Budapest - Balácapuszta (Nemesvámos) ~125 km. 

 

Budapest - .....~ ... km. 

booked.net

Utoljára Szombathely bemutatásakor ugrottunk ilyen sokat vissza az időben... csak ott többek között császárokról, és Isis istennő templomáról írtam
Veszprémtől néhány kilométerre, Nemesvámos külterületén található Balácapuszta, az az a Villa Romana Baláca, római kori villa és romkert, melynek létezését az úton nem nagyon láttam, láttuk kitáblázva, pedig... de a navigáció mindent tud, így mi is viszonylag könnyen idetaláltunk. A parkoló illetve a buszmegálló a főút mellett található. Innen pár perc sétával lehet bejutni az 1984-ben megnyitott romkertbe, ahol a mai napig is folynak a XXI. század technikáját is hadrendbe állító feltárások!
 
 
A fogadóépületben megvásárolt "belépő" birtokában indulunk el az időutázásra. A feltárt lakóházak falmaradványi  között, néhány perc sétálval érkezünk meg a majorság tulajdonosának tetővel védett lakóházához.
A római korban a villagazdaságokban mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, és nem ritkán ipari tevékenységgel is foglalkoztak. A balácai majorság  területe a fénykorában elérhette a 50-55 ha-t. A birtok területén akár 100-150 épület is lehetett. A gazdaság központjában (mely a történészek szerint 100 ha lehetett ) volt a tulajdonos lakóövezete, melyet szabálytalan trapéz formájú kőfal határolt. A "gazda" díszes lakóháza közelében volt a nagyméretű fürdő, több gazdasági épület, számos lakóház kerítéssel határolt udvarokkal, veteményesekkel, díszkertekkel. A központi rész körül épültek meg az ipari épületek, megtárak, istállók, és minden olyan épület, mely a birtok önfentartását szolgálta.
 
 
A régészek és történészek úgy vélik, hogy az előkerült leletanyag tanubizonysága szerint a birtok legrégebbi birtokosa, az I. században egy vélhetően veterán légiós katona lehetett. A kisbirtok a későbbiekben gazdag előkelőségek tulajdonába kerülhetett. A fénykorát a II. és III. századra teszik. A IV. századig többször átépítették. Ennek az oka egyrészt a tulajdonosváltás, másrészt a nagy Markomann-szarimata háborúk okozta pusztítás helyreállítása volt.
A renoválások során az épületek díszes falfestményekkel, mozaikokkal gyarapodtak. A kiállítási térben láthanak eredeti mozaikot, melyre természetesen nem lehet rálépni! Abban az esetben ha alaposabban belemélyednek a szemlélődésbe... nos igen, már akkor alkalmazták a padlófűtést! A III. századi támadások utáni helyreállításkor, a birtokközpont fürdőjét lakóházzá alakították, az addig nyitott belső udvart díszes falfestményekkel díszített fallal zárták le, és új fürdőt építettek, melynek a feltárása jelenleg is folyamatban van (a fogadóépület közelében).
 
 
 
A  fedett központi épületen túl, a birtokon 22 épületet tártak fel, melyeknek csak egy része látható. 
A főépületből a vezetőnk átkísér minket a kőtárba, ahol a Balaton-felvidék római kori leleteinek egy kisebb része látható, tematikus szétválasztva. A  kőtárig vezető rövidke út alatt a vezetőnk folyamatosan mesél a birtokról, arról amit látni lehet, és arról amit ilyen-olyan okból nem, vagy még nem került be a nagyközönség által is látogatható kiállítási anyagba .
 
 
 
 
A közelben található temetkezési hely is így kerül szóba. A római kori halomsír, a balácai Likas-dombon taláható, mely Nemesvámosba visszaérve, az első utcán végighaladva közelíthető meg. 
Végtelenül hálásak vagyunk a vezetőnknek, aki oly nagy szeretettel  mesélt a birtokgazdaságról, a feltárás részleteiről, az épületekről, a leletekről... már ezért megérte ide ellátogatni! Sajnálatos, hogy egy napsütéses hétvégi napon csak mi voltunk itt...
 
Fontos lehet:
Esős időben nem árt a strapabíró cipő, ugyanis a bekötőút nem rendelkezik szilárd burkolattal!
 
 
Úti tipp:
Veszprémből kb. 20 perc alatt itt lehet lenni távolsági busszal, mely viszonylag sűrűn jár. A döntés az öné, hogy autó, vagy közösségi közlekedés! Mi az autót választottuk.
 
Értékelés ****
Én azt gondolom, ha nincs a villagazdaságban meghírdetett program, akkor valóban csak azok értékelik az itt látottakat, akik nyitottak, befogadóak, és érdeklődőek a múltunk eme része iránt. Szerintem kisgyermekkel ilyenkor ne is jöjjenek, mert... ám van sok olyan lehetőség, amikor a gyermek sem  fogja a szülőket nyúzni, hogy mikor megyünk már....! A programokról legkönyebben  Baláca Facebook oldalán tájékozódhat!
 
2023-05-01
 

Flag Counter