Túra Drégely várához.

A Szondi kiállítótértől "egyenes út" vezet Drégely várához. Autóval elmehet a Nomád tábor melletti parkolóig, nincs más teendője, csak kövesse a táblákat... 

Van út tovább, át a vasúton a Schaffer-kút szépen kiépített körmyezetéig, de itt annyra szép minden, hogy... és mindössze talán 100 méter van a két pont között.

Ha vonattal érekzik, Sáferkút megállóig el tud jutni 1-2 átszállással a Nyugati pályaudvarról, s innen, valóban már csak a túracipőt kell felvenni, és irány a vár! A Vác- Balassagyarmat vasútvonalon elhelyezkő megállónál talál egy menetrendet, és egy peronnak tűnő... "dolgot". ...ha vasúttal, akkor nem árt egy kicsivel több, s gondosabb szervezés, mert nem ez a legforgalamsabb vonalak egyike!

Tehát, a kút környéke csodálatos szépen ki van építve. Padok, asztalok, wc, és sütögetésre is alkalmas hely várja a vándorokat. Külön megemlíteném a kút friss vízét, mely áldás lehet oda, s vissza egyaránt!

Innen út már csak felfele visz. A  jelzés mentén haladva, nekünk kb egy óra volt az út a várig, mondhatnám kényelmes tempóban.Talán egy kisebb szakasz van, ami "kegyetlenebb" emelkedővel ajándékozza meg a szívünket, tüdőnket, s lábainkat ...no meg van még egy, de mi azt nem vállaltuk be, inkánbb a 750 méteres kerülőt választottuk, mely a vár alatti kiépített pihenőig vezet.

A rövidebb út számunkra, egy kicsit "ijesztőnek" tűnt. A 280 méteres elég meredek utat a várig pár éve még biztosan belevállaltam volna, de most  ...akkor és ott inkább kerültünk, mint rajtunk kívül talán mindenki. 

Megérkezvén a várhoz, mely szabadon látogatható, rögtön a hódítás energiája kebelezett be bennünket. A Szondi emlékmű mellett elsétálva, indul a hódítás. A hajdani siroki emlékeim kúsztak elém, amikor még hasonló bejáraton tudtunk felmászni a várba... Megmászva, figyelve, kapaszkodva, felérve... a panoráma káprázatos. Erdők, mezők, szántók, hegyek, völgyek, madarak... jó itt megpihenni, jó itt létezni. A várban található egy kis fa "szekrényke", benne egy könyvecskével, ami ép! Nincs eltépve, megrongálva ...nagyon jó érzés ezt látni!  Pihenésre, falatozásra, révedezésre, a csendbe olvadásra fantasztikus a környeztet. Kis túlzással részévé válunk a természetnek... miközben ...csak vagyunk.

A vár felső részéből lesétálva, ismerkedjen tovább a várral, s miközben esetlegesen visszagondol az útra, melyen feljött idáig csodálkozzon rá minden kőre, melyet ide anno, és a napjainban beépítenek...

Hálás szívvel gondolok azokra a csodálatos emberekre, akik gondozásba vették a várat, s a romjaiból, a végső pusztulástól mentették meg a munkájukkal ...örömöt, s élményeket ajándékozva nekünk, a vándoroknak, a látogatóknak...

 

 

Értékelés:

Feledhetetlen émény a túra minden része, de a korona, a csoda, a várban várja a vándort! Szeretettel ajánlom ezt a túrát a figyelébe!

 

Flag Counter