Budapest ---> Berkenye ~ 55 km. 

 

Berkenye

Berkenyét meglátni, s megszeretni nem tagadom, egy pillanat történése volt!  Berkenye hallatán, sokan felkapják a fejüket, hiszen a tavasszal virágba boruló vérszilva fasor, az utóbbi években országos ismertségre tett szert, ám Berkenye ennél sokkal több! Legszívesebben azt írnám, hogy egy csepp Ausztria, vagy Bajorország, de ez persze így ebben a formában nem igaz. Vannak pillanatok, amikor tökéletesen megérkezik az érzés, hogy átléptem az országhatárt, és az Alpok-alján sétálok...

"Berkinát" a váci püspök népesítette be a XVIII. század elején, a Német-római Birodalom, Frankóniai körzetéből érkező telepesekkel. Az ő örökségük, s a leszármazottjaik gondos munkájának a gyümölcse, ami itt fogadja a vendégeket. Az látom, hogy az aprócska település néhány száz lakója, tulajdonképpen egy nagy család, aki a településükre valóban otthonként gondol! Valami itt más, mint akár pár kilométerrel arrébb... nem akarom megfejteni, nem akarom... az érzés a lényeg, amiért érdemes ide ellátogatni!

Berkenyén talál vendégházat, és fogadót. Az étterem menüjében minden bizonnyal találhat sváb ételkülönlegességeket, de kérem a Tisztelt Olvasót, hogy nézze el nekem, hogy ennek nem néztem utána. A csend, a nyugalom annyira magával ragadt, hogy akkor és ott ez eszembe sem jutott!

...és amikor a Sárkány kút után eléri a templomot, mely a Berkenye SE sportpályájának "szomszédja", talán már megérzi a víz illatát! A Berkenye Vendégháztól újabb csoda vár a természet szerelmeseire. Igen tudom, valakinek itt nincs is semmi extra, csak néhány szép ház, egy kis tó, no meg a patak, mely táplálja... ám én hiszem, hogy a Kedves Olvasóim nem csak a felszínre kíváncsiak, hanem a mélységekre is!

A tavat "védelmező" erdő mélységes csendje, s nyugalma rátelepszik a tájra , s ennek köszönhetően, néhány perc alatt el lehet engedni akár egy fárasztó hét minden, a lelket terhelő történését is!  A tó érdekessége a közepére épített kis ..."fedett sziget", vagy ahogy az írásokban megjelenik pergola, mely sajnos nem "látogatható". Szintén az írásokra hagyatkozva írom, hogy kedvelt esküvői helyszínként tartják számon!

Számomra ez a környezet, egy festőien megkomponált egység, melyben az erdő, a tó, a dízel motorvonat hangja éppúgy megtalálja a helyét, mint a domboldalon épülő házak "kusza" formavilága.

Fontos információ lehet, hogy a  tóban fürödni tilos, azonban horgászni szabad, ám ehhez a Faluszövetkezet engedélye szükséges.  Berkenyén található a Csigahegyi horgásztó is. Én itt nem voltam, erről nem tudok bővebben írni.

Berkenyéről "átsétálhat" Nógrád várához anélkül, hogy autóba ülne, de ha autózna egy kicsit, akkor javaslom a nőtincsi horgásztó megtekintését, egy kiadós sétával összekapcsolva!

 

Értékelés:

Berkenye csodálatos célpont lehet mindenkinek, aki a csend, a nyugalom, az erdő,, s a víz szépséges elegyére vágyik! Az már persze külön szezonális szerencse lehet, ha a környékeny szedd magad málnaszüret vagy virágzik a fasor, vagy...

Frissítve: 2020. május.