Budapest - Szigliget  ~170 km

A Balaton vára - Szigligeti vár

 

Meglehet, hogy csak nekem volt nagy élmény, hiszen még egyszer sem jártam itt. Egyszer sem, annak ellenére, hogy az elmúlt években többször is lett volna lehetőség, hogy elidőzzünk itt egy keveset, hogy megálljunk jövet, vagy menet... de nem tettük, és most is a „véletlen” szülte a látogatás gondolatát. Tudom, ismét eltérek egy kicsit az eredeti tervektől, miszerint kicsit eldugottabb, kevésbé népszerű célpontokat mutatok be a saját szemszögemből ...kérem nézze ezt el nekem, s fogadja szeretettel a soraimat!

Szigligetre megérkezvén, el sem lehet téveszteni a vár felé vezető utat. Mondhatni (tapasztalatom szerint), minden út a várhoz vezet, csak a hosszuk, s a „nehézségi fokuk” különbözik egymástól.

Mi egy kis térnél parkoltunk le, és lépcsőn indultunk el a vár bevételére. Felérve a lépcsőn, a helyi kézműves fagylaltkínálatból választottunk néhány gombócot, s így indultunk tovább, nem élve a lehetőséggel, hogy megnézzük az ország leggazdagabb fegyverkiállítását.

A csodálatosan kiépített sétaúton csakhamar a vár kapujában találtuk magunkat. A „kapupénz” korrektsége meglepett! Azt gondolom, hogy ha több lenne, se lehetne egy szava senkinek, ám így egy nagyobb család sem érzi magát „rosszul”...

Az alsó várban már kapunk egy kis ízelítőt a táj szépségeiből is, de van itt kérem eszem- iszom, "dínom dánom"!  A színpadon nyílvesszők röpködnek a céltábla felé, a gyermekek ha kedvük tartja, még hintázhatnak is, de lehetőség van arra is, hogy kicsit megpihenjen a vár további részeinek meghódítására.

Járjon be minden métert, szívja magába a történelmet, és csodálja a meg a panorámát! Leírhatatlan, fenséges, Isteni... A vár alatt elterülő szőlők, a Balaton, a Badacsony, a Szent-György hegy... és hogy a vár dicsőítése se maradjon el... minden tisztelet azoknak az embereknek, aki az elmúlt időszakban ezért a várért bármit is tettek! A munkájukért, és a vélhető kitartásukért nagy tisztelet, és köszönet!

 

 

A vár története

A várat 1260 és 1262 között építtette a pannonhalmi apátság, majd királyi birtok lett. Eleinte többször cserélt gazdát, majd 1521-től több évszázadra a Tóti Lengyel családé lett. A török háborúk alatt végvárként védte a Balatont, a muszlim seregek sohasem tudták elfoglalni. 1697-ben villám csapott a puskaporos toronyba, hova is csaphatna máshova egy villám, majd a már megroggyant épületnek 1702-ben a császár adta meg a kegyelemdöfést, és felrobbantatta. A vár és az alatta fekvő falu utolsó tulajdonosai az Eszterházy család voltak, akik a II. világháború végéig birtokolták azt.  

A vár nagyszabású felújításai 2013 végére érnek véget, 2014 tavaszától élvezhetjük a teljesen újjávarázsolt vár látnivalóit.

 

forrás:kirandulastippek.hu

 

Értékelés: *****

Itt a produkció a önmagában a vár, mely nem lehet függetleníteni a panorámától. Véleményem szerint egy örök élménnyel gazdagodik, ha ide ellátogat!

 

 

 

Frissítve 2016-08

Flag Counter