Budapest - Terény ~ 90 km. 

 

Elvileg a véletlenek fura egybeesésének köszönhetően jutottam el  Terénybe , ám az igazság az, hogy nem nagyon hiszek a véletlenekben! 

Akihez mentem, már a levelében ajánlotta Szandavár romjainak a megtekintését, de tudtam, hogy erre sajnos nem lesz idő. Az indulás előtt azért ránéztem a térképre, hogy hová is megyek tulajdonképpen. Mozgó harangláb, Orsósmagnó Múzeum... de ha a várhoz nem is lesz lehetőségem felmenni, a harangtornyot megkeresen! Őszintén bevallom, nem gondoltam, hogy az Országjáróra "érett" élmények várnak a településen, melynek a középkorban városi rangja is volt!

Becske után lekanyarodva Szanda/Szandaváralja felé, egy örökkévalóságnak tűnt minden kilométer, de megérkezve Terénybe... Azt éreztem nem csak az út minősége változott meg, hanem egy ismerős érzés is megérkezett hozzám. Jó volt ide megérkezni, jó volt... Néhány perc alatt elintéztem a látogatásom "hivatalos" részét, és az érzéseimre hagyatkozva elindultam megkeresni az 1999 felszentelt, fából készült mozgó haranglábat, melynek a harangozáskor minden része mozog! Az írás szerint, a stilizált hajó forma, a magyar és szlovák nép barátságát jelképezi. Egy hasonló alkotás készült Apátújfaluban is, Terény szlovák testvérközségében. 
Az Európában is egyedülálló látványosságnak számító harangláb mellett látható, a hat méter magas Hírhozó című szobor, amely a trombitáló Nikét ábrázolja. Csemniczky Zoltán műve mellett található, a harangláb szomszédságában az Akol Színpad, mely látogatásomkor kicsit lepukkantnak tűnt, de megeshet, hogy  csak a következő darab díszleteit láttam, vagy renoválják. A szabadtéri "színháztól" néhány lépésnyire található  Szent-Györgyi Albert mellszobra, majd ha tovább sétálnak, szépségesen megújult parasztházakat láthatnak. Ha Hollókőre vágyna, de elege van az ottani tömegből... nos ha nem is pont úgy, nem is pont olyat, de Terényben is megcsodálhatja a palóc házakat, sőt, vannak házak, ahol nagy fa tábla hirdeti milyen érdekességet lehet látni az adott ház portáján! 
Lekvárium és Fotókiállítás, Ízek háza... s minden táblán ott egy elérhetőség, egy információ a vándornak, aki erre jár. A Lekvárium felé sétálva található egy egyedülálló magángyűjtemény, az Orsósmagnó Múzeum. Én nem mentem be, de akit érdekel ez különleges tárlat, annak nagy szeretettel ajánlom a figyelmébe.

A település következő szépséges látnivalója a Hun nia Csipkemúzeum, mely a Terényi Szent András rk. templom közelében található, s a főútról is látható. Mielőtt belépne a kapun... a szomszédban látható a Johanita ház, s egy kiállítás a Johaniták történetéről, valamint megtekinthető egy menyasszony stafírungja is. Sajnos a látogatásomkor csoport volt, s én nem tudtam megnézni. A Csipkemúzeum és az Edvi - Illés Kávéház  egy portán kapott helyet.  A kávéházban meg lehet vásárolni a helyben készült lekvárokat, szörpöket, sőt láttam pitypangszirupot is! 

A kávé elfogyasztása után visszasétáltam egy kedves nénivel a "csipkék birodalmába". A vezetés... nem tudom itt és most visszaadni a Kedves Olvasónak, azt amit kaptam, lehetetlen betűkbe szedni azt a szeretetet, mellyel a néni engem végigvezetett a csipkék kicsiny birodalmában, ott ahol minden centiméteren elragadja valami szépség a tekintetet! Ismételten  köszönöm Neki mindazt, amit kaptam, mindazt, amivel a vele töltött idő alatt gazdagodtam! 

Terény apró csodáinak megismeréséhez, szerintem sokkal több időre van szükség annál, mint ami a rendelkezésemre állt, hiszen van itt  még Tájház, Gombamúzeum, Hobbi asztalos műhely, Szőlősor, Kerti tanösvény, Citeraház... tehát sok - sok látnivaló, s még a Szanda-patak által táplált Jurta horgásztóról nem is szóltam!

Számomra Terény, egy csodás alternatívája lett Hollókőnek! Igaz itt nincs vár, nincs minden a látogatók igényére szabva, nincs étterem, de talán nem is baj! Mielőtt elllátogat ide, gondolja át mit szeretne megnézni, s szervezze meg, s le... Azt gondolom, hogy a teljesség igénye nélkül, minden lényeges, a szervezés szempontjából informatív elérhetőséget megtalál az oldalon!

Balla Bence Törökvész című filmjének néhány jenete itt játszódik.  A Törökvész a mohácsi csatát követő időkben, a török dúlta Magyarországon játszódik, 1526-ban. A film Szapolyai János és a Habsburg uralkodóház közötti trónviszályt mutatja be...

Érezze jól magát Terényben!

 

 

Értékelés: 

A falukép nem egységesen csillog-villog, de itt ez nem lényeges! Terényben sok apró kis csoda, sok apró élmény alkot egy egészet! 

 

Flag Counter