Budapest - Tapolcafő ~ 156 km. 

booked.net

 

Forrás tanösvény és Örvény-tó

 

Egy nagyon különleges helyre hívom önt. Különleges, mert Európába mindössze két ilyen tó van, egy Franciaországban, és egy Tapolcafőn.

A hajdani bővizű karsztforrások a bauxitbányászathoz köthető vízkiemelésnek köszönhetően kiapadtak. A bányászat leállításával párhuzamosan elkezdett emelkedni a tapolcafői kutak vízszintje, és 42 év után, 2010-ben ismét előbukkantak a források! Ekkor kezdődött a patak mentén, a 600 méter hosszú tanösvény kialakítása, mely mára egy fantasztikus kis pihenőhellyé vált!

Tapolcafő főutcáján, a református templom bejárata előtt kezdődő tanösvény első méterein még nem is sejtjük, milyen szépség vár ránk! Pár lépcsőfok megtétele után, a templom mellett a vízmű kerítése mellett elsétálva, egy szimbolikusan forgó vízkereken pihen meg a tekintetünk. A vízmű területén található kerék azt gondolom azoknak az időknek állít emléket, amikor a Tapolca-patak, Tapolcafőhöz tartozó szakaszán hat malom állt. A tanösvényen kihelyezett táblán mind a 6-ról olvashat pár sort, no de nem rohanok ennyire előre!

Leérve a patakhoz, egy bográcsozásra is alkalmas pihenőhely fogad minket. Az ösvény mellett található néhány malomkő, és a karsztforrás, ahol a kulacsokat is meg lehet tölteni. 

A tanösvény számomra egyetlen negatívumával itt szembesülök, mely...  nos számomra elég rossz érzés azt látni, hogy a patak egy beton teknőben...  de hagyjuk a negatívumot, hiszen a természet koncertje, a közeli kertből hallatszó báránybégetés, a patak vízének csobogása minden kétes érzést felülír! 

A tanösvény, a patak mentén helyezkedik el. Az ösvényen a kutyákat kizárólag pórázon lehet itt sétáltatni, illetve semmilyen járművel, még kerékpárral sem lehet ide "behajtani"! A Tapolcafői Kertbarátkör által kihelyezett táblán többek között egyértelműen megfogalmazzák, hogy nem szórakozóhelyen, hanem pihenőhelyen sétálunk! ...és valóban, ez egy valódi kis oázis a maga nemében! Ápolt környezet, padok, tisztaság, kristálytiszta vizű patak... mely mentén található az a csoda, mely, mint korábban írtam, Európában is ritkaság! Az apró Örvény-tó, melynek a fenekén méterenként bugyog fel egy-egy forrás, ami sok helyen csodás sárgálló homokot hoz fel a mélyről. A tó egy 2019-es szavazáson megkapta a Veszprém megye 7csodája megtisztelő címet! 

Mi csak leültünk a tó melletti padra, és beleolvadtunk a tájba, figyeltük a tó medréből a felszínre étkező buborékok játékát, melyhez a természet pompázatos koncerttel ajándékozott meg minket! Folytatva a sétát az árnyas ösvényen, átsétálunk egy kis hídon, megcsodáljuk egy hajdani malom szépen felújított épületét, tovább ismerkedünk a patak, a források múltjával, élővilágával. Az ösvény végén kecskegidákat nézünk, majd vissazfordulva minden kezdődik elölről. A patak túlpartját sűrűn benőtt mocsári növények szegélyezik, melyek között számtalan színpompás rovart figyeltünk meg, visszatérve a tóhoz ismét beleolvadunk ebbe a "hangos csendbe", mely itt mindent, és mindenkit körbeölel! 

A tóban természetesen sem fürdőzni (kutyáknak sem !), sem horgászni, nem lehet! Sok "szerintem" helyi emberrel találkoztunk, akik ahogy mi is csak sétáltak itt egyet, beszélgettek, üldögéltek, volt aki sütögetett... és a saját szememmel láttam, hogy minden hulladék bekerült egy szatyorba, majd a hátizsákba! Tették ezt úgy, hogy a szeméttároló néhány méterre volt tőlük! Azt gondolom, hogy ez az igazi természet szeretet, és tisztelet! 

Talán másfél órát töltöttünk itt el, melynek a talán a fele volt a könnyű, mindenki által élvezhető séta, a többi a révedezés volt, főként a tó környékén. 

 

Úti tipp:

Abban az esetben, ha nem autóval érkezik, a pápai vasút-, és (vagy) autóbuszállomástól egyszerűen, illetve Budapestről átszállás nélkül ide lehet jutni autóbusszal! A Tapolcafői Posta megállónál kell leszállni a buszról, bárhonnan, bármilyen irányból érkezik!

 

Értékelés ****

Egy valódi kis kincs, egy újabb különlegesség, egy igazi ápolt, gondozott pihenőhely!

 

Forrás.

Kihelyezett táblák

Flag Counter