Budapest ----> Nagyvázsony ~ 140 km.

Nagyvázsony

A Balaton-felvidék dombjai, és a Kab-hegy között található a Vázsonyi-medence, melynek közepén fekszik Nagyvázsony. Az egyik legjelentősebb látnivalója a Kinizsi Vár... ám azért egy séta alatt sok más szépséget is felfedezhet! 

A várhoz könnyen eljuthat, ha figyeli a táblákat. Mi a parkolótól a hosszabb, és nehezebb utat valásztottuk. Megmásztunk egy kisebb emelkedőt, majd egy kis útbaigazítással a Bercsényi utcában folytattuk a sétát. Természetesen nem ez az egyetlen módja  vár megközelítésének. Nagyvázsony központjában is talál kiépített parkolót, ahonnan sokkal közelebb van a vár. Amennyiben közösségi közlekedéssel érkezik, az autóbuszállomás is itt található. Veszprémből, Tapolcáról viszonylag emberi idő alatt el lehet jutni Nagyvázsonyba.

Az utca végén látható egy kicsiny Néprajzi Múzeum, és egyben  szabadtéri néprajzi kiállítóhely... sajnos zárva volt. Szívesen benéztem volna az 1825-ben épült alápincézett hazíkóba, de így jár, aki márciusban azt veszi a fejébe, hogy vártúrára indul. 

A szabadtéri kiállítóhelytől  pár lépés a vár bejárata, mely 2023 márciusától egy rekonstrukciót követően ismét látogatható! A vár nagy átalakuláson ment keresztül. Ami nekem nagyon tetszik, az a várat körbeölelő cölöpkerítés, és... na jó nem leszek nagyon kritikus, tehát összességében a belső várudvar sem rossz, de a részletekben, a ma oly divatos kezeletlen vas (rozsdás) vas ajtó, és ablakkeretek, füstüveg ajtó, mely a mosdóhoz vezet... Füzér várától elájultam, hogy milyen csodálatos összhangba hozták az élethűen rekonstruált múltat, a jelen technikájával... Mint nagy várbarát, és a múltat, a történelmünket mélyen tisztelő ember, azt kell, hogy írjam, itt valami nagyon elcsúszott a fejekben! Nehezen illesztem a képbe a vár külső képét "meghatározó" fehérre festett beton "kolosszust"! A látogatás során próbáltam csak a szépre koncentárlni, de ez a... sajnos mélyen beégett a retinámba!

Szerencsére maradt olyan rész, ahonnan nem látni, vagy...  Nem az átépítés ellen vagyok, hiszen számtalan műemlékünk esett át az évszázadok során megszámlálhatatlan átépítésen, de ez nekem így sok, és mondhatjuk, hogy sokk is egyben! 

Értem én, hogy a beépítés során rengeteg kiállítótér került így kialakításra, melyekkel nincs is gondom, hiszen nagyon informatívak, szépek, sok hasznos tudást nyújtanak át a látogatóknak, de nekem ez túl nagy ár ezért a plusz élményért melyet kaptam, kaptunk! A lakótoronyhoz szerencsére érdemben nem nyúltak hozzá, mindössze a kiállítási anyag gazdagodott! A torony tetejéről még mindig mesés kilátás nyílik a tájra!

A vár megújult kiállítóterében sok apró kincset, érdekességet lehet látni. Híres csaták elevenednek meg a makettek segítségével. Bátran húzzák ki a diorámák alatti fiókokat, mert ott minden szükséges adat, információ szerepel a látottakhoz. Emlékeim szerint a kőtár is bővült, és az oly sok várban látható "a vár korszakai" kiállítás is hibátlan, és pont annyi információ érkezik meg a látogatókhoz, amennyi egy ilyen hatalmas információhalmazból, mely alatt a vár történelmét értem, könnyedén "hazavihető". A lakótoronyba vezető csigalápcső, szerencsére még mindig olyan szűk amilyen volt, és az a kb. 83 elég magas lépcsőfok is megmaradt olyannak, amilyennek a megszoktuk! 

A vár szomszédságában található a Postamúzeum, mely hajdan lóváltó állomás is volt istállóval. Sok szép tárgyi emlék látható  1867-től  napjainkig. Telefonálhatunk egymásnak, s eközben megfigyelhetjük hogy kattognak a relék a hívásunk "következményeként" a központban. Szerencsére itt nem történt semmi változás...

A vártól, egy tábla szerint 600 méterre találhatóak a Pálos kolostor romjai. A kolostor monumentális épülete késő gótikus stílusban épült. Építtetői a törökverő hadvezér Kinizsi Pál és apósa Magyar Balázs voltak. Az alapítólevél 1483 május 5-re datálódik, de az építés már előrehaladott állapotban volt.

A kolostort a helyi népi monda szerint Kinizsi egy török rab váltságából fedezte. Ezt némileg alátámasztja az a tény, hogy Kinizsi fegyvertársa Báthori István a kenyérmezei csata zsákmányából építette a nyírbátori kolostort és templomot.

A kolostor 1485-86 körül készülhetett el, bár további építkezésekről még 1499-ben is tudunk.

Kinizsi Pál és özvegyének Magyar Benignának második férje is itt lelt örök nyugalmat. Mind a kettő sírkő a várban lett kiállítva.A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. A kolostor romjainak állagmegóvására, kisebb kiegészítésekre 1960-ban került sor. Azóta (noha közben csaknem fél évszázad telt el) nem igen törődtek vele, bár védett műemlék.

A vár környékén találnak éttermet, panziót, turistaszállót, vendégházat, no és egy barokk kastélyt. A Zichy kastély a főút mellett található. 1997 óta magántulajdonban van, sajnos nem látogatható.

 

 

Értékelés:

Az egyik szemem sír, a másik nevet! Örvendetes, hogy áldoztak a vár értékeinek a megóvására, csak a móddal vannak gondjaim. Kétségtelen, hogy ez a vár a tömegturizmust a legmesszebbmenőkig ki fogja szolgálni, kétségtelen, hogy sokan el fognak ide látogatni, ám nagyon őszintém, mi elég vegyes érzésekkel jöttünk ki a kapun... Összességében csalódás volt számunkra ez a látogatás, részleteiben találtunk sok apró kincset!

 

Flag Counter