Budapest - Kisbér ~ 105 km.

             - Ászár ~ 110 km.

 

Tervezze meg a kirándulását!

Úti cél:

           -Ászár

          -Kisbér

 

Ászár - Mini Skanzen

Ászár,  a Bakonyalja egy bájos kis települése, melyet az írások először a XIII században említenek, s már akkor is a bor kapcsán. Napjainkban  az Ászár-Neszmélyi borvidékhez köthető a... ám van itt a boron kívül más is! 

Kisbér felöl érkezve a 81-es úton, a nagyigmándi kereszteződésben, forduljon balra... eltéveszthetetlen, hiszen a Jászai Mari tér, s a park mágnesként fogja vonzani a tekintetét ...és tulajdonképpen meg is érkezett a Mini Skanzenhez, mely ha (mint látogatásunkkor is) zárva is van, akkor is átnyújt magából egy kis élménycsokrot. 

 

 

A zöldellő mini falut fonott vesszőkerítés öleli körbe, tehát ha a látogatásakor nem tud bemenni, akkor is bele tud feledkezni a látványba, a Dunántúl, és a Bakony népi építészetének "megelevenedő apró" szépségeibe! Nem számoltam meg, hogy hány házikó van, de nincs is értelme... Malom, templom, takaros porták... Igen, egészen biztos, hogy más lett volna az élmény, ha bentről, közelebbről, a legapróbb részleteket is megcsodálva járjuk be ezt a kis ékszerdobozt, de így sem volt rossz... A Skanzen mellett található Tanyamúzeum ( Tájház ) is csodás kincseket rejthet... 

Remélem legközelebb nagyobb szerencsével járunk, és körbe tudjuk sétálni ezt a miniatűr világot, és a Tájház kincseit is meg tudjuk nézni!

Kisbér 

 
Ászárra menet, vagy Ászárról jövet mindneképpen álljon meg Kisbéren! A buszpályaudvartól valóban csak néhány lépésnyire találja Közép-Európa legnagyobb fedett lovardáját, mely 1858-ban épült. A helyi ménesben anno oly nagynevű hírességeket nevelkedtek, mint például Kincsem, vagy Imperiál. Ha innen továbbsétál, a hajdan szebb napokat látott Batthyány-kastélyhoz érkezik, mely ahogy láttam üresen áll. Innen már csak néhány lépés az Angolpark, ahol megkersheti a mesterségesen kialakított, mégis több legendával bíró Pokol-dombot.
 

 

Az Angolpark mellett található, a csodálatosan felújított Kiskastélyban a Helytörténeti, vagy Városi múzeum. Sajnos a látogatásomkor zárva volt, nagyon szívesen megnéztem volna a helyi "múlt" kincseit! A múzeum egyébként áprilistól októberig várja  a látogatókat éppúgy, mint a Mini Magyarország Park. A szépséges környezetben lévő park, a horgásztó mellett terül el. Hazánk számos csodás épületének kicsiny mása mellett csodálatos domborművek is láthatóak a parkban. 
 
 
 
Értékelés ****
Elfogult vagyok, mert imádom a az ilyen "mini dolgokat"! Elfogultságomat csak erősíti, hogy nem csak a szűkebb környezetük csodás, hanem a tágabb is! Meleg szívvel ajánlom tavasztól őszig mindkét célpontot a figyelmébe!

 

 

Nagyobb térkép

 

 

 

 


Nagyobb térkép