Budapest ----> Ganna / Döbrönte~ 165 km

Ganna - Esterházy Templom és Mauzóleum

(Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplom)

 

A 83-as útról lekanyarodva, pár percen belül beér Gannára. A településre beérve meg kell hozni egy "nagy döntést":

- Ganna, vagy Döbrönte? 

Ha Ganna, nincs más teendő, mint tovább egyenesen, s hamarosan meglátja a templomot, melyet a római Pantheon kisléptékű másolatának neveznek. A bejutás nem egyszerű ha nem készült rá az érkezésre, ugyanis csak bejelentkezéssel látogatható (lásd lent) ...tehát a látogatásom idején is zárva volt. A templom körül sétáló, az ablakokon az altemplomba bekukucskáló embereket látok. Pont így teszek én is, hiszen zárt ajtókat találtam mindenhol. Már-már belenyugodtam, hogy a mauzóleumból csak annyit látok, melyet a törött ablakokból sikerült lefotóznom, amikor a templom melletti épület egy ablakán írásra figyelek fel. Tárcsázok...

- Sajnos most nem... de 14 órától takarítás lesz, ha gondolja akkor...

Nekem sem kellett több, bár még csak delet harangoztak, de a közelben, Döbröntén található Szarvaskő vára. Kézenfekvő volt, hogy... de erről majd egy picit később írok. 

Gannáról mit érdemes tudni? Nos ha IDE  KATTINT rögtön a település weboldalán találja magát!  ...amit én láttam, az egy nagyon gondozott, takaros település képét mutatja.  A település központjában, a templom közelében patak csörgedezik, a gyermekeket szuper játszótér várja, és látni néhány oly gyönyörűséges portát, melyen bizony hosszasan megpihen a tekintet! ...és hogy azért az újkor vívmányairól is szóljunk, a település szélén található egy XXI. századi nevezetesség, a napelempark.

Tehát megérkeztek az asszonyok, s ismeretlenül is nagy kedvességgel fogadtak. Beléptem a templomba, és a 20 méter magas, és 16 méter átmérőjű kör alakú kupola alatt állva elvarázsolódtam, és a varázs nem illant el a látogatás további perceiben sem! 

A templom 1813-1818 között épült. Tervezője Charles de Moreau volt,  építését a bécsi építőmesterre, Engel Józsefre bízták. A mauzóleumban 52 családtag talált végső nyughelyet. A mauzóleumban nyugszik az építtető Esterházy Miklós, Esterházy Bálint a Monarchia moszkvai nagykövete, Esterházy Miksa a Magyar Atlétikai Club alapítója, valamint itt helyezték végső nyugalomra Esterházy Péter írót is 2016-ban.

(forrás:ganna.hu)

A sürgölődő asszonyok között volt idő bőséggel a nézelődésre, majd kitárult előttem az altemplom ajtaja, és elindultam lefelé, az Esterházy Mauzóleumba, ahová a pápai, csákvári, és tatai Esterházyak temetkeztek. Mit is írhatnék, inkább beszéljenek helyettem  a képek!

Döbrönte - Szarvaskő vára

Gannáról néhány perc alatt át lehet érni a szépséges Döbröntére. Remekül ki van táblázva a várhoz vezető út. Az "A" verzió szerint, a település végétől vezet fel egy ösvény a várig, ám a látogatóknak nem csak ez az egy lehetőség kínálokzik a vár bevételére. A falu központi részén található játszórér sarkától indul a "B" verzió. A kő borítású lépcsősor sokat segít az emelkedő humánusabb leküzdésében. Sőt, az élmény fokozásához is hozzájárul, ugyanis a napos időben a lapos köveken sütkérező gyíkok kisebb serege ugrik fejest az útszéli rejtekbe, megérezvén az "ellenség" közeledtét!

Bíztatásként megemlíteném , vannak sokkal tüdőszaggatóbb emelkedők, magasabb várhegyek, kis túlzással ez semmi azokhoz képest!

Tehát játszótér. Néhány perc séta után a rom "kézközelbe" kerül. Felérve a várba kéretik előhalászni a tarsolyból a képzelőerőt, mert ez valóban egy rom, néhány fal,  a szépen gondozott rét "kellős közepén". lehet itt csak üldögélni, belebambulni a tájba, vagy  a közeli tehéncsorda "múúúúúzásába", vagy tollasozni, beszélgetni, eszegetni, iszogatni... Talán egy szemetest láttam, de azzal sincs gond, ha a hulladék az otthoni szemetesben landol majd!

A vár egész évben ingyenesen látogatható. Ha igényelné az idegenvezetést, szívesen hallana a várról többet, keresse Sós Andrásné várkapitányt! A vár alatti Szarvasház Turistaház és Oktatóközpontban (8597 Döbrönte, Fő u. 31.) a várral kapcsolatos kiadványok megvásárolhatók, a várat bemutató vezetések is innét indulnak.

A település nagy szeretettel várja a látogatókat, étterem, szálloda, turistaház és vendégház...

 

Értékelés ****

Csodálatos, kirándulás mely egymáshoz kapcsolva, vagy külön is szép élményekkel ajándékozza meg a látogatókat! Értékelésemben az objektivitást helyeztem előtérbe, ugyanis nem biztos, hogy a Mauzóleum mindenki számára egyformán mély élményt nyújt!

Flag Counter