Budapest ---->  Szentkút  ~ 100 km.

 

                                Szentkút                              

Magyarország Nemzeti Kegyhelye

 

Sok éve jártam már itt, akkoriban még nem volt kész a 21 út bővítése, és a bekötőút is elég zötykölődős volt. Azóta sok dolog megszépült, megújult, kibővült, s felépült!

Sokak számára a Szentkút egyet jelenet a Nagyboldogasszony templommal, az az bazilikával, ám ez azért nincs így! A Basilica minor rangra emelt csodálatos kegytemplom mellett kolostor található, kápolnával és a szabadtéri gyóntatófülékkel...

 

Szent hely. Alapvetően amikor valaki arra gondol, hogy ellátogat egy kegyhelyre, akkor kialakít magában egy képet arról, amit számára ez a fogalom jelent. Igen, itt mindent megtalál, ami ebbe a szóba belefér, sőt! Stáció, kálvári, szabadtéri oltár, gyóntatóudvar, szent források, kőbe vájt remetelakások, Lourdes-i barlang, és mindez egy fantasztikusan szép, békességet sugárzó völgyben. Természetesen nem hiányoznak az árusok, ahol nincs hiány kegytárgyaból, ételből, s italból, és nem hiszem, hogy volt itt már olyan, hogy kevés volt a meglévő parkolóhely! 

 

A kegyhelytől a Szentkúti-patak csodálatos völgyében, akár a kerekesszékkel érkező vándorok biztonsággal elindulhatnak egy kellemes sétára a kék jelzésen(!). A csörgedező patak, a változatos sziklafalak... Az első olyan pont mely megállásra késztet, a Szent Lászó forrásnál található. Érdemes kellő óvatossággal besétálni a kanyonba. Két legenda fűződik a helyhez...

A legenda szerint a 11. század végén a Magyarországot fosztogató kunokat üldöző Szent László királyt és katonáit bekerítette az ellenség a keskeny völgybe. A magyaroknak nem volt vizük, mire Szent László haragjában egy sziklába vájta a lándzsáját, ahonnan aztán bővizű forrás fakadt (1290).

Egy másik monda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.

(forrás: matrahegy.hu)

A széles kanyargós úton csakhamar egy kis fahídhoz érkezünk, melyet én a források völgyének kereszteltem el.

A hídtól pár méterre található a Szűz Mária forrás. A forrás közelében esőbeálló, és padok találhatóak. 

 

A patak medrét követve újabb források csoportjára bukkanunk. Szent Imre, Szent István, és a Szentháromság forrás várja a szomjas, gyógyulni vágyó vándorokat, kirándulókat. A forrásoktól "völgyéből" az ösvény visszatér a kék jelzésre. 

Mi a kicsit nehezebb terepet választva visszamentünk a patak medréhez, mely ezen a szakaszon teljesen száraz volt, s egy hosszabb szakaszon bejártuk az itt ott elég nehezen járható medret. Megküzdve a helyi rovarvilág minden repülésre teremtődött egyedével, betelve a sziklák formavilágának minden szépségével, megcéloztuk a túrautat, s majd a "Vörös haraszt" tábla közelében visszatértünk a kék jelzésre...

 

Számtalanszor említettem már, hogy a visszaút is lehet legalább olyan izgalmas, mint... A "Vörös haraszt" táblánál mi visszafordultunk, és legalább annyi látnivalóval gazdagodtunk, mint idefele! Megeshet, hogy ebben a lombkoronán átszűrődő fények játéka is segített, de olyan mederrészekbe kukkantottunk be, olyan... melyet az odaúton nem láttunk meg. Számtalan sütkérező zöld gyíkot kaptunk lencsevégre, számtalan olyan rezdülését örökítettük meg a terméseztnek, mely örök élményként rögzül a lelkünkben!

 

Értékelés *****

Végtelen nagy értéke Szentkút hazánknak! Kérem a szokottnál is nagyobb tisztelettel járja be ezt a völgyet, ahol látnivalóból azért nincs hiány! Én csak egy kis cikkét fedtem fel annak mely itt Várja Önt, a többi látnavaló felfedezése Önre, Önökre vár!

Flag Counter