Budapest ---> Bajna  ~ 50 km.

 

Sándor-Metternich-kastély - Az Ördöglovas kastélya​

Talán tíz éve láttam először a bajnai kastélyt. Látszólag "sorsára hagyva" várta a csodát, várta, hogy... Bármennyire is lehangoló volt a látványa, vonzotta a tekintetem!

2022 januárjában, néhány héttel a kastély megnyitása után ellátogattunk Bajnára, hogy megnézzük az Ördöglovas kastélyát! A kovácsoltvas kapun belépve egyenes út vezet a kastély bejáratig. A főbejárat előtti díszudvart hófehér melléképületek ölelik körbe. A főbejárattal szemben látható az egykori lovas bejáró, mely szerintem még alakulóban van.

A kastély előcsarnokában megérint egy szavakban nehezen megfogalmazható kellemes érzés! A "kasszában" dolgozó hölgyek kedvessége, segítőkészsége példaértékű, és hozzáteszem, hogy sokan voltak a kastélyban, és érezhető volt, hogy örömmel látnak!! Nagyon jó dolognak tartom, hogy a belépővel együtt nem csak egy térképet, és egy brossúrát kapunk a kastélyról, hanem egy igényes kivitelű "magazint" is, melyben minden olyan információ megtalálható, mely a kastély történetével, és felújításával kapcsolatban érdekes lehet a látogatóknak!  Bízom benne, hogy ez még évek múlva is így lesz, és nem laposodik bele a mindennapokba ez a jó szokás!

A főúri lak egyénileg és vezetővel egyaránt megtekinthető, de szerintem kombinálhatja a két lehetőséget egy finom kévé vagy vagy egy sütemény elfogyasztásával! Érdeklődtem a kerekesszékkel érkező vendégek lehetőségeiről. Sajnos csak a földszinten van lehetőség... de én hiszem, hogy egy kis segítséggel, jóakarattal meg lehet oldani az emeltre való feljutást!

A kiállítást mi a kávézóból indulva kezdjük, ahol a boltozatos mennyezeten, restaurált barokk falfestményeken ragad meg tekintetünk, majd a kastély történetéről készült filmet nézzük végig.

A hercegi lakban 1948-tól mezőgazdasági gépállomás, majd az ötvenes évek elején egy rövid ideig traktorosképző működött. Az istállóban aluminiumból, a kor népszerű tálcáit és egyéb tárgyait gyártották. Az első terembe lépve többek között egy korabeli körmös traktor "fogad minket". A padlóba süllyesztett "vitrinben" korabeli tárgyak, valamint épülettöredékek, láthatóak. Talán csak nekem tűnik fel, hogy a traktor "szimbolikusan" ezekre az emlékekre van ráhelyezve...  és valójában ez volt az a perc, amikor "elveszett az idő"! Az intaraktív kiállítás információkban bővelkedő világa ötvöződik a korabeli tárgyakkal, gazdag képi anyaggal, és az "ámulatfaktorral"!

A közelben található bajnai római katolikus templom adományaként, két csodálatos miseruha látható a következő teremben, majd a kápolna megtekintése után elindulunk az emeletre, ahol elvileg van egy iránya a kiállítás megtekintésének, de nem mindenki követi ezt! 

A főlépcső emeleti részén látható gróf Sándor Móric lovas portréja, mely hosszas restaurálás után került vissza ez eredeti  helyére. A legenda szerint a gróf, gyakran a lova hátán ment fel az emeletre, s ennek emlékét a paták által "csipkézett" lépcsőfokok őrzik.

A lépcsőházból a férfi szobák felé indulunk el, ahol megismerhetjük Sándor Móricot, aki felnőtként tanult meg zenélni. Szenvedélyévé vált a citerajáték. 

Az ámultba ejtő lovast bemutató teremben akár nyeregbe is pattanhat a látogató, és a XXI. századi technika segítségével, egy korabeli díjugrató pályán is végig tud lovagolni! Az urak vadászatairól a zöld falú vadászteremben kapunk betekintést. Trófeák, cserépkályha, korabeli berendezési tárgyak... nincs szükség ahhoz nagy fantáziára, hogy visszarepüljünk az időben ( ha még eddig nem sikerült), és a lelki szemeink előtt elinduljon egy film, melyben a gróf az íróasztalánál ülve éppen levelet ír! 

Az emelet két lélegzetelállító terméből (melyek összenyílnak) a sárga Etruszk-terembe érünk. Az egymással szemben álló tükrök, a gránit kandallló, a falfestmények, melyek bármilyen furcsa is, de túlélték az idők, és a természet viharait, így "csak" restaurálni kellett őket, és nem újrafesteni korabeli dokumentunok, fényképek alapján.

Az Etruszk teremből a női szárnyba sétálunk át, ahol a gróf lányával, Sándor Paulinával ismerkedünk meg. Zene, divat, Párizs, Bécs, ahol a korabeli újságok egy párbajról is beszámoltak, ahol a hölgyek félmeztelenül párbajoztak, melynek prózai oka volt. Sérülés esetén így a szövet nem megy bele a sebbe, s nem okoz vérmérgezést! Hogy ez a párbaj megtörtént-e egyáltalán... nem tudjuk, a tárlatvezető hölgy szerint mindkét fél tagadta, hogy párbajoztak, és csak újságírói kacsa volt!

Ebben az épületszárnyban látható egy ülőgarnitúra, mely még eredeti, és restaurálás nélkül került kiállításra. A "vörös szobában" érdemes leülni a barokk formájú átlátszó műanyag székekre, és végignézni a diafilmet, melyből sok érdekességet megtudhat a főúri család, és a nemesség szokásairól. Itt derül ki az is, hogy miért láthatjuk Paulinát oly furcsa jelmezben egy képen! 

A kastély másik káprázatosan gyönyörű terme a Római-, vagy Raffaelló-terem. Megmenekülésének fantasztikus története van. Mennyezetét a Milánói Scala híres díszlettervezője, Alessandro Sanquirico készítette. A festőt Raffaello, a vatikáni loggiát díszítő groteszkjei ihlették meg. 

Nem csak az alkotónak az érdeme, hogy ilyen páratlan szépségben gyönyörködhetünk! A hetvenes évek végén a födém annyira rossz állapotba került, hogy ki kellett cserélni. A mennyezeti festmény levételét, és visszahelyezését egy restaurátor házaspárra, Illés Jánosra és Szentesi Rózára bízta akkori TSz elnök. Eredetileg a födém javítása után visszakerültek volna a képek, de az elnök meggondolta magát.  A házaspár 40 évig a saját házában tárolta konzerválva, gondosan beszámozva, az összességében 61 négyzetméteres képet. A kép megmentésének pontos történetét, a Mű Emlék magazin, kastélyról szóló különszámában olvashatja el, melyhez a kastélyban jut hozzá.

A kastélyban a felújítás során voltak olyan falfestmény részletek, melyek megmentésének egyetlen módja az volt, hogy leválasztották vakolattal együtt a vizes falról és bekeretezett "képként" kerülnek bemutatásra.  ...még hosszasan sorolhatnám mit láttunk, mi fogott meg, milyen élménykkel gazdagodtunk, de nem teszem, mert több oldalt töltene meg!

A hatalmas kertben, ha az időjárás is partner benne, csodás sétákat lehet tenni. A gyermekek jókat játszhatnak a játszótéren, a felnőttek az ismertető táblákon olvashatnak a kertészetről, a kastélyról, a...

Sajnos, azért nem volt teljes a rekonstrukció, hiszen  a Pálma-, és a Narancsház még messze van attól az állapottól, ami a kastély összképére jellemző. Csak bízni lehet abban, hogy a beígért második ütem belátható időn belül megvalósul, és az Ördöglovas kastélya egy példaértékű egységben pompázva, látogatók ezreinek nyújt át egy, a mostaniánál is pompázatosabb élményt!

Nem tudom megtenni, hogy az írásom végén ne mondjak köszönetet, azoknak a embereknek, akik az elmúlt évtizedekben nap, mint nap, hittel, szeretettel, elhivatottsággal a kastély megóvásáért, megmentéséért dolgoztak. Hiszem, hogy ha most belépnek a kapuján, melegség önti el szívűket, és csak annyit mondanak, megérte!

Értékelés *****

Ezt a kastélyt mindenkinek látni a kell!

 

Felhasznált forrás:Mű Emlék magazin különszám

A kovácsoltvas kapu már tárva – átlátás a klasszicista kapualjon keresztül a tájkert tisztására, háttérben a Gerecse dombjaival.

Flag Counter