Budapest ----> Nagyvázsony ~ 140 km.

Nagyvázsony

A Balaton-felvidék dombjai, és a Kab-hegy között található a Vázsonyi-medence, melynek közepén fekszik Nagyvázsony. Az egyik legjelentősebb látnivalója a Kinizsi Vár... ám azért egy séta alatt sok más szépséget is felfedezhet!  Februári látogatásomkor, kicsit álmoskás képet kaptam a faluról, de ezt a februári tavasz váratlan beköszöntése is okozhatta.

A várhoz könnyen eljuthat, ha figyeli a táblákat. Én a parkolóból elvileg a nehezebb utat valásztottam, és megmásztam egy kisebb emelkedőt, majd onnan, egy kis útbaigazítással a Bercsényi utcán folytattam a sétát. Az utca végén látható egy kicsiny Néprajzi Múzeum, mely szabadtéri néprajzi kiállítóhely sajnos zárva volt. Szívesen benéztem volna az 1825-ben épült alápincézett hazíkóba, de így jár, aki februárban azt veszi a fejébe, hogy ...

Innen már csak "pár lépés" a vár. Én, mint várjáró, várkereső várbarát, jó érzéssel léptem be a kapun. A felnőttekre "kirótt" 800 Ft-os belépődíj.  (2014. február) szerintem teljesen reális, sőt ha hozzávesszük, hogy egy turisztikailag felkapott helyen vagyok, akkor valóban egy szót sem szólhatok!  

A várbeli nézelődés alatt megnéztem a kőtárat, és a Farkasvermet, csigalépcsőn bebarangoltam a lakótoronyot. A lakótorony, pontosabban a Kinizsi Vármúzeum tetejéről, mesés kilátás nyílik a tájra, s a várra. 

A vár szomszédságában található a Postamúzeum, mely hajdan lóváltó állomás is volt istállóval. Sok szép tárgyi emlék látható  1867-től  napjainkig. Telefonálhatunk egymásnak, s eközben megfigyelhetjük hogy kattognak a relék a hívásunk "következményeként" a központban. 

 

A vártól, egy tábla szerint 600 méterre találhatóak a Pálos kolostor romjai. A kolostor monumentális épülete késő gótikus stílusban épült. Építtetői a török verő hadvezér Kinizsi Pál és apósa Magyar Bálázs voltak. Az alapítólevél 1483 május 5-re datálódik, de az építés már előrehaladott állapotban volt.

A kolostort a helyi népi monda szerint Kinizsi egy török rab váltságából fedezte. Ezt némileg alátámasztja az a tény, hogy Kinizsi fegyvertársa Báthori István a kenyérmezei csata zsákmányából építette a nyírbátori kolostort és templomot.

A kolostor 1485-86 körül készülhetett el, bár további építkezésekről még 1499-ben is tudunk.

Kinizsi Pál és özvegyének Magyar Benignának második férje is itt lelt örök nyugalmat. Mind a kettő sírkő a várban lett kiállítva.A kolostor templomát Szent Mihály tiszteletére szentelték föl. A kolostor romjainak állagmegóvására, kisebb kiegészítésekre 1960-ban került sor. Azóta (noha közben csaknem fél évszázad telt el) nem igen törődtek vele, bár védett műemlék.

A vár környékén találnak éttermet, panziót, turistaszállót, vendégházat, no és egy barokk kastélyt. A Zichy kastély a főút mellett található. 1997 óta magántulajdonban van, sajnos nem látogatható.

 

 

Értékelés ****

A varázslat, mely egy-egy szép helyen bekebelez ...mindig más. Nincs értelme összehasonlítani, jelen esetben várakat, mert mindenhol más dolog fog meg, és talán ezt szavakba sem lehet, vagy érdemes foglalni. Ami biztos, nyáron ide egészen biztos, hogy visszajövünk a gyermekkel! Tiszta szívemből ajánlom ezt a programot mindekinek! ...

Flag Counter