Budapest - Sümeg ~ 175 km. 

Sümeg – Püspöki palota

 

2021 novemberében megnyílt Sümeg legújabb szépsége, a várhegy lábánál, a ferences kegytemplom szomszédságában álló Püspöki palota!

Néhány esztendeje amikor erre jártam, nem ilyen képet festett, a mára csodálatosan megújult homlokzat. Öröm belépni, jó érzés már az előtérben szétnézni, megfürdőzni egy megfogalmazhatatlan ám minden kétséget kizáróan pozitív érzésben...

A palota felfedezésének első állomása a Szent Márton kápolna, melyet egy kis folyosón át lehet megközelíteni, és ha nem ajánlja a jegypénztárban a hölgy, hogy nézzünk oda is be, nem is... A csodás muzsika mely megtölti a kis teret mélyen a lelkünkbe hatol, és elvisz onnan mindent, melynek ott nincs helye, a zene, mely megadja azt a hangulatot, mellyel érdemes belekezdeni a kiállítás megtekintésébe!

A hölgy a kápolna mellett ugyan felhívja a figyelmünket a püspök konyhájára is, de a kápolna hangulata ezt az infót elhomályosította, így elindultunk a... így visszagondolva már úgy fogalmazom, hogy a nagy időutazásra!

Ez a kiállítás azt gondolom mindenkinek szól! Széles korosztály részére nyújt át egy olyan élményt, melyre „hetekig, s hónapokig” jó visszagondolni! Minden teremben történik valami, miközben megismerjük a palotát, „közeli kapcsolatba lépünk” Padányi Bíró Márton püspök úrral, valamint Franz Anton Maulbertsch híres bécsi festővel.

...minden teremben történik valami. Falak kelnek életre, végighallgathatja Mária Terézia és II. Frigyes „beszélgetését”... és hogy miről beszélgetnek? Jöjjön el és hallgassa meg!

...minden teremben van valami, ami ott marasztal! A püspök úr készítette el hazánk legnagyobb rokokó cserépkályháját, melyet itt láthat! Sajnos már nem az eredeti nagyságában, mert számos részét nem tudták restaurálni, de amit látható belőle, az is nagyon impozáns! Ha a csúcsa is meg lenne, akkor egy méterrel lenne magasabb! A padláson darabjaira szedett kályha, sok más kályha darabjaival értéktelen hulladékként 160 évig várta, hogy... és a restaurálás során kiderült, hogy nem is egy kályha darabjaira bukkantak a műemlékesek!

...minden teremben tanulunk valamit! Rokokó és barokk, barokk és rokokó... vajon mi a különbség?

"A barokk fenséges, de nemcsak maga a művészi stílus emelkedett, hanem a céljai is azok. Ünnepélyes szónoklat, mely drámai hatást kelt. Patetikus és megindító, mert az üzenet amit közvetít mindennél fontosabbnak tűnik, és ehhez méri a díszeit.

A rokokó könnyed, kecses, pazarlóan gyönyörű, soha nem monumentális és drámai, mert mindent könnyűnek mutat. Mégis rabul ejt, mert az érzékekre hat. Szépsége rafináltan virtuóz, túlfokozott, már-már nyugtalanító. Csábító formáiba egzotikus fűszerként vegyül a furcsa, a bizarr, a groteszk."

Az élmények vibráló, ám tökéletesen fogyasztható özönében a Szentháromság szobrok története, és az Angyalok karának megismerése a következő állomás...

Érdemes bekukkantani minden kis résbe, minden kis rejtett zugba, hiszen apró kincsekkel, érdekességekkel gazdagodhat!

A kiállítási anyag része, a palota bemutatása is. Példának okáért a parkettát említem, melyről egy szobában pontosan le van írva minden tudnivaló. A püspöki asztalosmester műremekében megjelenő dió, tölgy, juhar, cseresznye színvilágának szépségéről nem szükséges sokat írni, ezt (is) látni kell!

Johann Bergl, Andreas Bruggel, és Johannes Pöckel. Maulbertsch osztrák festőművész műhelyének „oszlopos segédjei” akik sokszor a munka oroszlánrészét már elvégezték, amire a mester megérkezett. Maulbertsch többnyire csak a finomításokban vett részt... Az ő történetükről, valamint a különleges graffitikről is sok minden kiderül a könyvtárban való nézelődést követően.

Élmények, melyek felkeltik a látogatók érdeklődését, ötletek, melyeken elmosolyodunk... Kíváncsi arra, mi történt egy ajtó mögött 1757 őszén? Egy méretes kulcslyukhoz illesztve a fülét ez is kiderül...

A Szent Márton kápolna melletti oratóriumban ér véget a kiállítás. A kápolna freskóit innen sokkal jobban meg lehet csodálni, egy más nézőpontja ez a kápolnának!

Amikor már azt gondolnánk, hogy vége a kiállításnak, és jöhet egy finom kávé, vagy sütemény jön még néhány meglepetés! Nem a patika tisztaságú mosdókra gondolok, hanem, csak annyit írok, hogy "Bolondlyuk" melyben az írás szerint, a ház egész története benne van!

A kávézó szomszédságában találja a püspök konyháját, ahol elvileg él egy kis denevér is, bár mi nem láttuk!

Nem szóltam az időszakos kiállításról, mert nem biztos, hogy akkor amikor Ön ellátogat ide már azt látja, amit mi!

 

Úti tippek:

A vasútállomás kb. 10 perc sétára van a központtól. Keszthelyről közvetlen autóbuszjárat közlekedik Sümeg központjáig, autósok pedig bőséggel találnak parkolóhelyet... persze a főszezonban ez nem biztos, hogy igaz! :)

 

Értékelés:

Elképesztő élménnyel gazdagodtunk, sokat tanultunk, és jól szórakoztunk! Nagy öröm olyan helyen járni, ami érezhetően nem egy célcsoportra koncentrál, hanem a látogatók széles körét szeretné megszólítani!

 

Flag Counter