Keszthelyi Karnevál

Talán kevesen tudnak róla, de minden esztendő februárjának egy szombat délutánján, Keszthely karneváli helyszínné változik!  A felvonulók ebéd után kezdenek gyülekezni a Festetics-kastély parkjában. A kastélyhoz vezető utcák megtelnek nézelődőkkel,  maskarás gyermekekkel, és felnőttekkel, és a sokadalomban megjelenik a lufit hajtogató Tüsi bohóc is!
A jelmezes felvonulás pontban 14 órakor indul meg a kastély kapujából. A város sétálóutcáján lassan haladva, többszöri megállást követően érkezik el a menet a főtérre. 
Na de mi is történik addig, amíg odáig elérnek?
Már bőven két óra előtt megtelnek a járdák nézelődő, várakozó emberekkel. Fiatalok és örök fiatalok, férfiak és nők, fotósok és filmesek... egyszóval mindenkinek a szeme a kastély parkjának kapujára szegeződik. 
A karneváli menetet a dobosok vezetik fel. A dobosok a menet főszerpelői, hiszen a megindulásukkor a város nagy része hírül kapja, hogy "elindult a menet"! A dobosok, és zenészek mögött gólyalábasok, majd a hercegi pár, és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai vonulnak. Az óriás sárkány után tánccsoport, iskolai osztályok, egyesületek, fúvós együttes, és még felsorolni is nehéz hány és hány ötletes, egyszerű és bizony főhajtást igénylő jelmezbe búj csoport sétál el a főtérig. A Goldmark Művelődési Központ előtt a menet megáll, hogy  zsűri alaposan szemrevételezhesse a jelmezeket, hiszen a legjobb, legötletesebb jelmez tulajdonosa, tulajdonosai díjat kapnak, de úgy tudom, hogy minden jelemezes kap valamilyen ajándékot.
A főtéren felállított színpadon a résztvevők rövid műsorral mutatkoznak be. A gyermekeket fűtött sátor várja különféle programokkal, a nagyérdeműt, a télűzésre, és egyben tavaszköszöntésre összegyűlt sokadalmat pedig számtalan árus várja forralt borral, forró teával... sőt még egy kovácsmester része a sokadalomnak!
Érdekességként említem meg azt a jelenséget, hogy vannak olyan szakaszok, ahol bizony több a német szó, mint a magyar!
 
 
Uti tipp:
Ha nem akar, szeretne , tud autóval érkezni, a vasút remek megoldás lehet. Az állomástól kb 15 perc sétával bent lehet lenni a belvárosban, a Balaton part 5 perc séta... Az út vonattal (Budapestről) nagyjából két és fél óra, kényelmesen beszélgetve. Ne feledje, Okos jeggyel nagyon jó árban tud vásárlni az aplikációban jegyet!
 
 
Értékelés *****
Én háromszor voltam részese (nézőként) a karneválnak. Azt kell, hogy mondjam, és ez akár közhely is lehet, de minden karnevál más és más. Megeshet egy korábbi karnevál jelmezkavalkádja jobban belopta magát szívünkbe, megeshet, hogy egyik évben zordabb az időjárás, mint a másikban, de ami itt Keszthelyen állandó, az egy hasonló megélés, mint amit a Savaria Történelmi Karneválon érzek évek óta! Ez a karnevál, vagy farsangi felvonulás a helyiek, a balatoni ember életében egy fontos esemény, és ez érződik minden résztvevőn, a mosolyokban, a tömegben, a... Jó évről évre részt venni ebben a forgatagban, jó februárban lejönni a "Balcsira", jó sétálni egyet a "nagy víz" partján...
 
Készült: 2024-02-14

Flag Counter