Budapest ----> Nagyvázsony ~ 140 km

Nagyvázsony

A Balaton-felvidék dombjai és a Kab-hegy között található a Vázsonyi-medence, melynek közepén fekszik Nagyvázsony. A legjelentősebb látnivalója a Kinizsi Vár... ám azért egy séta alatt sok más látnivalót is felfedezhet. Februári látogatásomkor, kicsit álmoskás képet kaptam a faluról, de ezt a februári tavasz váratlan beköszöntése is okozhatta.

A várhoz könnyel eljuthat, ha figyeli a táblákat. A parkolóból elvileg a nehezebb utat valásztottam, és megmásztam egy emelkedőt, majd onnan, egy kis útbaigazítással a Bercsényi utcán indultam el a vár felé. Az utca végén látható a kicsiny Néprajzi Múzeum, mely szabadtéri néprajzi kiállítóhely. Sajnos zárva volt. Szívesen benéztem volna az 1825-ben épült alápincézett hazíkóba! 

Innen már csak "pár lépés" a vár. Én, mint várjáró, várkereső várbarát, jó érzéssel léptem be a kapun. A felnőttekre "kirótt" 800 Ft-os belépődíj.  (2014. február) szerintem teljesen reális. A várbeli nézelődés alatt megnéztem a kőtárat, és a Farkasvermet, csigalépcsőn bebarangoltam a lakótoronyot. A lakótorony, pontosabban a Kinizsi Vármúzeum tetejéről, mesés kilátás nyílik a tájra, s a várra. 

A vár szomszédságában található a Postamúzeum, mely hajdan lóváltó állomás is volt istállóval. Sok szép tárgyi emlék látható  1867-től  napjainkig. Telefonálhatunk egymásnak, s eközben megfigyelhetjük hogy kattognak a relék a hívásunk "következményeként" a központban. A múzeum 2002-ben az év múzeuma volt!

A vártól, egy tábla szerint 600 méterre találhatóak a Pálos kolostor romjai. A mondai hagyomány szerint, Kinizsi Pál egyik török rabjának váltságdíjából épült volna a kolostor. Az alapítók célja az volt, hogy ez legyen családi temetkezőhelyük. Az alapítók bőkezűségére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy a hagyomány szerint 26 személy eltartására volt elégséges az alapítvány. Kinizsit valóban ide is temették (1494 végén). Sírját föltárták, sírköve a nagyvázsonyi vár kápolnájában látható. A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték föl. A kolostor romjainak állagmegóvására, kisebb kiegészítésekre 1960-ban került sor. Azóta (noha közben csaknem fél évszázad telt el) nem igen törődtek vele, bár védett műemlék.

A vár környékén találnak éttermet, panziót, turistaszállót, vendégházat, no és egy barokk kastélyt. A Zichy kastély a főút mellett található. 1997 óta magántulajdonban van, sajnos nem látogatható.

 

 

Értékelés ****

A varázslat, mely egy-egy szép helyen, bekebelez ...mindig más. Nincs értelme összehasonlítani, jelen esetben várakat, mert mindenhol más dolog fog meg, és talán ezt szavakba sem lehet, vagy érdemes foglalni. Ami biztos, nyáron ide egészen biztos, hogy visszajövünk a gyermekkel! Én tiszta szívemből ajánlom ezt a programot mindekinek! ...

 

 

Flag Counter