Budapest - Csatka  ~ 130 km.

Szentkút / Gyógyító forrás

 

A Bakony keleti szélén található apró település nevezetessége a Szentkút, mely a falu határától kb. egy kilométerre található, egy csodálatos völgyben. A faluban remekül ki van "táblázva" az "irány". A Szentkút utca végén található Mária kegyhely, és  a gyógyító  forrás, melynek a víze elvileg nem iható, ám nincs olyan látogató, aki ne vinne belőle.

Megérkezvén a  kegykápolnához, kis csapatunk rögtön elvarázsolódott. Megérintett minket mindaz, mely megfogalmazhatatlan, melyet csak érezni lehet, de látni nem ...természetesen ezzel nem szeretném azt mondani, hogy nincs tápláléka a szemnek, sőt! A bükkös erdő völgyében megbújó kápolna környezete meseszép! 

A kápolnába lépvén ismét megérezzük a megfogalmazhatatlant. A körbejárható oltár előtt pár percre megpihenünk. Az oltáron a Szeplőtelen Fogantatás szobra áll, felette a mennyezeten, csatkai gyógyulást ábrázoló freskó látható.

A csatkai kápolna történetéhez egy különleges csoda kapcsolódik: a legendák szerint 1862-ben a szentkútnál megjelent Szűz Mária. 

A sétánk a völgyben folytatódik, pontosabban egy nagyon kedves úr invitál minket egy beszélgetésre. Mesél a kápolnáról, a gyógyulásokról, a völgyben húzódó Szent György-vonalakról, s oly szakavatottan, hogy időnként csak összenézünk! Tehát a Szent György-vonalakból itt kettő is található! Tény, hogy a pad (melyre leülünk) az  egyik ilyen vonalra van elhelyezve. Érzékenységünk révén, már az első pillanatban megérezzük, hogy itt van valami!  Forróság a lábainkban, mely csak árad, csak árad felfelé a testünkben...

A beszélgetés végén elindulunk a völgy felfedezésére. elsétálunk a "barlanghoz", majd irány a forrás. A szószék mellett meg kell állnunk, mert ismét elvarázsolódunk az érzésektől, érzetekről, energiáktól, melyek megérkeznek hozzánk. 

A forrás környéke, mint a nagy képen is látható szépen ki van építve. Ha a képet tüzetesen megnézi láthatja, hogy a tuják furcsán fel vannak "száradva"... de van itt más csoda is, hiszen az erdőben is látható, érzékelhető, hogy merre halad az Szent György-vonal. A magasba törő fák törzse is szolgál némi csodával... no de nem szeretnék többet elárulni,  ezt fedezze fel Ön, a látogatás során.

Egy órát töltöttünk itt, és csak azért nem maradtunk tovább, mert energiákra érzékeny emberek vagyunk, s nem tudtunk tovább maradni!

 Búcsújáróhely: Főbúcsú ideje szeptember 8-a, Kisboldogasszony tiszteletére. 

Értékelés:

Ez az a program, mely biztos, hogy nem mindenkit fog meg egyformán. Ezt a csodát, nem csak látni érdemes, hanem érezni is!

 

Flag Counter