Budapest - Tapolca - Hegyestű ~ 185 km.

 

Budapest ---->Tapolca ~ 162 km.

 

Mi más is juthat Tapolcáról elsőként az eszébe a Kedves Olvasónak, mint a híres tavasbarlang. Ennek a természeti szépségnek a megtekintése nekem még hátra van. Erről még nem írok, de amint lesz saját élményem, kiegészítem az írásomat.


Én most "csak" a Malom-tó környékét szeretném a Tisztelt Olvasó figyelmébe ajánlani. A víz kristálytiszta, a benne úszkáló halak sokszínűsége, hosszú percekre biztosítja a bambulás tárgyát minden korosztály számára. Ezidáig, akár hányszor itt jártam, makulátlan tisztaság fogadott, bárkivel jártam erre, el volt ragadtatva, és akár hányszor elkezdek tervezni egy kirándulást, Tapolca mindig előkerül. Nem tudok ezen a városon úgy áthaladni, hogy ne álljak meg egy órácskára sétálgatni, üldögélni, és enni valamit.

A hajdani vízimalom ma szálloda. Az éttermének van egy „viziterasza”. Az étlapról melegen ajánlom a sajtos, tejfeles tócsnit. Nekem, nekünk nagyon bejött. Kevés helyen készítik olyan finoman ezt az egyszerű étket, mint itt!. Érdemes a patak mentén is tovább sétálni, hiszen az elmúlt években kiépült egy jó kis sétaú, mely mellett található a hajdani alsó malom, mely hamarosan régi pompájában fog "tündökölni". Látva a a város összképét, nincs kétségem, hogy csodálatos lesz!

 

Utazási tipp: A Balaton napijegy érvényes a Balaton partjáról érkező volán, illetve Máv járatokra is! 

Frissítve: 2022-06-16

 Budapest --->Hegyestű ~ 155 km.

 

Zánka felöl, a Monoszló felé vezető útra rákanyarodva, a település határához közel, az út jobb oldalán lesz egy keskeny aszfaltút mely felvezet „HEGYESTŰ GEOLÓGIAI BEMUTATÓHELY” -hez.

A hajdani bazaltbánya területe a kirándulók egyik kedvelt célpontjává vált. A kőoszlopok hazánkban egyedülállóak, de Európában is csak kevés helyen lehet fellelni ilyeneket. A hegyre fel lehet sétálni, de a tábla szerint túracipő viselete ajánlott. A kilátás varázslatos. Nehéz betelni a Balaton, a környező hegyek panorámájával! A kihelyezett domborműves térképen minden hegyet pontosan be tud azonosítani, mely a szeme elé tárul. A hegycsúcsra viszonylag könnyű sétával fel tud jutni, ám javaslom, hogy fogadja meg az intelmeket, és csak a kijelölt úton haladva hódítsa meg Hegyestű "csúcsát"!

A parkolóban kőtár várja az érdeklődőket. Ha szeretne kicsit kalandozni a hajdani présházak között, sétáljon vissza az aszfaltozott úton, és térjen le az első földútra, melyen már néhány méter megtétele után is újabb és újabb csodákban fürdőzhet. A "Mókus-kőrúti" séta illatai, nyugalma, színei csak emelnek a hegyestűi látogatás élményén!

Értékelés *****

Egy újabb kirándulás, melyhez nincs mit írni, a csillagok magukért beszélnek!

 

fényképek: saját készítésűek

Flag Counter