Budapest ----> Szentkút  ~ 100 km

                     Somoskő  ~ 127 km

              Salgó ~115 km

 

Szentkút 

Magyarország Nemzeti Kegyhelye

 

A 21-es úttól Mátraverebélynél lekanyarodva, csaknem egyenes út vezet Szentkútra.

A gyönyörű környezetben található kegytemplomban való töltekezés után, induljon "útra". Fedezze fel környezetet, a látnivalókat. Sétálon egyet a kolostor körül, majd menjen fel a remete barlangig, vagy csak... folytathatnám a látnivalók felsorolását, ám azt gondolom, hogy itt mindenki mást kap, más bűvölet, szépség, vagy érzés, s érzet épül be a tudatunk ama kis szentélyébe, melyben az emlékeinket gyűjtjük! 

 

 

Somoskő vára

 

A parkoló, mely  a vár alatt van, még Magyarországon található. Az államhatárra, a leszerelt kapu, valamint néhány határkő hívja fel a figyelmet. A feljárat előtt, még Magyarországon találhatják  a Petőfi kunyhót, valamint egy nagyon szép kis makett kiállítást, a környék várairól.

Mielőtt felkaptat(nak) a várba, érdemes megnézni Gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány miniszterelnökének mellszobrát, melyre a háttérben a miniszterei "vigyáznak".

A "B" verzió a vár bevételére, hogy megérkezve a településre, a kihelyezett táblát követve, a Somoskői Kirándulóközpont felé veszik az irányt. Itt is le tudnak parkolni, de akár meg is tudnak szállni, és eszközöket is tudnak kölcsönözni egy hosszabb túrához. A vár, a vadaspark, a túrautak egy karnyújtásnyira vannak! A VADASPARKBAN, a fogadóépülettől néhány lépésre megismerkedhet a hazai nagyvadakkal (dámok, mufflonok, vaddisznók, őzek) a természetes környezetükben.

A várba, egy viszonylag könnyű sétával lehet feljutni, mely már Szlovákia területén van. Ha feljutott a lépcsőig, azt javaslom, hogy először ne a várat hódítsa meg, hanem alatta elsétálva tekintse meg a bazaltorgonát (kb 50 m séta). Innen tovább lehet túrázni a kőtengerhez, mely a vár, megítélésem szerint észak része alatt található. Érdekesség, hogy a közelben található a Macskalyuk-bánya, melynek a "termékeit" mindannyian ismerjük, hiszen az itt kitermelt macskakövet az utcák burkolására használták! Az úton csodás erdőben barangolunk, látunk kis síndarabkán egy csillét, mely jelzi, itt hajdan komoly méretekben folyt a termelés, és minden bizonnyal, ha tovább túrázunk, és nem elégszünk meg a kilátóból elénk táruló panorámával, és a kőbánya világának "bekebelezésével", akkor látunk még sok szépeséget a szomszédnál, ám mi visszatértünk a csodás várba, melyet öröm bebarangolni. Egészen más szemmel nézünk körbe a bástyákról, mint az első látogatáskor, hiszen most kicsit belevetettük magunkat az alattunk elterülő táj egy kis cikkébe, megérintettünk, fákat, köveket, virágokat... A nézelődést követően jó letelepedni és elfogyasztani az uzsit, már amennyi még maradt belőle!

 "Több napi" látnivaló vár itt a vándorra... és ehhez igazodva szállást is talál bőséggel!

 

 

Salgó vára

 

Somoskő várából visszaindulva, Salgóbánya felé induljon tovább. Az út amikor kiszélesedik lesz egy buszmegálló,  és jobbra egy aszfaltozott út az erdőbe. Nos, én itt gyakorlatilag "koppanásig" mentem, de ha túrázni szeretne (és készültek térképpel), itt le tudja parkolni az autót. Aki tovább szeretne menni (szerintem) a Salgó hotel parkolójában is lerakhatja a gépkocsiját. A hotel felé vezető aszfaltúttól már kicsit murvásabb, kavicsosabb út vezet tovább, melynek a végén egy parkolásra alkalmas terület van a  hajdani, de a látogatásmkor már meglehetősen rossz állapotban lévő Dornyai túristaház előtt. Innen a tábla szerint 1,5 km a vár. A jelzést követve biztonsággal megteheti, ezt az időnként tüdőtágító emelkedőkkel tarkított túrát, a Salgó hegy 625m magas bazalt csúcsára épült várhoz. A várhoz közeledvén bíztatok mindenkit, hogy bátran mélyedjen bele a Salgó hegy keletkezéséről író táblába. Érdekes információkkal gazdagodhatnak, miközben kicsit megpihennek.

A várba felvezető lépcsőn biztonsággal lehet közlekedni. Felérve a várba fantasztikus panoráma tárul a vándorok elé. Városok, falvak... és Somoskő vára. A vár szabadon látogatható (2014).

Flag Counter