Budapest - Tapolca - Hegyestű ~ 185 km.

Budapest ---->Tapolca ~ 162 km.

 

Mi más is juthat Tapolcáról elsőként az eszébe a Kedves Olvasónak, mint a híres tavasbarlang. Ennek a természeti szépségnek a megtekintése nekem még hátra van. Erről még nem írok, de amint lesz saját élményem, kiegészítem az írásomat.

Én most a Malom-tó környékét szeretném a Tisztelt Olvasó figyelmébe ajánlani. A víz kristálytiszta, a benne úszkáló halak sokszínűsége, hosszú percekre biztosítja a bambulás tárgyát időstől a fiatalig, minden korosztály számára. Ezidáig, akár hányszor itt jártam, makulátlan tisztaság fogadott, bárkivel jártam erre, el volt ragadtatva, és akár hányszor elkezdek tervezni egy kirándulást, Tapolca mindig előkerül. Nem tudok ezen a városon úgy áthaladni, hogy ne álljak meg egy órácskára sétálgatni, üldögélni, és enni valamit.

A hajdani vízimalom ma szálloda. Az éttermének van egy „viziterasza”. Az étlapról melegen ajánlom a sajtos, tejfeles tócsnit. Nekem, nekünk nagyon bejött. Kevés helyen készítik olyan finoman ezt az egyszerű étket, mint itt!

 

 Budapest --->Hegyestű ~ 155 km.

 

Zánka felöl, a Monoszló felé vezető útra rákanyarodva, a település határához közel, az út jobb oldalán lesz egy keskeny aszfaltút mely felvezet „HEGYESTŰ GEOLÓGIAI BEMUTATÓHELY” -hez.

A hajdani bazaltbánya területe a kirándulók egyik kedvelt célpontjává vált. A kőoszlopok hazánkban egyedülállóak, de Európában is csak kevés helyen lehet fellelni ilyeneket. A hegyre fel lehet sétálni, de a tábla szerint túracipő viselete ajánlott. A kilátás varázslatos. Nehéz betelni a Balaton, a környező hegyek panorámájával! A kihelyezett domborműves térképen minden hegyet pontosan be tud azonosítani, mely a szeme elé tárul. A hegycsúcsra viszonylag könnyű sétával fel tud jutni, ám javaslom, hogy fogadja meg az intelmeket, és csak a kijelölt úton haladva hódítsa meg Hegyestű "csúcsát"!

A parkolóban kőtár várja az érdeklődőket. Ha szeretne kicsit kalandozni a hajdani présházak között, sétáljon vissza az aszfaltozott úton, és térjen le az első földútra, melyen már néhány méter megtétele után is újabb és újabb csodákban fürdőzhet. A "Mókus-kőrúti" séta illatai, nyugalma, színei csak emelnek a hegyestűi látogatás élményén!

Értékelés *****

Egy újabb kirándulás, melyhez nincs mit írni, a csillagok magukért beszélnek!

 

fényképek: saját készítésűek

Flag Counter