Budapest ----> Csesznek ~ 112 km. 

booked.net

Cseszneki vár

 

Bakonyi kirándulásaink során, a 82-es út egyik parkolójából már sokszor megcsodáltuk Csesznek várát. Itt volt az ideje a rom meghódításának!

A vár közelében, a főút mentén kiépített parkoló könnyedén meg lehet közelíteni a várat. A parkoló szélén (gondolom szezonális jelleggel) helyi termékek, és ajándékok várják a vásárlókat. Akinek a vár meghódítása előtt már megkordult a gyomra, a felvezető út legelején be tud térni a Lovag Vár Büfébe...

 

A falu láthatóan, és érezhetően nagy szeretettel várja a látogatókat!

 

Kényelmes sétával, egy enyhén közepes emelkedőt kell "megmászni" a vár meghódításához, mely egy jó állapotú rom, Látszik rajta, hogy van gazda, és a lehetőségekhez igazodva mindent megtesznek, hogy az unokáink is láthassák ez a szépséget! 

A bejárat modern, ám a környezetből nem kitűnő épületében többek között kiállítást tekinthet meg a várról. A "kapupénz leadása" után irány a vár! Már a felvezető út is csodás. A hatalmas szikla tetejére épült erődítményben itt-ott vannak kisebb  omlások, vannak lezárt szakaszok, de összességében nagyon szép élmény a vár körüli, s belüli séta.  A panoráma mesés! Wathay Ferenc végvári vitéz mellszobra csak egy a sok kis látnivaló közül. 

Ha kedvet érez rá, érintse meg a falakat, s csak figyelje az érzéseit, a gondolatait. Talán megérkezik valami a múltból, a történelmünkből, valami visszaköszön a tanulmáyaiból, s megeshet jön valamilyen üzenet is a mai kor embere számára, mely talán egy útravaló, talán csak a lelkének jelen állapotához köthető gondolat, vagy gondolatfüzér lesz... de megeshet hogy csak a kő hűvössége, vagy melegsége érinti majd meg. Ez is teljesen rendben van, s minden úgy jó, ahogy megérkezik... 

Csesznekre érdemes egy térképpel érkezni, mert számos csábító célpont van a közelben, melyet meg lehet nézni, be lehet járni!

A környék látnivalói a teljesség igénye nélkül: Cuha-patak völgye, Kő-árok, Kőmosó-szurdok, Ördög-árok, Eszterházy-bükkfa ...bővebben a község honlapján olvashat ezekről a célpontokról!

A várban forgatták 1948-ban a Valahol Európában című film, valamint 2008-ban a Holdhercegnő című ausztrál-amerikai- angol-francia-magyar fantasyfilm több jelenét is.

 

 

Értékelés:

Annak ellenére, hogy én csak a várat láttam, azt kell hogy mondjam kihagyhatatlan kirándulási célpont. Erre a környék látnivalói garanciát nyújtanak!

 

frissitve: 2013-08-25