Budapest ----> Drégelypalánk  ~ 75 km.

 

booked.net

Látható, érezhető, hogy Drégelypalánk nagy szerettel várja  a vánodorokat!

Ki ne ismérné kis hazánkban Szondi kapitány! Drégely várának felfedezése előtt, javaslom hogy időzzön el a:

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ-ban

 

Az út fáradalmait itt kipihenheti, s rá is hangolódhat testben, s lélkeben egyáránt a vár bevételére!  Azt gondolom  nagyon kellemes kis programmal vár mindenkit a kiállítótér, mely jövet-menet útba esik!

Megérkezésünkkor nagy csendesség volt, csak mi voltunk itt ...sajnos! A főépületben egy kedves segítőkész fiatalember fogadott minket, elmondott mindent mi fontos lehet, s engedve kedves invitálásának rábólinottunk a javaslataira. Megvásároltuk a belépőket, majd átsétálva a "vetítőbe" megtekintettünk két, egyenként kb. 20 perces filmet. Az egyik filmecske a vár történetét dolgozza fel. Az építése, fejlődése, s pusztulása, valamint a jelen kor történéseibe, a vár megóvásának munkálataiba pillanthatunk bele. A második filmben  megismerkedhetünk Szondi várkapitány legendájával, mely azt gondolom példa értékű lehet mindannyiunk számára! Azt gondolom mindkét film kellően "pörgős", s képi megjenésben is mozgalmas  ahhoz, hogy a kisebb gyermekek tekintetét is hosszabb időre elragadja!

A filmek megtekintése után a kis túránk, a régészeti leletek megtekintésével folytatódik. Ne gondolkozzon valami nagyívű kiállításban ...sajnos nincs annyi lelet, mely ezt lehetővé tenné, de szerintem nagyon látványos a tárlók, valamint a bemutató anyaga!

Az irodalomtörténeti kiállítás keretein belül kapott helyet a vár feltételezett mekettje, az 1550-es évekből. Én személy szerint imádója vagyok ezeknek a maketteknek. Hosszasan bele tudok veszni a kis részletekbe, melyek a készítők aprólékos munkáját dicsérik!

A harmadik kiállítási élményt a tájszoba tárgyai nyújtják át a részünkre. A környék népvieseletéből, használat tárgyaiból talál itt egy csokorra valót.

Az utunk a kertben folytatódik, ahol a pajtában sok érdekességet láthatnak. A környéken élők mindennapjai elevenednek meg a szakajtók, hurkatöltők, mezőgazdasági eszközök, s még megannyi tárgy nézegetése közben. Persze, ha bármely skanzenbe, pl Ócsára ellátogat, ott is lát ilyet, vagy hasonlót, de itt más, itt minden tárgyban érezni lehet a kötődést, az itteni tájhoz. Semmi sincs kiragadva idegen környezetből minden tárgynak helyi története van ...nekik is ez a "szülőföldjük!"

 

Értékelés ***

Ez a program,  része lehet egy túrának, egy "kalandnak", mely Drégely várának meghódításában teljesedik ki! Semmiképpen se hagyja ki!

 

Flag Counter