Budapest - Örvényes ~ 140 km.

 

Tervezze meg a kirándulását!

Úti cél: Örvényes

 

Malommúzeum

 

Egy több száz éves malmot szeretnék bemutatni a Kedves Olvasónak, mely a maga nemében, egyedülálló látnivaló!

A 71-es főúton haladva, Örvényes település határát jelző tábla előtt lesz egy kis utca, melynek a sarkán egy még kisebb tábla áll ...Vizimalom felirattal. Ha itt lefordul, nincs más dolga, mint kb. 50 métert haladjon még egyenesen, és már ott is találja magát egy oly régi vizimalomnál, hogy a korát le sem merem írni!

A kapuban kicsit megtorpanunk, mert csukva találjuk, de nem zárva! A kis reteszt eltolva máris a kertben vagyunk. Csakhamar kilép az épületből egy kedves, s mosolygós férfi... aki hamarosan beindítja nekünk a malmot! A telken átfolyó patak víze hamarosan megindítja a méretes kereket. Szakszerű fogalmazásban ez egy felülcsapós vizimalom, mely azt jelenti, hogy a kerékre felülről érkezik meg a víz, mely megtöltve a kerék "rekeszeit", lassan mozgásba hozza... természetesen nem csak a kereket, hanem a hozzá csatlakoztatott gépeket is.

A kedves házigazda beinvitál bennünket a malomba, elmond néhány érdekességet, felhívja a figyelmet a gépekre, a korukra, majd kinyitja a molnár szobájának, és a konyhának az ajtaját, s magukra hagy, hogy nyugodtan a saját ütemünkben nézelődhessünk, s szívhassuk magunkba a talán nem is olyan régen darált, vagy őrölt kukorica illatát. 

A nézelődés természetesen a gépeknél kezdjük, majd a kiállítási anyag kincseit szemléljük meg, melyben a régi szerszámok mellett, a hajdan itt lakó molnár 

életébe is lehetőségünk nyílik bepillantani, hiszen a konyhája és a szobája is be van rendezve. 

 

 

Fontos! 

A malom csak szezonban van nyitva, a belépő. pedig valóban jelképes! (2017)

 

 

Értékelés:

Ez a malom, oly patinás, oly szép környezetben áll, hogy vétek lenne kihagyni!