Budapest ----> Ganna / Döbrönte~ 165 km.

 

booked.net

Esterházy Templom és Mauzóleum

(Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplom)

 

A 83-as útról lekanyarodva, pár percen belül beér Gannára. A településre beérve meg kell hozni egy "nagy döntést":

- Ganna, vagy Döbrönte? 

Ha Ganna, nincs más teendő, mint tovább egyenesen, s hamarosan meglátja a templomot, melyet a római Pantheon kisléptékű másolatának neveznek. A látogatás előtt mindenképpen jelentkezzen be (Bejelentkezés:  06 30/ 304 – 3362), mert ellenkező esetben nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy bejusson! 

 ...tehát a látogatásom idején is zárva volt. A templom körül sétáló, az ablakokon az altemplomba bekukucskáló embereket látok. Pontosan így teszek én is, hiszen zárt ajtókat találtam mindenhol. Már-már belenyugodtam, hogy a mauzóleumból csak annyit látok, melyet a törött ablakokból sikerült lefotóznom, amikor a templom melletti épület egy ablakán írásra figyelek fel. Tárcsázok...

- Sajnos most nem... de 14 órától takarítás lesz, ha gondolja akkor...

Nem gondolkoztam a válaszon. Megköszönve a lehetőséget, csak annyit válaszoltam, hogy itt leszek! 

A bő két órát a szomszéd településen, Döbröntén töltöttem, de erről majd később írok!

Gannáról mit érdemes tudni?  ...amit én láttam, az egy nagyon gondozott, takaros település képét mutatja.  A település központjában, a templom közelében patak csörgedezik, a gyermekeket szuper játszótér várja, és látni néhány oly gyönyörűséges portát, melyen bizony hosszasan megpihen a tekintet! 

Tehát megérkeztek az asszonyok, s ismeretlenül is nagy kedvességgel fogadtak. Beléptem a templomba, és a 20 méter magas, és 16 méter átmérőjű kör alakú kupola alatt állva elvarázsolódtam, és a varázs nem illant el a látogatás további perceiben sem! 

 

A templom 1813-1818 között épült. Tervezője Charles de Moreau volt,  építését a bécsi építőmesterre, Engel Józsefre bízták. A mauzóleumban 52 családtag talált végső nyughelyet. A mauzóleumban nyugszik az építtető Esterházy Miklós, Esterházy Bálint a Monarchia moszkvai nagykövete, Esterházy Miksa a Magyar Atlétikai Club alapítója, valamint itt helyezték végső nyugalomra Esterházy Péter írót is 2016-ban.

(forrás:ganna.hu)

A sürgölődő asszonyok között volt idő bőséggel a nézelődésre, majd kitárult előttem az altemplom ajtaja, és elindultam lefelé, az Esterházy Mauzóleumba, ahová a pápai, csákvári, és tatai Esterházyak temetkeztek. A hangulat sajátos... Megtisztelve érzem magam, hogy itt lehetek, megtisztelő, hogy a nemesi család földi maradványai előtt, így ismretlenül is leróhatom a kegyeletemet, ám azt gondolom, hogy számomra ez egy egyszeri látogatás volt, annak ellenére, hogy sok csodás részlet elragadott!  Természetesen másként nyilatkoznék, ha bármilyen családi szálról  tudomásom lenne az Esterházyakkal...

Döbrönte - Szarvaskő vára

Gannáról néhány perc alatt át lehet érni a szépséges Döbröntére. Remekül ki van táblázva a várhoz vezető út. 

Az "A" verzió szerint, a település végétől vezet fel egy ösvény a várig, ám a látogatóknak nem csak ez az egy lehetőség kínálokzik a vár bevételére. 

A falu központi részén található játszórér sarkától indul a "B" verzió. A kő borítású lépcsősor sokat segít az emelkedő humánusabb leküzdésében sőt, az élmény fokozásához is hozzájárul, ugyanis a napos időben a lapos köveken sütkérező gyíkok kisebb serege ugrik fejest az útszéli rejtekbe, megérezvén az "ellenség" közeledtét! Bíztatásként megemlíteném , vannak sokkal tüdőszaggatóbb emelkedők, magasabb várhegyek!

Tehát a játszótér. Néhány perc séta után a rom "kézközelbe" kerül. Felérve a várba kéretik előhalászni a tarsolyból a képzelőerőt, mert ez valóban egy rom, néhány fal,  a szépen gondozott "rét kellős közepén". Lehet itt csak üldögélni, belebambulni a tájba, vagy  a közeli tehéncsorda "múúúúúzásába", vagy tollasozni, beszélgetni, eszegetni, iszogatni... Talán egy szemetest láttam, de azzal sincs gond, ha a hulladék az otthoni szemetesben landol majd!

A vár egész évben ingyenesen látogatható. Ha igényelné az idegenvezetést, szívesen hallana a várról többet, keresse Sós Andrásné várkapitányt! (Elérhetősége: Tel: +36 30 282 8961.)

A vár alatti Szarvasház Turistaház és Oktatóközpontban (8597 Döbrönte, Fő u. 31.) a várral kapcsolatos kiadványok megvásárolhatók, a várat bemutató vezetések is innét indulnak.

A település nagy szeretettel várja a látogatókat, étterem, szálloda, turistaház és vendégház...

 

Értékelés ****

Csodálatos, kirándulás mely egymáshoz kapcsolva, vagy külön is szép élményekkel ajándékozza meg a látogatókat! Értékelésemben az objektivitást helyeztem előtérbe, ugyanis nem biztos, hogy a Mauzóleum mindenki számára egyformán mély élményt nyújt!

(frissítve 2018-09-15)