyagokat felveszik, de nem  juttatják vissza a vízi ökoszisztéma keringésébe, hanem tőzeg formájában  elraktározzák. 
A Dunavarsány, Szigetcsép, Taksony, és Szigetszentmiklós környékén található úszólápok 1979 óta védettséget élveznek. Területük összesen 700 hektár. Jellemző a lápvidékre, hogy nem csatlakoznak közvetlenül a  folyó medréhez, de ez nem jelenti azt, hogy gumicsizma szükséges a terület bejáráshoz, melynek egy része az 1950-es és 1960-as évek mederkotrásai utján jött létre. A kavicszátonyokon megtelepedett növényvilág mára egészen káprázatos egységbe forrt!
A buja növényvilág, a fűzfák, a mézes égerek remek otthonul, illetve rejtekül szolgál számtalan állatfajnak. Kétségtelenül a leghangosabb populáció a kecskebékák nemzettsége, de ha szerencsés, akkor találkozhat vizisiklóval, sőt pézsmapocokkal is! Kétség nem férhet hozzá, hogy ezek a csodás, nagyrészt háborítatlan területek fantasztikus élőhelyet biztosítanak számos madárfaj számára is!
Szárcsák, vizityúkok, nádi sármány- , és tücsökmadár, szürke- ,és törpegém, bölömbika, cigányréce, no és ...néhány éve eszembe sem jutott volna kiemelni, de sajnos odáig jutottunk, hogy élményszámba megy ha verebeket látunk! Itt jó nagy csapat verébpopulációval találkoztam, és bizony a számtalan énekesmadár mellett, rajtuk is jó volt megpihentetni a tekintetemet!
A tanösvény helyenként valóban csak ösvény, néhány jó állapotban lévő fa híddal tarkítva. 
Számtalan pad található az ösvény mentén, ahol érdemes leülni, és csak beleolvadni abba a gyönyörbe, melyet a természet átnyújt önnek. Hangok, neszek, illatok...
Lehet ezt egyfajta meditációnak is nevezni, de felesleges fogalmakat gyártani arra ami itt történik önnel, az eredmény a lényeg, ami valóban egy saját tapasztalás, mely tükrözi a lelkének az éppen aktuális állapotát. Remek visszajelzés, pontosabban válasz érkezhet meg arra a kérdésre, hogy a külvilág szépségeiből mit, és mennyit tud az indulásnál, és a túra végén befogadni!
Számomra minden, a természetben eltöltött perc, egyfajta totális agymosás, és egyben feltöltődés, mely a következő napokat tökéletes keretbe foglalja. Megtapdt képek, illatok, érzetek... és ez mindig más és más élmény! Talán túl finom az érzékelésem, talán túlságosan nyitva vannak már a szenzoraim, talán... de alkalomról -alkalomra  elépesztő szépségek kerülnek a fókuszomba! 
Az ösvény végéről, a szigetcsúcsról szép rálátás nyílik az öreg folyóra, a vadregényes nádassal szegélyezett vízre, melyek mögött, a parton már ott vannak a házak, de ez mit sem von le a szépségfaktorból!
Az ösvényen több fa híd is van, melyre lépcsőn kell felmenni. Ez kicsit megnehezíti a babakocsival érkezők dolgát, de hiszem, ha már tud a gyermek sétálni, számára is hatalmas élmény például tavasszal megfigyelni a kicsinyeiket terelgető récéket, vadkacsákat...
 
 
Értékelés *****
Végtelenül nagy értéknek tarom, hogy a főváros közelében egy ilyen, mindenki által könnyen megközelíthető csodálatos, kulturált, gondozott, de mégis természetközeli kirándulóhely található! Nagy szeretettel ajánlom mindenkinek a figyelmébe, annyi megkötéssel, hogy kérem vigyázzunk rá!!!!!!
 
2023-05-20
 
Forrás:
A tanösvény táblái
kisdunave.hu

Flag Counter