Budapest - Jásd ~ 105 km.

Poós Vízimalom

 

"Jásd határa mentén kanyargó Gaja-patakon, hajdan kilenc vízimalom őrölte a gabonát..."

 

Jásd határa előtt, egy villanyoszlopon található tábla hívja fel a figyelmet a Poós vízimalomra.  A keskeny bekötőúton csakhamar egy gondozott kis ékszerdobozhoz érekezünk. Csengetünk... s elindul a túra a múltba. A kedves házigazda rögtön munkára fogja a patak vizét, s a felsőcsapású vízkerék lassan megindul. Belépvén a malomba,  megérzem az őrölt búza illatát, a csodálatosan helyreállított gépek között. Nekem igazi malom hangulatot áraszt a környezet. Nem tudom hasonlítani egy, eddig általam látott malomhoz sem, ugyanis hiszem, hogy minden malom más, s talán azért mert a hajdani molnár verejtéke, s a helyi gabona "lelke", az évek során egyedivé varázsolta. 150 év amit itt áttekintünk, s átérzünk. 

Az iszapból kiásott, s megtisztogatott öreg fa "fogaskerék" egy darabja már csak éke a malomnak... hiszen a helyreállítás után, már egy ifjoncabb szerkezet végzi a munkát, ám érdemes megpihentetni a szemünket ezen az iszap által konzervált "csodán"... a hajdani mester műremekén, mely oly sok mindent "kibírt", s átvészelt!  

Pihenjenek meg egy kicsit, talán lesz friss kecskesajt, s kecsketej is...

 

 

Ezúton is szeretnék nagy köszönetet mondani a vendéglátónknak, a kedves fogadtatásért, és vendéglátásért! 

.

Ezúton is szeretnék nagy köszönetet mondani a vendéglátónknak, a kedves fogadtatásért, és vendéglátásért

 

Szentkút

A bűnei miatt itt vezeklő Péter remete talált rá a forrásra. Péter a szárazság miatt kiszárdt patak vizével már nem tudta oltani a szomját, ám az álmában megjelenő Szűz Mária felfedte előtte, hogy hol ásson, s keressen vizet... 

Jásdra beérve tábla fogja segíteni a útjukat a Szentkút felé, majd nem árt figyelni a Vegyesboltra, hiszen itt  balra kell fordulni, s innen már tényleg nincs messze hazánk egyik legősibb búcsújáró helye.  

A káponla "kertjébe" belépvén megismerhetjük a forrás történetét, s innen indulva, valóban csak az érzésein múlik merre tovább. Mi megcsodáltuk a 6 méter magas Mária szobrot, majd felsétáltunk a kálváriára...

A  ma látható kápolna, egy fából készült kápolna helyén épült fel 1825-1837 között barokk-rokokó stílusban, sajnos zárva volt, és a kútból sem csordogált a víz, ám ennek ellenére nagyon szép élményekkel gazdagodtunk!

A szentkút látogatása után, egy szép túrát lehet tenni a Gaja-patak mentén egy egészen csodálatos helyig, a Római fürdőig...

 

Értékelés *****

Azt gondolom, hogy a Bakony két olyan újabb gyöngyszemét sikerült az Országjáró olvasói elé tárnom, melyet csak ajánlani tudok minden vándornak! 

Flag Counter