Budapest ----> Nemeshany ~ 175 km.

booked.net

Nemeshany - Csizmadia Vízimalom

 A 8-as főút mentén, Bándon szeretném felhívni a figyelmét egy várra, mely igaz csak egy rom, de a tornya szépen magaslik a dombtetőn. Jómagam még nem mentem fel, de ha legközelebb erre járok, meg fogom mászni a várhegyet, hogy szétnézhessek róla, s megnézhessem az Essegvárat! 

Nemeshanyra  megérkezve, el sem tudja téveszteni a malom felé vezető utat! Remekül ki van táblázva az irány, s mivel a főút mellett található, csaknem kizárt, hogy nem talál rá!

A kapun belépve, egy kedves idősödő úr fogadott. A "túra" alatt megismerem a malom minden kis szegletét, elmagyarázta a berendezések működését, s eközben visszautaztunk az időben. Az utazás néhány állomása bizony szívszorító volt, hiszen a családja történetét osztotta meg velem. A történet a család drámája volt, ...elvették az Édesapjától a malmot,  de szerencsére nem hurcolták börtönbe, hanem maradhatott a helyi TSZ-nél örlőnek. Eközben végignézték a malom pusztulását. ...miután a gépeket széthordták, magtárnak használták. Az épület lassan a falu szégyenévé vált.

 A malom feltámadása több tényezőnek is köszönhető. A család fejébe vette, hogy feltámasztja a malmot. Sok kitartás, pályázatok, stb, stb... de a lényeg elkezdődhettek a munkák. Felkutattak egy  kis malmot Herenden, melyet el akartak adni. Az utolsó percek egyikében sikerült az eredeti berendezéseit  megvásárolniuk, mely az államosítás korában valahogy elkerülte a vezetés figyelmét! A munkálatok során, az eredeti állapotot állították vissza, kivételt ezalól a patak megléte, a kereket ma már sajnos egy villanymotor hajtja, hogy legalább az illúzió legyen meg.

 

A magam részéről ismételten csak köszönni tudom az vezetést, melyből áradt a szeretet, a hozzáértés, a szerénység, a büszkeség...

A malom szomszédságában állatsimogató várja a gyermekeket, de ha itt szeretne éjszakázni, szálláshelyben sincs hiány. 

Az utat folytathatja Sümeg felé! A folyamatosan szépülő, s épülő sümegi vár önmagában is fantasztikus program, de mivel én itt inkább a kevésbé ismert célpontokat népszerűsíteném, haladjon tovább Zalaszántó felé. Ha Zalaszántó, akkor Sztúpa, és Kotsy vizimalom, mely véleményem szerint a Csizmadia-malom hangulatától, stb. messze elmarad, de azért érdemes itt is megállni pár percre. A főúttol 2-3 perc séta.

 

Saját készítésű képek

 

Értékelés:

Ha mennek a Balatonra, vagy jönnek a Balatonról, ha a 8-as úton autóznak valahová, de nem sietnek...

Véleményem szerint akár egy sümegi kiránduláshoz is bátran kapcsolják bármelyik célpontot. Mindegyik programnak van egy különös varázsa.

 

Tervezze meg a kirándulását!

 

Úti cél: Nemeshany