Budapest ----> Csesznek ~ 112 km

 

Cseszneki vár

 

Bakonyi kirándulásaink során, a 82-es út egyik parkolójából már sokszor megcsodáltuk Csesznek várát. Itt volt az ideje a rom meghódításának!

A vár közelében, a főút mentén kiépített parkoló várja az autósokat. A felvezető út elején egy étterem várja a kirándulókat, de a parkoló szélén (gondolom szezonális jelleggel) helyi termékek, és ajándékok várják a vásárlókat.

 

 

A falu láthatóan, és érezhetően nagy szeretettel várja a látogatókat!

 

 

Kényelmes sétával, egy enyhén közepes emelkedőt kell "megmászni" a vár meghódításához, mely egy jó állapotú rom, Látszik rajta, hogy van gazda, és a lehetőségekhez igazodva mindent megtesznek, hogy az unokáink is láthassák ez a szépséget! 

A bejárat modern, ám a környezetből nem kitűnő épületében többek között kiállítást tekinthet meg a várról. A vár viszonylag jó állapotban lévő rom. Vannak omlások, vannak lezárt szakaszok, de összességében nagyon szép élmény a vár körüli, s belüli séta.  Gyönyörködni kell a panorámában, meg kell nézni Wathay Ferenc végvári vitéz mellszobrát, meg kell érinteni a falakat, és megérezni a történelmünk egy dicső várának üzenetét a mai kor embere számára. Mi is ez az üzenet? Mindenkinek más. Ezt akkor és ott kell megérezni, megérteni, s magunkba fogadni.

 

 

 

Cseszenek látványosságai itt még nem érnek véget! Érdemes egy térképpel érkezni, mert számos csábító célpont van a közelben, melyet meg lehet nézni, be lehet járni!

 

 

A környék látnivalói a teljesség igénye nélkül: Cuha-patak, s völgye, Kő-árok, Kőmosó-szurdok, Ördög-árok, Eszterházy-bükkfa ...bővebben a község honlapján olvashat ezekről a célpontokról!

 

Értékelés *****

Annak ellenére, hogy én csak a várat láttam, azt kell hogy mondjam kihagyhatatlan kirándulási célpont. Erre a környék látnivalói garanciát nyújtanak!

 

 

 


frissitve: 2013-08-25

 

Flag Counter