Budapest - Pápa ~ 165 km. 

 

Esterházy-kastély

 

Sok évvel ezelőtt jártam Pápán, s már akkor is elrabolt a belváros hangulata. Jó volt sétálni a főtéren, jó volt felfedezni apró kis szegleteket, íveket, tornyokat... Fantasztikus élmény volt megnézni a Kékfestő Múzeumot, és rossz volt rápillantani a kastélyra! Szerencsére ez már a múlt, hiszen néhány esztendeje megújult, (s hiszem, hogy sokan gondolják így) és Pápa egy csodás kincsévé vált az Esterházy-kastély!

Ha autóval érkezik, a kastély mellett bőséggel talál parkolót, vonattal érkezve bíztatom, sétáljon végig a vasútállomásnál kezdődő, s a kastély parkjáig vezető Esterházy úton, és aki busszal érkezik, csak sétáljon "át" a kastélyhoz, vagy mielőtt belép a nemesi család otthonába, feledkezzen bele a város, vagy  a kastély parkjának a hangulatába.

A szabálytalan "U" alakú kastély kapuján belépve, lépésről-lépésre érkezem meg a múltba. Az udvart barokk zene tölti meg, az ajtóban korabeli ruhába öltözött hölgy fogad, s kedvesen érdeklődik afelől, hogy "Mi járatban vagyok?"... de itt már valóban a nemesi család vendégének érzem magam, s még mit sem tudok arról, ami rám vár! A belépő, s a fotójegy megvásárlása után mindössze pár percet kell várakoznom a vezetett túra indulásáig.

A túra kezdete számomra kicsit... ugyanis elhangzik egy mondat, miszerint "Köszöntjük Önöket hazánk legszebb Esterházy-kastélyában." Mivel már jártam Fertődön, ezt egy picit fejcsóválva fogadom, de legyen, gondoltam. Hiszem, hogy minden rendbehozott kastély más, s máshogy szép, s mást mutat be. A pápai Esterházy- kastély is ilyen a maga nemében... de nem szeretnék előre rohanni a bemutatást illetően.

Tehát a túra első állomása egy rövidfilm megnézése, mely Pápa, illetve a kastély történetéről szól. Tömör, informatív, látványos, s ezért akár már a kisebb gyermekek is simán, végig tudják nézni... hangsúlyozom, szerintem!

A film után átsétálunk a kápolnába, majd... és ez az a pont amikor engem "megvettek"! A főúri család köszöntése, élőképei, a barokk tánc ...elképedve iszom a vezető szavait, miközben azt érzem, hogy ez a kastély valóban él! Ebbe a kastélyba visszaköltözött az élet! A bútorok, a tapéták, a színek, a... minden szerves egységbe olvadt, értünk, látogatókért, itt a XXI. században. Egységélmény. Igen, talán ez a legjobb szó, mely tömören összefoglalja azt amit itt kap a látogató. Az egység, a harmónia, és az elegancia "könnyed" elegyében megfürdőzve ér véget a túra.

Azt gondolom, hogy ez valóban olyan élmény, mely egészen egyedi, s kihagyhatatlan! A magam részéről nem éreztem egyszer sem késztetést, hogy bármit is megérintsek... természetesen nem szabad, de itt anélkül éreztem meg egy-egy tárgy "lelkét", anyagát, hogy hozzáértem volna! Itt alig van kordon, nincsenek terelő elemek... itt csak egy kérés hangzik el a vezetőtől, "Kérem, hogy csak a szőnyegre lépjenek"... és ez tud működni! 

A túra után lehetőség van a földszinti állandó kiállítás megtekintésére, mely a város szülöttének Nemcsis Antal festőművésznek és színkutatónak állít emléket. Természetesen van kávézó, és ajándékbolt, számtalan program, melyekről, s a többi élményekkel teli "kalandról" a kastély honlapján olvashat bővebben!

 

Értékelés *****

Ez az a tipikus program, melyelt látni kell, no meg... Le lehet egy életet élni anélkül, hogy ellátogatna ebbe a kastélyba, de ebben az esetben valami nagyon szépet, csodásat, fantasztikusat hagyott ki az életéből! 

Flag Counter