Budapest ---->Tapolca ~ 162 km

                                        Hegyestű ~ 155 km

booked.net

Tapolca 

Veszprémhez érve, ha nem akarja megnézni a várost, vagy nincs tervben, a csodálatos állatkert megtekintése, akkor a legegyszerűbb, ha a várost elkerülő útra tér rá (Körmend felé), hogy mihamarább Tapolcára érjen.

Mi más is jut Tapolcáról elsőként az eszébe a kedves olvasónak, mint a híres tavasbarlang. Ennek a természeti szépségnek a megtekintése nekem még hátra van. Erről még nem írok, de amint lesz saját élményem, kiegészítem az írásomat.

Én most a Malom-tó környékét szeretném a Tisztlet Olvasó figyelmébe ajánlani. A víz kristálytiszta, a benne úszkáló halak sokszínűsége, hosszú percekre biztosítják a bambulás tárgyát időstől a fiatalig, minden korosztály számára. Ezidáig, akár hányszor itt jártam, makulátlan tisztaság fogadott, bárkivel jártam erre, el volt ragadtatva, és akár hányszor elkezdek tervezni egy kirándulást, Tapolca mindig előkerül. Nem tudok ezen a városon úgy áthaladni, hogy ne álljak meg egy órácskára sétálgatni, üldögélni, és enni valamit.

A hajdani vízimalom ma szálloda. Az éttermének vagy egy „viziterasza”. Az étlapról melegen ajánlom a sajtos, tejfeles tócsnit. Nekem, nekünk nagyon bejött. Kevés helyen készítik olyan finoman ezt az egyszerű étket, mint itt!

 

Hegyestű

booked.net

Zánka felöl, a Monoszló felé vezető útra rákanyarodva, a település határához közel, az út jobb oldalán lesz egy keskeny aszfaltút mely felvezet „HEGYESTŰ GEOLÓGIAI BEMUTATÓHELY” -hez.

A hajdani bazaltbánya területe a kirándulók egyik kedvelt helyévé vált. A kőoszlopok hazánkban egyedülállóak, de Európában is csak kevés helyen lehet fellelni ilyeneket. A hegyre fel lehet mászni, de a tábla szerint túracipő viselete ajánlott. A kilátás varázslatos. Nehéz betelni a Balaton, a környező hegyek panorámájával! A kihelyezett domborműves térképen minden hegyet pontosan be tud azonosítani, mely a szeme elé tárul. A hegycsúcsra viszonylag könnyű sétával fel tud jutni, ám javaslom, hogy fogadja meg az itelmeket, és csak a kijelölt úton haladva hódítsa meg Hegyestű "csúcsát"!

A parkolóban kőtár várja az érdeklődőket. Ha kicsit kalandozni szeretne a hajdani présházak között, sétáljon vissza az aszfaltozott úton, és térjen le az első földútra, melyen már néhány méter megtétele után is újabb és újabb csodákban fürdőzhet. A "Mókus-kőrúti" séta illatai, nyugalma, színei csak emelnek a hegyestűi látogatás élményén!

 

 
 
 

Értékelés *****

Egy újabb kirándulás, melyhez nincs mit írni, a csillagok magukért beszélnek!

fényképek: saját készítésűek

Flag Counter