Budapest ----> Magyarpolány ~ 160 km.

 

booked.net

Magyarpolány

A 8-as főútról lekanyarodva csakhamar megérkezik Magyarpolány településre. A bekötőútról már látható a Kálvária. A dombra vezető út 153 lépcsőfokből áll. A lépcső mentén öt sátortetős stáció található, melyben életnagyságú, festett, fából készült szobrok találhatóak. A dombon látható a Fájdalmas Szűz kápolnája.

A faluban a Petőfi utca megtekintését javaslom, mely nincs messze a Kálvária dombtól. Gyakorlatilag, amikor beérnek a faluba, el sem téveszthetik ezt az utcát. Az ősi falukép jelenik meg, a széles gondozott utcával, és az országos, valamint helyi védettséget élvező hosszú tornácos házakkal. A községet a Nemzeti Örökség részeként tartják számon!

Vannak akik Hollókőhöz hasonlítják ezt a települést... én óvatosabb lennék a hasonlítással. Itt nincs tömegturizmus, ez a falu nem fulldokol a sok látogatótól, s talán pont ez az egyik varázsa! Érdemes bepillantani a portákra, érdemes  a széles utcán sétálni egyet, és persze javaslom a Tájház megtekintését is! 

 

 

Értékelés: 

Csak ezért a településért ne induljanak el, ám egy kirándulásnak, mely a Bakony ezen részét járja be, szép részlete lehet! A környéken van a nemeshanyi vizimalom, kicsit távolabb Tapolca, Monoszló/Helgyestű, Nagyvázsony stb.

Tervezze meg a kirándulását!

Úti cél: Magyarpolány

           

 

Flag Counter