Budapest ----> Iszkaszentgyörgy  ~ 80 km.

  

booked.net

Piramis Magyarországon? 

Nem tévedés, ez egy piramis ...kőből. Nem egy olyan hatalmas, mint az egyiptomi, de a "miénk"!

Székesfehérvár felöl megérkezve Iszkaszentgyörgyre, a körforgalomból a Centrum felé hajtson ki, majd rögtön forduljon balra, az aszfaltos utcába, amin gyakorlatilag egy fekvő rendőrt leszámítva, bátran haladhat, hiszen ahogy látni fogja, több helyen áll tábla, mely mutatja a kőpiramis felé vezető irányt! 

A Cseresznyefa utcában, vagy a környékén parkoljon le valahol. Húzzon fel egy kényelmes cipőt, és már indulhat is a séta, egyenesen fel a hegyre! A szűk utcát javarészt szőlők szegélyezik, néhány házikónál dolgozgatnak, kacsolják a szőlőt, szedik a cseresznyét... nyugalomban, békességben.

Az út, a Piramita erdőig viszonylag nem hosszú, és az erdőt se úgy képzelje el, hogy végeláthatatlan fasorok látszólag rendezetlen folyama. Valójában pár lépés megtétele után már megpillantjuk a kőpiramist, és a fedett pihenőhelyet.

A piramis

 

Hajdan, egy közel tízméteres piramis magasodott a hegyen, melyet gróf Pappenheim Szigfrid építetett egy családtagja emlékére. A legenda szerint, a főúri rokon beleszerelmesedett egy cselédlányba, ám a család nem fogadta ezt el, s ezért a férfi önkezével kioltotta az életét. Szigfrid arra a helyre emelete a piramist, ahol a végzetes lövés eldördült. Az akkori piramis, az 1960-as évekig állt. Sorsát, az akkori politikai rendszer pecsételte meg. Lerombolása után a köveket a helyiek hordták el, s építették be a házaikba. 

Pappenheim Sziegfrid nagyon művelt ember volt, rajongott az ókori kultúráért, sokat járt Egyiptomban, és rengeteg időt szentelt a piramisok tanulmányozására. A rokon nagysága előtt tisztelgés vezette gróf Pappenheim Szigfridet  abban a szándékában, hogy építessen egyet itthon...

A megújult piramist stabil alapokra építették fel, és elhelyeztek benne egy időkapszulát is a jövő gyermekeinek!

 

 

A piramistól csodás kilátás nyílik a Bakonyra, s egyben a kastélyra is, melyet külön oldalon mutatok be!

Elvileg az eredendő célom, miszerint bemutatom a piramist teljesült is, ám egy nagyon kedves néni a faluban, egy kilátót is megemlített... A piramistól tovább indultunk az "ismeretlenbe", keresvén a Csillaghegyi kilátót. A séta nagyon kellemes, enyhe lankák, fenyőfák, pillangók, madarak, virágok... és egyszer csak megpillantjuk kilátó tetejét! Az irány meg volt, és pár perc séta után a kilátó is, ám sajnos a karbantartási munkák folyak, így nem tudtunk szétnézni fentről, majd legközelebb! ...pedig az írás szerint, innen a Sárrétig, és Székesfehérvérig is ellehet látni!

A visszafelé tartó séta során, a magas fűből két helyi "macskosz vagányos" ugrott ki az útra, s lelkük szakadtából kezdtek bele a rohanásba a falu felé... ám  mi a piramis felé vettük az irányt, arról, amerről jöttünk...

Amit tudni kell! A közelben kőbánya üzemel, ezért   hétközben bizony nincs igazán csend ...sőt, de a látnivaló kárpótol! Kerekesszékkel érkező vándoroknak is ajánánlom a helyet, ám annyit szeretnék megemlíteni, hogy szerintem segítséggel, s nagyobb kerekű székkel érdemes ide ellátogatniuk!

 

 

Értékelés:

A természet szépségeire fogékonyak itt sem unatkoznak, és ha beleszámítjuk azt az el nem hanyagolható tényt, hogy hazánk, szerintem  egyetlen piramisánál vagyunk, akkor nem kérdés, hogy ide el kell jönni!

Flag Counter