Festetics-kastély

 

Biztos vagyok benne, hogy ha valakinek azt mondom, hogy Keszthely, a Balaton után a Festetics-kastélyt a második olyan csoda, melyet azonnal, gondolkodás nélkül...

Egy  keszthelyi séta, "kötelező" állomása a kastély megtekintése. Évekkel ezelőtt játram itt először, s azóta csodálatos dolgok történtek "kastélyszerte". Amennyiben a szépet lehet fokozni, ez megtörtént!

A kastély egyénileg, és vezetett túra keretében egyárant bejárható, megtekinthető. A döntés az öné, hogy melyik a szimpatikusabb módozat, én csak javasolhatom a vezetett sétát, hiszen így talán több olyan információ is eljut önhöz, melyet nem, vagy nem sok helyen hall, illetve olvas.

A belépőjeggyel kapcsolatos lehetőségek mindenképpen megérnek egy mondatot. Amellett, hogy a kastélykártyát elfogadják, a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó összes kiállítóhelyre egy helyen, akár kombinált formában is megváltható a belépőjegy. Ha fényképeket is szeretne készíteni, fotójegyet kell váltani ...sajnos!

 

 

A főúri palota emeltén egy csodavilágba csöppenve, pillanatok alatt a XVIII. - XIX. században találjuk magunkat! Az amit a látogatók a kastélyban láthatnak, nagyrészt eredeti darab! Ez egy orosz parancsnoknak köszönhető, aki (Nagyon művelt francia-filozófia szakos tanár volt, aki maga is bejárta a kastélyt!) lefalaztatta az ajtókat és ablakokat, és mindenhová kiíratta hogy "Fertőzött terület"! Bármilyen hihetetlen a történet, igaz, tehát kizárólag neki köszönhető, hogy a könyvek, és a berendezési tárgyak java épségben átvészelte a legnehezebb időszakot, ám volt olyan rész, melyet sajnos nem tudtak ilyen hatékonyan megmenteni. Akár az Iszkaszenthyörgyi kastélyban, úgy itt is a helyiek "fosztották" ki a kastélyt. Vittek mindent, ami szó szerint értendő! A látogatóknak feltűnhet, hogy nincs a "kiálltási anyagban" fürdőszoba. Ez az oka... de azért a több, mint 20 terem, olyan maradandó élménnyel ajándékozza meg a látogatókat, hogy szerintem, senki sem lesz a kestély bejárása után hiányérzete!

Amit ma láthatunk, azt nagyrészt Festetics II. Tasziló feleségének, Lady Mary hamilton skót hercegnőnek köszönhetünk, aki legenda szerint több vagon bútorral, és festménnyel érkezett a kastélyba. 

Írhatnám, hogy a sok csodálatos terem közül nehéz kiemelni bármelyiket is, de ez nem fedi a valóságot. Keszthelyen található talán az ország egyetlen olyan főúri könyvtára, mely eredeti állapotában látható mai is! Különleges élmény az itt eltöltött minden perc. A több mint 90 000 kötetes gyűjteményben számos, világ viszonylatban is ritkaságnak számító mű található. A Legrégebbi kötet, Thuróczy János műve, a Chronica Hungarorum 1488-ból.

 

 

A könyvtárból továbbsétálva... a fantasztikus, tölgyfából készült kazettás mennyezet, (melynek "közepén" látható a családi címer), a lenyűgözően szép kandallókeret, a festmények, a bútorok oly megkérdőjelezhetetlen egységet alkotnak, melyben jó érzés "lenni"! Igen, jó érzés ebben a kastélyban sétálni, és ha módot talál rá, vagy egy következő látogatás alkalmával, már célravezetőbb lehet egyénileg, ráérősen, a saját tempóban tenni a termekben egy sétát! Hiszem, hogy egy alkalom nem elegendő ahhoz, hogy ennek a kastélynak az összes látnivalóját magunkban fogadjuk! Annyi kis részlet, annyi apró szépség bújik meg a termekben, hogy felsorolhatatlan! Nem írtam a kápolnáról, a káprázatos tölgyfa borítású főlépcsőről, ahol a falakon az ősök (eredeti!) képei láthatóak, nem írtam a tükörteremről... Ez az a pompa, melyet látni kell, és nem biztos, hogy szavakkal át lehet adni mindent, ami itt látható!

 

 

A kastély bejárása a parkban ér véget, ahol sétálgatni, vagy egy padon megpihenni is csodás élmény! Emlékszem, amikor még csúf aszfaltos sétautak hálózták be a kertet. Akkoriban még a látogatóknak papcsot kellett húzni a kastélyban, és kizárólag vezetett túrával lehetett bejárni a termeket. Jó látni a fejlődést, jó érzés a megújult köves ösvényeken sétálni, és felfedezni a park minden látványosságát!  Az Oroszlános kút, a kerti tó, a Pálmaház kincsei, a sziklakert, a madárpark, a... mind-mind olyan szépség, mely elragadja a tekintetet! 

 

 

Kiállításokban sincs hiány! A látogató beleveszhet a hintók világába, a trópusi növények sokszínű kavalkádjába, vadászati kiállítást tekinthet meg, de a modellvasutak, és a terepasztalok világa is karnyújtásnyira kerül a látogatótól! Fokozva az élményeket, még egy kerti vasútra is megválthatja a jegyét... Ez a két kiállítás, már nem közvetlenül a kastély kertjében tekinthető meg, hanem pár lépésre a hintók „házától” a Pál utca másik oldalán, ahol a parkolóban, az elektromos autók is tudnak töltődni! Valaha ez a rész is a kerthez tartozott, ám sajnos anno, egy út megépülése megbontotta ezt az egységet! 

2022 tavaszán "költözött" a park ezen részébe egy csodálatos műalkotás, mely elhullajtott agancsokból készült...

 

Értékelés *****

Őszintén sajnálom, de jelen pillanatban nincs arra képességem, hogy a szavak szintjén átadjam önnek azt az érzést, élményt, mellyel ez a kastély megajándékozott! Talán elfogult vagyok, talán gyengéim a kastélyok, talán... de kérem, ezt a kastélyt ha még sosem, vagy már régen... akkor látnia kell! ...és ha megérkezett, kérem ne siessen, csak lassan ...ráérősen, ...andalgósan!

 

forrás: 

keszthelly.hu

helikonkastely.hu/

Flag Counter