Budapest ----> Várpalota ~ 88 km.

                Tés ~ 104 km.

 Várpalota

Hazánk, egyik legrégebbről fennmaradt erődítményét szeretném a figyelmébe ajánlani, melyet hétfő kivételével, minden nap lehet látogatni. Az erődöt a város "közepén" találja. A Fehérvári úton ki lesz táblázva, hogy merre kell fordulni, merre is található a kocka alakú Thury-vár. Kicsit talán felelőtlenül az mondom, hogy a parkolásra ne legyen gondja, mert temérdek hely van a környéken, s ebben a percekben csak bízom abban, hogy nem csak minket kényeztetett a szerencsénk...

Ha most a Kedves Olvasó elgondolkozik azon, hogy: 

"- Jó-jó, de melyik a Fehérvári út?" 

A 8-as út, Várpalotát elkerülő szakaszának átadásáig, nem ritkán hosszasan araszoltak itt az autók Veszprémbe menet, s onnan jövet. Tehát azt gondolom, sokunknak van ilyen-olyan élménye Várpalota közlekedéséről ...anno.

A fantasztikusan felújított vár, számtalan kiállítással, s programmal kedveskedik a látogatóknak. A kiállítások sorából én a katonai ruházat kiállítást, valamint a helytörténeti kiállítást emelem ki, de ezen kívül is van mit látni. Ha megéhezett, ki sem kell mozdulni a a várból... :) A várban helyett kapott egy konferencia, és házasságkötő terem is.

 

Tés  - Bakonynána      

Mielőtt a Gaja-patak vadregényes környékről írnék, fel szeretném hívni a figyelmet Tés község szélmalmaira. 
A településen áthaladva, táblával lesz jelezve, hol is található a szélmalom, de a kovácsműhely is jó tájékozódási pont lehet!
 
 

Bakonynána felé továbbhaladva, néhány perc autózás után az út egy viszonylag éles balkanyart vesz. Itt jobbra fordulva egy széles, murvás erdészeti út veszi kezdetét, melynek az elején célszerű leparkolni az autót. 

Az "A" verzió, hogy ezen a széles murvás úton elindulnak, és talán 1 - 1,5 km gyaloglás után letérenk egy sorompóval lezért út felé, s majd innen ...csak lefele a hang irányába. Egy pihenő és tűzrakó helyhez érkeznek, ahol ha átsétálnak a hídon,  és jobbra fordulnak, már valóban csak néhány méter a szurdok.

A "B" lehetőség, hogy már a murvás út elején, átvágva az út szélét szegélyező csalánoson, lefele veszik az irányt. Néhány éve még volt egy-két ösvény, mely a patakhoz vezetett, de a legutolsó túránkkor már a természet visszahódította... a murvás erdészeti út, melyre elvileg nem lehet behajtani, nem az egyetlen módja, hogy leparkoljon. 

Ebből a kanyarulatból az aszfaltozott úton tovább haladva, jön a "C" lehetőség. Az Olaszfalu- Bakonynána út torkolata előtt lesz egy út jobbra, mely pontosan a patak partjához, a Római-Fürdő Apartmannhoz, és  a XIX században épült, és csodálatosan felújitott Prém malom vendégházhoz vezet. Ez a legkényelmesebb pontja a indulásnak, ám ha  innen indul a "hódító" túra, javaslom, hogy egy "ráhangolódó" séta erejéig, a "hídon túli" ösvényt is fedezzék fel!

A patak mindkét partján be lehet járni a szurdokvölgyet. Mi a jobb parton nem túráztunk hosszan. Járatlan, vadregényes, sziklás, köves, kidőlt fákkal tarkított útszakaszon volt egy pont ahol visszafordultunk, és a bal parton, a vendégháztól induló ösvényen (Országos Kéktúra útvonala), sétáltunk tovább a Római-fürdőig. Hallgatva a csörgedezőpatak muzsikáját, sok szépséget lehet felfedezni. A sétaút mentén olyan gyökérlabirintus mellett vezet el az út, melyet én még sehol sem láttam. Érdekes érzés beállni a „soktörzsű” fa törzsei közé, valamint ahol alkalom adódik, lesétálni a patakhoz. Az útba eső pihenőtől, ahol lehet bográcsozni, szalonnát sütni, már nincs messze a Római-fürdő. Ez az a pihenőhely melyet az "A" lehetőségnél említettem.

A patak egészen eddig ráérősen csordogál a helyenként több méter magas sziklafalak között, ám a fürdőhöz érvén összeszűkülve, sietősen halad tova, az apróbb, s nagyobb zúgókkal, vízesésekkel tarkított medrében. A szurdokvölgy lenyűgöző sziklái, a látvány, a mélység és magasság, a különleges klíma... Mindehhez a természet csodás hangversennyel kedveskedik minden őt csodáló vándornak, bízva abban, hogy védik, s óvják a szépségeit, az értékeit, a csendjét...

 

 A kirándulás folyamán kérem éppolyan nagy gonddal óvja a természet értékeit, 

mint a saját, és társai testi épségét! 

Értékelés:

Erdő, patak, szurdok, hangok, tisztás, lehetőség sütögetésre...

 

(fényképek: saját készítésűek)
 

 

Flag Counter